«Παράθυρο» για ρουσφέτια με τη διάθεση περιπτέρων σε ημέτερους ανοίγει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που αφορά «Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, θέματα προσωπικού και άλλες διατάξεις». Αυτό καταγγέλλουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την προπαρασκευαστική συνεδρίαση στη Βουλή. Στο μεταξύ, την οργή του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου, προκαλεί η κατάθεση τροπολογίας που αφορά το καθεστώς των αμυντικών προμηθειών, τονίζοντας ότι «προμήθειες δισεκατομμυρίων η κυβέρνηση επιχειρεί τις περάσει μέσα στα περίπτερα»!
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επικεντρώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του (9 από τα 37 άρθρα) στον τρόπο διανομής περιπτέρων στους αναπήρους πολέμου και όχι μόνο… Περιλαμβάνονται νέες ρυθμίσεις για τους αναπήρους πολέμου των περιόδων 40, 48 (εμφυλίου) και 74 της Κύπρου. Παράλληλα, διευρύνεται η κατηγορία όσων έχουν δικαίωμα περιπτέρου με τα άτομα που έχουν αναπηρία άσχετα με πολεμική περίοδο, με τους πολύτεκνους και με όσους συμμετείχαν στα πολεμικά γεγονότα στην Κύπρο το 1974, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Τηλυρία και Λευκωσία το 1964 και το 1967 στην Κοφίνου και Αγ. Θεοδώρους της Κύπρου και σήμερα αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα ή είναι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και τα τέκνα τους με αναπηρία και μάλιστα κατά προτεραιότητα έναντι των άλλων αναπήρων. Επίσης, το νομοσχέδιο δεν αποσαφηνίζει πώς θα γίνεται ο έλεγχος των βιοποριστικών στοιχείων και ποιων πραγματικά πολέμησαν στην Κύπρο.
«Φάμπρικα»
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει σέρβις στα Ι.Χ. των αναπήρων πολέμου στα στρατιωτικά συνεργεία! Το ερώτημα είναι εάν τα στρατιωτικά συνεργεία έχουν τη δυνατότητα επισκευών των Ι.Χ. των αναπήρων. Και εάν ναι, τότε ανοίγει νέα «φάμπρικα» για λαθραία επισκευή και άλλων ιδιωτικών αυτοκινήτων, τη χορήγηση καυσίμων και ελαιολιπαντικών. Η εμπλοκή του υπουργείου Άμυνας και όχι των νομαρχιών στη διανομή περιπτέρων απηχεί τη μετεμφυλιοπολεμική και ρουσφετολογική αντίληψη που διατηρεί ακόμη το υπουργείο Αμυνας στο όνομα του δήθεν «κοινωνικού έργου». Ενα επιπλέον μέτρο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο είναι οι ρυθμίσεις και η επιμονή στους αποτυχημένους θεσμούς των ΕΦΥΕΣ (Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας) και ΟΒΑ (Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης), με τεράστιο οικονομικό κόστος, που προσδιορίζεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 5.000.000 ευρώ μόνο για το έτος 2008 και συνολικά 30.000.000 ευρώ με την ολοκλήρωση των προσλήψεων 30.000 ΕΦΥΕΣ και 1.700.000 ευρώ για τους ΟΒΑ ετησίως.
Μισό αίτημα
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί, επίσης, να ικανοποιήσει κατά το ήμισυ το πάγιο αίτημα των ανθυπασπιστών απόφοιτων παραγωγικών σχολών για προαγωγή με την συμπλήρωση του 19ου έτους υπηρεσίας αντί του 21ου που ισχύει. Βάσει του νομοσχεδίου, η προαγωγή θα γίνεται με τη συμπλήρωση του 20ού έτους υπηρεσίας. Σε άλλο άρθρο καθορίζεται ο ανώτερος βαθμός του υποναυάρχου/υποπτεράρχου, μέχρι τον οποίο δύνανται να εξελιχθούν οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με ειδικότητα μηχανικού, ιατρού, ελεγκτή αεράμυνας και οικονομικού. Με το πολυνομοσχέδιο τροποποιείται ο σκοπός των Ενώσεων Εφέδρων Αξιωματικών και «διευρύνεται» με:
-Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
-Προώθηση του εθελοντισμού.
-Ανάπτυξη ευρείας πολιτιστικής δραστηριότητας για την προώθηση του εφεδρικού πνεύματος.
Είναι αξιοπερίεργο ότι η διεύρυνση του σκοπού των συγκεκριμένων Ενώσεων αγγίζει τομείς στους οποίους δεν έχουν καμιά σχέση ή αρμοδιότητα, όπως η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και ο εθελοντισμός. Γι αυτό ορισμένοι εκφράζουν τον φόβο δημιουργίας «παραστρατιωτικών» οργανώσεων και μάλιστα με τις ευλογίες του υπουργείου και με κρατική στήριξη-χρηματοδότηση.
…ουκ έστι νόμος
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, βεβαίως, έχει ορισμένα θετικά στοιχεία, όπως η καθιέρωση επιπλέον βαθμού για τους μηχανικούς του Ναυτικού και της Αεροπορίας, όμως τα κυριότερα θέματά του είναι αναχρονιστικά και απηχούν απόψεις παλιάς εποχής.
Θα ήταν προτιμότερο όσοι ασχολούνται με τα σοβαρά θέματα διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού να προσπαθούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος, μέσα σε πλαίσιο διατήρησης αν όχι διεύρυνσης των δημοκρατικών θεσμών. Η διεύρυνση του αριθμού των περιπτέρων δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα του ευαίσθητου τομέα της Άμυνας, ούτε επιλύει κοινωνικά προβλήματα, ενώ οι Ενώσεις Εφέδρων, με τις ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις και τις αρμοδιότητες που ανήκουν μόνο σε θεσμικούς φορείς, δεν βελτιώνουν τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Αντίθετα, ανοίγουν «μαύρες τρύπες», στις οποίες δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιος θα πέσει…
Ο Πλάτων έλεγε: «Νόμος, αν μη η του όντος εξεύρεσις, ουκ έστι νόμος, αλλά τυραννικόν πρόσταγμα». Δηλαδή ο νόμος, αν δεν είναι εξεύρεση του πραγματικού, δεν είναι νόμος αλλά τυραννική διαταγή…
Του Δήμου Βερύκιου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/1/2008