Σε μια σημαντική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Reeve Foundation, επιστήμονες από το UCLA (University of California, Los Angeles) και το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, δοκίμασαν μια παρέμβαση τριών σταδίων για την αποκατάσταση της λειτουργίας παράλυτων ποντικιών.
Στα ποντίκια (τα οποία είχαν υποστεί πλήρη διατομή του νωτιαίου μυελού) χορηγήθηκε ένας συνδυασμός ουσίας quipazine και επισκληριδίου ηλεκτρικού ερεθίσματος, στοχεύοντας στην ενεργοποίηση της νευρικής διάταξης του νωτιαίου μυελού και στην ανάκτηση της λειτουργικότητάς του. Στη συνέχεια τα ποντίκια εκπαιδεύτηκαν κινητικά πάνω σε ειδικό τροχό κίνησης για αρκετές εβδομάδες. Ο συνδυασμός αυτός αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός: τα ποντίκια ήταν σε θέση να σηκώσουν το βάρος τους κατά την κίνησή τους στον τροχό και η κινητικότητά τους ήταν σχεδόν απαράλλακτη με την κίνησή τους πριν την κάκωση του νωτιαίου μυελού.
Στην εν λόγω έρευνα -που δημοσιεύθηκε online στο Nature Neuroscience (στις 20 Σεπτεμβρίου 2009)- επικεφαλής είναι ο Dr. V. Reggie Edgerton και ο Dr. Gregoire Courtine. Ο Dr. Edgerton είναι μέλος του Reeve Foundation’s International Research Consortium για την ΚΝΜ, ενώ ο Dr. Courtine -που σήμερα είναι ανεξάρτητος επιστήμονας στη Ζυρίχη- είναι πρώην συνεργάτης του Consortium από το εργαστήριο του Edgerton.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποκατάσταση της κίνησης στα ποντίκια οφείλεται στα ηλεκτρικά ερεθίσματα, παρόλο που ο εγκέφαλος των πειραματόζωων δεν μπορούσε να στείλει και να δεχτεί τα νευρικά σήματα (λόγω της πλήρης διατομής του νωτιαίου μυελού).
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το δίκτυο νευρώνων του νωτιαίου μυελού είναι σχεδόν ικανό για αυτόνομη επεξεργασία των πληροφοριών που δέχεται, καθώς και για την ανάλογη προσαρμογή των κινήσεων των μυών.
Στο μέλλον αναμένεται να δημιουργηθούν νευρο-προσθετικές συσκευές που θα μπορούν να εμφυτευτούν μέσα στο σώμα. Ήδη οι ερευνητές δοκιμάζουν τέτοιες συσκευές σε ποντίκια και εκτιμούν ότι σε τέσσερα χρόνια θα έχουν έτοιμη μια ανάλογη συσκευή για τους ανθρώπους.