Προάγγελο προσλήψεων στα ειδικά σχολεία αποτελεί απόφαση του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζει η Proslipsis και καθορίζει τις διαδικασίες που επιλέγεται το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό τους.
Πρόσφατη είναι άλλωστε η εξαγγελία του υφυπουργού Παιδείας κ. Γεώργιου Καλού για 120 προσλήψεις ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία αυτά, που ως γνωστόν λειτουργούν σε αρκετές πόλεις της χώρας και είναι τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ) και οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ).
Σύμφωνα με την απόφαση, η πλήρωση των θέσεων γίνεται με επιλογή από το υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΥΣΕΕΠ) και ύστερα από προκήρυξη του υπουργού Παιδείας.
Η προκήρυξη δημοσιεύεται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες με τη φροντίδα της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του υπουργείου και περιλαμβάνει:
– Τις θέσεις που πρόκειται να πληρωθούν κατά κλάδο και το ποσοστό ειδικών κατηγοριών
– Τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα διορισμού καθώς και άλλα προσόντα που υπόκεινται σε μοριοδότηση σύμφωνα με την απόφαση αυτή.
– Τα απαιτούμενα να υποβληθούν με την αίτηση δικαιολογητικά.
– Την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και την υπηρεσία στην οποία θα υποβληθούν οι αιτήσεις.
Κριτήρια επιλογής
Κατά την επιλογή του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού λαμβάνονται υπόψη και μοριοδοτούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
– Η κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών στην ειδικότητα του κλάδου της προς πλήρωση θέσης για την οποία είναι υποψήφιος, μονάδες 6.
– Η κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών στις Ανθρωπιστικές επιστήμες μονάδες 4.
– Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου φοιτήσεως ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στην ειδικότητα του κλάδου της προς πλήρωση θέσης για την οποία είναι υποψήφιος μονάδες 4.
– Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, μονάδες 2.
Σημειώνεται ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής γίνονται δεκτοί εφόσον έχουν αναγνωρισθεί από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ). Στις περιπτώσεις που υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου μοριοδοτείται ο ανώτερος τίτλος.
– Προϋπηρεσία στο Δημόσιο ή Ιδιωτικό Τομέα σε αντικείμενο που έχει σχέση με άτομα με ειδικές ανάγκες μετά την κτήση του βασικού τίτλου σπουδών, μισή (0,5) μονάδα για κάθε ένα εξάμηνο και μέχρι τρεις (3) μονάδες. Η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύεται με βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
– Μετεκπαίδευση ενός τουλάχιστον έτους στις παιδαγωγικές επιστήμες σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 1 μονάδα.
– Αλλα πτυχία, 1 μονάδα.
– Ξένη γλώσσα σε επίπεδο Proficiency ή αντίστοιχος τίτλος άλλων ξένων γλωσσών, 1 μονάδα.
– Ξένη γλώσσα σε επίπεδο Lower ή αντίστοιχος τίτλος άλλων ξένων γλωσσών, 0,5 μονάδα.
– Δεύτερη ξένη γλώσσα σε επίπεδο Επάρκεια ή Ρroficiency ή αντίστοιχος τίτλος άλλων ξένων γλωσσών, 1 μονάδα.
– Δεύτερη ξένη γλώσσα σε επίπεδο Lower ή αντίστοιχος τίτλος άλλων ξένων γλωσσών, 0, 5 μονάδα.
Στις ξένες γλώσσες μοριοδοτείται ο ανώτερος τίτλος.
– Συγγραφικό έργο σε θέματα της ειδικότητάς του ή εκπαιδευτικού περιεχομένου, (επιστημονικά βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ή δημοσιευμένες εισηγήσεις σε πρακτικά συνεδρίων), 0 έως 4 μονάδες. Για την αξιολόγηση του συγγραφικού έργου αρμόδιο είναι το ΥΣΕΕΠ.
– Γονείς ή αδέλφια ατόμων με αναπηρία 67 %, 2 μονάδες.
– Πιστοποιημένη γνώση Η/Υ από δημόσιο φορέα 1 μονάδα.
– Χρόνος κτήσης πτυχίου 0,3 για κάθε έτος.
– Η συμμετοχή του υποψηφίου σε ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια σε συνδυασμό με την προσωπική συνέντευξη, συνεκτιμάται και μπορέι να του αποφέρει μέχρι 6 μονάδες. Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας υπολογίζεται η οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου.
Το βοηθητικό προσωπικό
Η επιλογή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού γίνεται με τα ακόλουθα κριτήρια:
– Ο Βαθμός πτυχίου ή απολυτηρίου, 0,5 μονάδα για κάθε βαθμό άνω του 15.
– Οι υποψήφιοι που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία, 4 μονάδες.
– Οι υποψήφιοι που είναι γονείς πολύτεκνοι 3 μονάδες.
– Οι υποψήφιοι που έχουν αδέλφια με αναπηρία 2 μονάδες.
– Για κάθε έτος προϋπηρεσίας που έχει προσφερθεί σε άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό τομέα, μία μονάδα για κάθε έτος και μέχρι πέντε. Η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύεται με βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Επίσης, συνεκτιμάται η ικανότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που διαπιστώνεται με προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου, η οποία μπορεί να του δώσει μέχρι 5 μονάδες.
Επιλογή και τοποθέτηση
Το ΥΣΕΕΠ σε συνεδρίασή του που πραγματοποιείται εντός μηνός από τη λήψη των αιτήσεων, αποφασίζει ποιοι από τους υποψηφίους έχουν τα τυπικά προσόντα για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής και ποιοι αποκλείονται.
Στη συνέχεια καταρτίζει αλφαβητικούς πίνακες των υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στη διαδικασία επιλογής κατά κλάδο, στους οποίους παραθέτει το σύνολο των μονάδων τις οποίες λαμβάνει κάθε υποψήφιος από τα μοριοδοτούμενα κριτήρια.
Ειδικά για τους υποψηφίους του κλάδου για τους οποίους προβλέπεται και πτυχίο της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ καταρτίζει δύο αλφαβητικούς πίνακες κατά κλάδο. Έναν πίνακα για τους έχοντες πτυχίο ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ και ένα δεύτερο πίνακα για τους μη έχοντες τέτοιο πτυχίο.
Στους παραπάνω πίνακες αναγράφεται δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο χαρακτηρισμός ΑΜΕΑ ή Συγγενής ΑΜΕΑ.
Τέλος ορίζει την ημερομηνία προσέλευσης των υποψηφίων σε προφορική συνέντευξη.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κάθε υποψηφίου το ΥΣΕΕΠ εξετάζει τις τυχόν αντιρρήσεις των υποψηφίων, επαναπροσδιορίζει τις αξιολογικές μονάδες των μοριοδοτουμένων κριτηρίων και καταγράφει τη βαθμολογία κάθε μέλους επί των συνεκτιμωμένων κριτηρίων η οποία κατατίθεται αιτιολογημένα και ενυπόγραφα.
Τελική βαθμολογία για κάθε συνεκτιμώμενο κριτήριο είναι ο μέσος όρος των βαθμών όλων των μελών του Συμβουλίου.
Οι υποψήφιοι που δεν προσέρχονται στην προφορική συνέντευξη αποκλείονται της επιλογής.
Μετά το πέρας της προφορικής συνέντευξης το ΥΣΕΕΠ καταρτίζει αξιολογικούς πίνακες υποψηφίων κατά κλάδο βάσει του συνολικού αριθμού των μονάδων που συγκεντρώνουν από τα μοριοδοτούμενα και συνεκτιμώμενα κριτήρια και αναρτώνται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ.
Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν ίδια προσόντα θα προτιμώνται αυτοί που είναι συγγενείς 1ου και 2ου Βαθμού και σύζυγοι ατόμων με ειδικές ανάγκες και αν δεν υπάρχουν η σειρά καθορίζεται από το βαθμό του βασικού πτυχίου και επί ίδιου πτυχίου με κλήρωση παρουσία των ισοβαθμησάντων.
Επί των πινάκων δίνεται δέκα ημέρες προθεσμία για τυχόν ενστάσεις από τους υποψήφιους. Με την παρέλευση της δοθείσης προθεσμίας των ενστάσεων συνέρχεται σε συνεδρίαση το ΥΣΕΕΠ για εξέταση των ενστάσεων.
Στη συνέχεια η επιτροπή συντάσσει τους οριστικούς πίνακες, που κυρώνονται από τον υπουργό Παιδείας μέσα σε δέκα ημέρες από τη σύνταξή τους. Μετά την κύρωση των πινάκων το ΥΣΕΕΠ προβαίνει στην τοποθέτηση των διοριστέων σε θέσεις των ΣΜΕΑ και των ΚΔΑΥ που έχουν προκηρυχθεί βάσει της σειράς προτίμησής τους και των ποσοστών, (περιγράψονται στην παρ. 2 περ. Β΄ του άρθρου 4 του ν.2817/2000).
Σε περίπτωση δήλωσης προτίμησης μιας θέσης από περισσότερους του ενός υποψηφίους, προηγείται αυτός με τις περισσότερες μονάδες και επί ισοψηφίας, αυτός που έχει το μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου. Επί ίδιου βαθμού πτυχίου βάσει του χρόνου κτήσης του βασικού πτυχίου και επί δεύτερης ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.