Πολιτικό, ναι, αλλά είναι και ορθό;

Εάν ήμουν κουφός, δεν θα προσπαθούσα να εργαστώ ως κουρδιστής πιάνων. Εάν ήμουν τυφλός, δεν θα έψαχνα δουλειά ως διακοσμητής. Εάν δεν είχα πόδια, δεν θα δήλωνα συμμετοχή στο Μαραθώνιο του Λονδίνου. Αλλά ίσως μου λείπουν η θέληση και η φαντασία. Άλλοι δεν δέχονται ότι μια αναπηρία πρέπει να τους αποκλείει από οτιδήποτε, όσο ανέφικτο κι αν μοιάζει.

Μερικές φορές αυτοί οι άλλοι πετυχαίνουν θριαμβευτικά. Πάρτε για παράδειγμα την Έβελιν Γκλένι. Είναι εντελώς κουφή από τα δώδεκά της χρόνια, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να γίνει μια από τις κορυφαίες περκασιονίστες του κόσμου, και να δίνει πάνω από 100 παραστάσεις το χρόνο. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί θέλησε να ακολουθήσει αυτήν την καριέρα, και πώς το κατάφερε. Μπορώ μόνο να θαυμάσω την επιτυχία της.

Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πολλοί άλλοι που πέτυχαν με παρόμοιο τρόπο να κάνουν το φαινομενικά αδύνατο. Αλλά όταν υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να κάνεις, μου φαίνεται ακόμα ανεξήγητο το γιατί μερικοί άνθρωποι αποφασίζουν να επιδιώξουν αυτό ακριβώς από το οποίο η μοίρα διάλεξε να τους αποκλείσει. Ίσως υπάρχουν άνθρωποι που απλώς τους αρέσει η πρόκληση, κι όσο πιο μεγάλη είναι η πρόκληση τόσο το καλύτερο (όπως εκείνος που αναρριχήθηκε στο Έβερεστ με τεχνητά πόδια).

Πρέπει να θαυμάζουμε τέτοιους ανθρώπους, κι όμως φαίνεται παράταιρο να μην επιδιώκουν κάτι στο οποίο θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με οποιονδήποτε άλλο για να διακριθούν, κι αντίθετα να διαλέγουν κάτι που θα γίνει δύσκολο εξαιτίας ενός σοβαρότατου εμποδίου. Έτσι μου φαίνεται, τουλάχιστον.

Κάποτε, σ’ ένα διάσημο κωμικό σκετς, ο Ντάντλεϊ Μουρ έκανε ακρόαση κουτσαίνοντας, σαν άνθρωπος με ένα μόνο πόδι, για το ρόλο του Ταρζάν. Ένα ρόλο που, όπως είπε ο Πίτερ Κουκ που υποδυόταν τον παραγωγό, «θα φανταζόταν κανείς ότι τουλάχιστον απαιτούσε δύο πόδια».

«Κατά τη γνώμη μου», συνέχισε ο Κουκ, προκαλώντας την έκπληξη και δυσαρέσκεια του Μουρ, «το κοινό δεν είναι ακόμα έτοιμο να δει έναν Ταρζάν με ένα πόδι να κρέμεται στα κλαδιά της ζούγκλας, φωνάζοντας «γεια σου Τζέιν». Πολλοί βρήκαν το σκετς αστείο τότε, αλλά αναρωτιέμαι αν αυτό θα συνέβαινε και σήμερα. Τώρα μπορεί να πιστεύαμε ότι το να γελάς με την ιδέα ενός τέτοιου Ταρζάν δείχνει αναισθησία και δημιουργεί διακρίσεις.

Ίσως να έχετε διαβάσει για την περίπτωση του Ράιαν Σένσμπουρι, του 22χρονου ταχυδρόμου από το Κάρμπριτζ, κοντά στο Σαουθάμπτον, που καταδικάστηκε για κλοπή αλληλογραφίας, επειδή απέτυχε να παραδώσει εκατοντάδες γράμματα και τα πέταξε. Όταν έκανε αίτηση για τη δουλειά είχε αναφέρει στη Ρόγιαλ Μέιλ ότι υπέφερε από δυσλεξία, μια ασθένεια που δυσκολεύει την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία. Πήρε τη δουλειά παρ’ όλα αυτά. Ένας εκπρόσωπος της Ρόγιαλ Μέιλ υπερασπίστηκε την απόφαση για την πρόσληψή του λέγοντας ότι δεν ήθελαν να κάνουν διακρίσεις. «Κρίνουμε τους ανθρώπους από τις ικανότητές τους να κάνουν τη δουλειά, άσχετα με τις αναπηρίες που μπορεί να έχουν», φέρεται να είπε. Το γιατί οι ικανότητες του Σένσμπουρι κρίθηκαν επαρκείς προκαλεί έκπληξη, αφού η δική του αναπηρία, η δυσλεξία, τον δυσκόλευε στο να διαβάσει τις διευθύνσεις, τόσο που τελικά δεν μπορούσε να τα καταφέρει και κατέληξε μέσα στην απελπισία του να πετάει τα γράμματα.

Δεν αμφιβάλλω ότι η Ρόγιαλ Μέιλ έκανε αυτό που έπρεπε σύμφωνα με το νόμο των προσλήψεων, αλλά οπωσδήποτε θα ήταν καλύτερα αν είχαν πει στον κ. Σένσμπουρι ότι δεν ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος.

Alexander Chancellor, Σάββατο 10 Ιουνίου, 2006, The Guardian. Μετάφραση Αικατερίνη Σταυρουλάκη, spicefields@gmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …