Η προσπελασιμότητα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν είναι φιλοσοφία. Είναι μια απλή υπόθεση που εάν χρησιμοποιήσουμε την απλή και καθημερινή λογική μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να λειτουργεί άψογα και πάνω απ’ όλα ο χειριστής να είναι παραγωγικός και δημιουργικός.
Το μεγαλύτερο και ίσως το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι οι συσκευές με τις οποίες ο χειριστής καταχωρεί τα δεδομένα, δηλαδή το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Θα ακουστεί περίεργο, αλλά και στις δύο περιπτώσεις τα φθηνά πληκτρολόγια και τα φθηνά εναλλακτικά ποντίκια είναι τα καλύτερα και τα πιο προσπελάσιμα.
Παραγωγικότητα και δημιουργικότητα:
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι Έλληνες και ξένοι ειδικοί για τα ζητήματα της αναπηρίας είναι ότι ποτέ σχεδόν δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη του χειριστή του ηλεκτρονικού υπολογιστή να είναι παραγωγικός και δημιουργικός όταν κάθεται μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να εργασθεί.
Καλός υπολογιστής είναι ο υπολογιστής εκείνος πάνω στον οποίο ο χειριστής με αναπηρία θα μπορεί να είναι παραγωγικός και δημιουργικός, αντίστοιχα με τον ικανό σωματικά χειριστή.
Υπάρχουν άπειρες συσκευές προσπελασιμότητας που εξασφαλίζουν μεν την πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, εμποδίσουν όμως τον χρήστη να είναι παραγωγικός και δημιουργικός όταν εργάζεται, άλλοτε επειδή πρέπει να σκέφτεται περισσότερο τον τρόπο χρήσης των βοηθημάτων που χρησιμοποιεί, και άλλοτε γιατί ο τρόπος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα βοηθήματα είναι πολύ αργός (όπως συμβαίνει με τα συστήματα διακοπτών).
Βασικός στόχος για τη δημιουργία ενός πολύ καλού συστήματος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας του χειριστή. Τα βοηθήματα και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή του χειριστή. Ο χειριστής πρέπει να αισθάνεται απολύτως οικείος με τον τρόπο που χειρίζεται όλα τα βοηθήματα και το σύνολο του ηλεκτρονικού υπολογιστή, επειδή με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να δώσει έμφαση στο αντικείμενο της δουλειάς του και όχι στη μηχανή αυτή καθεαυτή.
Προσπελάσιμα πληκτρολόγια:
Τα πιο προσπελάσιμα πληκτρολόγια είναι τα φθηνά πληκτρολόγια. Τέτοια πληκτρολόγια υπάρχουν άφθονα στην αγορά και δεν κοστίζουν περισσότερο από 4 ή 5 €. Προσπελάσιμο πληκτρολόγιο είναι εκείνο που είναι πολύ συμμαζεμένο.
Τα μεγάλα πληκτρολόγια δεν είναι προσπελάσιμα επειδή επιδεινώνουν τη σκολίωση. Πολλά πληκτρολόγια, δηλαδή, είναι μεγάλα επειδή γύρω από τα πλήκτρα έχουν μεγάλες επιφάνειες δήθεν για να προλαμβάνουν το σύνδρομο το καρπιαίου σωλήνα. Όταν όμως πρόκειται για χειριστές αναπηρικών καθισμάτων που θα εργαστούν στον υπολογιστή επάνω από το αναπηρικό κάθισμα τότε είναι πολύ σημαντικό το πληκτρολόγιο να καταλαμβάνει τόση έκταση όση έχουν και τα πλήκτρα. Σπανίως βρίσκεις πληκτρολόγιο που να μην έχει γύρω γύρω πολύ μεγάλη επιφάνεια. Όμως τα πιο φθηνά πληκτρολόγια είναι και τα καλύτερα.
Για όσους χρησιμοποιούν νάρθηκα για την πληκτρολόγηση τότε πιο βολικά είναι τα πληκτρολόγια που ακούγεται κλικ όταν πιέζεται κάποιο πλήκτρο. Δυστυχώς όμως τα καινούργια πληκτρολόγια δεν ακούγονται. Μόνο στο εξωτερικό υπάρχουν παλιά πληκτρολόγια που ακουγόταν το κλικ. Όσο περισσότερο ακούγεται ένα πληκτρολόγιο τόσο λιγότερες πληκτρολογήσεις χάνονται. Τα πάρα πολύ φθηνά πληκτρολόγια ακούγονται περισσότερο από τα πιο ακριβά. Ωστόσο, όσοι δουλεύουν σε περιβάλλον windows έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν βοηθητικά προγράμματα που να βγαίνει ήχος από τα ηχεία κάθε φορά που πατούν ένα πλήκτρο.
Προσπελάσιμα ποντίκια:
Τα ποντίκια συνήθως είναι απροσπέλαστα. Σήμερα, στην ελληνική αγορά, δύσκολα βρίσκεις προσπελάσιμο ποντίκι. Υπάρχουν όμως εναλλακτικά συστήματα που υποκαθιστούν το ποντίκι.
Touchpads: Αυτά είναι μικρές επιφάνειες πάνω στις οποίες όταν σύρουμε ένα δάκτυλο ή άλλο μέρος του χεριού (ανάλογα με τις ικανότητες του χειριστή) κινείται το βελάκι του υπολογιστή. Τις περισσότερες φορές μπορούν να προγραμματιστούν ώστε όλες οι δουλειές να γίνονται με ένα μόνο δάκτυλο ή μόνο με μια από τις επιφάνειες του χεριού.
Trackballs: Αυτά μοιάζουν με ανάποδο ποντίκι. Αντί να έχουν από κάτω την μπίλια την έχουν από επάνω και συνήθως είναι μεγαλύτερο μέγεθος ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από ανθρώπους με μειωμένη επιδεξιότητα.
Και τα δύο συστήματα μπορούν να προγραμματιστούν τόσο για το κλικ όσο και για να κλειδωθεί το κλικ όσο και για την ταχύτητα που μετακινείται το βελάκι στην οθόνη.
Τραπέζι στήριξης:
Προσπελάσιμα τραπέζια είναι αυτά των οποίων το ύψος είναι μεταβλητό. Επειδή ο χρήστης δεν χρησιμοποιεί πάντα απαραιτήτως το ίδιο αναπηρικό κάθισμα, γι’ αυτό χρειάζεται το ύψος του τραπεζιού να είναι μεταβαλλόμενο. Υπάρχουν έτοιμα τέτοια τραπέζια που με ηλεκτρικό κινητήρα μεταβάλλεται το ύψος, αλλά είναι ακριβά. Στα καταστήματα όμως επίπλων υπάρχουν τραπέζια που είναι εύκολο να μεταβληθεί το ύψος τους μηχανικά.
Ένας άλλος καλύτερος τρόπος για να στερεωθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, είναι ένα σύστημα από βραχίονες. Τέτοιοι βραχίονες υπάρχουν πολλοί στην αγορά τόσο για τα πληκτρολόγια όσο και για τις οθόνες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας νέος βραχίονας ο οποίος θα μπορέσει να στηρίξει τον βραχίονα της οθόνης και το βραχίονα του πληκτρολόγιου, και ενδεχομένως επάνω σε αυτό το βραχίονα να στηριχθεί η κεντρική μονάδα του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ασύρματη δικτύωση:
Ο πιο απλός τρόπος προσπελάσιμης δικτύωσης είναι η ασύρματη δικτύωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άπειρες κάρτες στο εμπόριο σε πολύ προσιτές τιμές που εξασφαλίζουν την ασύρματη δικτύωση ακόμη και από όροφο σε όροφο.
Οι φορητοί υπολογιστές έχουν ενσωματωμένο σύστημα ασύρματης δικτύωσης και γι’ αυτό είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθούν ακόμη και πάνω από το αναπηρικό κάθισμα, όταν υπάρχει ασύρματο τοπικό δίκτυο είτε στο σπίτι είτε στην εργασία. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο οικονομικά είναι πολύ προσιτός.