Ποδήλατο για παραπληγικούς

Οι άνθρωποι με παράλυση από κάκωση νωτιαίου μυελού είναι πιθανό να μπορέσουν να πάνε για ποδηλασία. Οι επιστήμονες λένε ότι το τρίκυκλο, το οποίο λειτουργεί διεγείροντας τα πόδια ηλεκτρικά, δε θα παρέχει μονάχα ένα μέσο μετακίνησης και απασχόλησης, αλλά θα μπορέσει να σταματήσει την αποδυνάμωση των μυών και να παρέχει περισσότερη κινητικότητα.

Το λεγόμενο FES (functional electrical stimulation), το τρίκυκλο λειτουργικής ηλεκτρομυοδιέγερσης, αναπτύχθηκε από ομάδες του πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Η τεχνική περιλαμβάνει τη διέγερση των παράλυτων μυών περνώντας σύντομους παλμούς ρεύματος μέσα από ηλεκτρόδια στο δέρμα.

Ένας διεγέρτης συγχρονίζει τη διέγερση με την θέση του πηδαλίου ενώ το άτομο έχει μία ρυθμιστική βαλβίδα για να ελέγχει πόση διέγερση εφαρμόζεται- κάπως σαν ένα μηχανοκίνητο ποδήλατο με τα πόδια για μηχανή.
Ο καθηγητής Nick Donaldson, είπε ότι αυτή η συσκευή θα είναι διαθέσιμη μέσα σε ένα χρόνο. Είπε ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους στο να επιστρέψουν στην γυμναστική με ασφάλεια- μία επιλογή που δεν είναι πάντα ανοιχτή σε αυτούς προς το παρόν.

Αναπηρικά καθίσματα

«Τα χέρια και οι ώμοι δεν εξελίχθηκαν για τα αθλήματα με αναπηρικό κάθισμα» είπε στο BBC News.
«Περισσότεροι από τους μισούς αθλητές σε αναπηρικό κάθισμα πάνω από 40 χρονών υποφέρουν από κατεστραμμένες αρθρώσεις».
Ο καθηγητής Professor Donaldson είπε ότι ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή να εξασκήσουν τους παράλυτους μυς είναι με την ηλεκτρική διέγερση.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο σπίτι και το οποίο θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως διασκέδαση.

Αλλά μόνο διεγείροντας τους μυς δεν ήταν και πολλή διασκέδαση και έκανε τους ανθρώπους να μην είναι πρόθυμοι να γυμναστούν.
Το καινούριο τρίκυκλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι για να εξασκήσει τους μυς όντας στάσιμο, ή για απασχόληση σε εξωτερικούς χώρους, θα μπορεί να προσφέρει μια πιο προκλητική προοπτική.
«Ελπίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού θα δουν ότι αυτό θα τους δώσει έναν ευχάριστο τρόπο να γυμνάσουν τα πόδια τους και να γίνουν πιο υγιείς».

Οι μυες

Ο καθηγητής Professor Donaldson είπε ότι ήταν σημαντικό για τους ανθρώπους με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού να προσπαθήσουν να γυμνάσουν τα πόδια τους, καθώς η ακινησία όχι μόνο οδηγούσε σε αποδυνάμωση τω μυών και των οστών, αλλά επίσης και σε κακό κυκλοφοριακό.
Ελπίζει ότι η πρωτοποριακή δουλειά στο εθνικό ορθοπεδικό νοσοκομείο στο Stanmore, Middlesex, θα μπορέσει τελικά να κάνει το τρίκυκλο πιο αποτελεσματικό.

Οι άνθρωποι με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες που δε μπορούν να βοηθηθούν από επιφανειακή διέγερση- όπως ο έλεγχος των σωματικών λειτουργιών.

Είναι δυνατό να βάλουν εμφυτεύσεις για να ελέγξουν λειτουργίες όπως η εκκένωση της κύστης- αλλά αυτό θα συμπεριλαμβάνει το
κόψιμο κάποιων αισθητηριακών νεύρων.

Στο Εθνικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο γίνονται τώρα δοκιμές για να εξετάσουν μια εναλλακτική που δεν θα προκαλεί καμία βλάβη των νεύρων.

Ο καθηγητής Professor Donaldson είπε ότι προκαταρκτική δουλειά δείχνει ότι η ίδια τεχνική θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την κινητικότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτό το τρίκυκλο.
Ο John Cavanagh, ηγέτης της έρευνας πάνω στη σπονδυλική στήλη στο Bramley Business Centre, Guilford, είπε ότι το σχέδιο θα γίνει ευπρόσδεκτο από τους ανθρώπους εκεί που ήδη χρησιμοποιούν στάσιμα ποδήλατα- αλλά αυτό το σχέδιο θα επιτρέψει στους ανθρώπους με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού περισσότερη κινητικότητα.

«Η ιδέα είναι σίγουρα πολύ καλή και θα καταστήσει δυνατό για τους ανθρώπους να γυμναστούν και να μετακινούνται σε εξωτερικούς χώρους.

«Θεωρητικά, είναι καλή ιδέα καθώς οι άνθρωποι με παράλυση των άκρων μερικές φορές βλέπουν τους μυς τους να χάνονται και αυτό θα τους κρατήσει σε λειτουργία».

Η έκθεση

Το τρίκυκλο είναι μόνο ένα από τα εκθέματα στη Γιορτή της Μηχανολογικής Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Celebration of UK Engineering Research and Innovation).
Η έκθεση στο Docklands, στο Λονδίνο φέρνει μαζί μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με όλες τις απόψεις της μηχανολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και οδηγούν τον τομέα τους σε έρευνα.
Άλλα εκθέματα συμπεριλαμβάνουν έναν σημαντήρα κολύμβησης σχεδιασμένο να δίνει υποστήριξη στους ανθρώπους με αναπηρία στη σπονδυλική στήλη βοηθώντας τους να κολυμπήσουν ή να επιπλέουν στην πισίνα.
Ο σχεδιαστής Paul Borkowski, απόφοιτος μηχανολογίας βιομηχανικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με μαθήματα τέχνης του Imperial College και Royal College of Art, δούλεψε στενά με παραπληγικούς και τετραπληγικούς, ώστε να δει τα προβλήματα που έχουν στη κολύμβηση.

Ένας, πρώην δύτης στο ναυτικό που έμεινε παράλυτος από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, είπε στον Paul ότι ήταν αδύνατο για αυτούς να κολυμπήσουν ανάσκελα χωρίς να πέφτει το κεφάλι τους μέσα στο νερό.
Είπε ότι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν με την πλάτη τους γιατί η αναπηρία τους τούς εμπόδιζε να κάνουν το τόξο που χρειάζεται για να κολυμπήσουν.

Έτσι δημιούργησε τον σημαντήρα κολύμβησης για να υποστηρίξει τον ώμο ώστε να μπορέσει η στήλη να πάρει την κατάλληλη θέση.
Ο Paul ελπίζει να κάνει περισσότερες δοκιμές πάνω στο σχέδιο πριν προσεγγίσει έναν κατασκευαστή που θα παράγει αυτή τη συσκευή.

Άλλα σχέδια, δείχνουν πώς η εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους χειρούργους να κάνουν ορθοπεδικές και καρδιακές εγχειρήσεις.

Το King’s College του Λονδίνου θα εκθέσει μια συσκευή που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του υπέρηχου για να φτιάξει τρισδιάστατη
εικόνα πριν από την εγχείρηση, ώστε να μην χρειάζεται το CT scan.

Θα δείξουν επίσης μια συσκευή που χρησιμοποιεί έναν MR scanner μαζί με ακτινοβολίες X για να δημιουργήσει καλύτερες πληροφορίες για τους χειρούργους που θεραπεύουν τις καρδιακές αρρυθμίες.

Η Lucy Brady, από το Ερευνητικό Συμβούλιο Μηχανολογίας και Φυσικών Επιστημών, είπε ότι η έκθεση έδειξε πώς η μηχανολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιώσει την υγεία.

«Πολλές πλευρές της υγείας έχουν επηρεαστεί από την μηχανολογική έρευνα, από τα προληπτικά και διαγνωστικά οφέλη της στοχευμένης δόσης φαρμάκων, των αισθητήρων και της ιατρικής εικόνας, μέχρι την θεραπεία που θα προσφέρει στο μέλλον ο χειρουργικός θάλαμος με την εγχείρηση βοηθούμενη από υπολογιστές.

«Είναι αδύνατο να υποτιμήσουμε την σημασία της μηχανολογίας και της συνεχής της επίδρασης στον κόσμο που ζούμε».

Jane Elliott, BBC News, Ρεπόρτερ Υγείας
BBC NEWS, Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η ευεργετική επίδραση της Θεραπευτικής Ιππασίας σε άτομα με κινητικά ελλείμματα

Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου με κινητικά ελλείμματα στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και …

Ινδία: Εξαλείφθηκε η πολιομυελίτιδα

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι γεγονός για την Ινδία, αφού πέρασαν τρία χρόνια χωρίς κρούσμα της ασθένειας. Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα από τότε που αναφέρθηκε το τελευταίο κρούσμα …

Πλύσεις στην ουροδόχο κύστη – Είναι ασφαλείς;

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες που είναι ιατρικές και γι' αυτό πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε στην πράξη, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό. Οι πλύσεις στην …

Η Helixderm θα κυκλοφορήσει πάλι!

Πολλοί άνθρωποι με παραπληγίες, τετραπληγίες και διαβήτη χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τη Helixderm, μια αλοιφή αμιγώς ελληνική, που εφευρέθηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Α.Π.Θ. Βασίλη …

Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα μελλοντική θεραπεία για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού;

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές έχουν όντως κάνει πρόοδο στην προσπάθεια για αναζήτηση θεραπείας για την παράλυση που προκαλούν οι κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), πειραματιζόμενοι σε κλινικές δοκιμές με χρήση …