Ύστερα από τον ηλεκτρονικό λογογράφο ήρθε η σειρά της MLS που δημιούργησε το Talk&Write. είναι δύσκολο να εκφέρω γνώμη αλλά γράφω καθαρά από διάθεση κουτσομπολιού για δύο προγράμματα που χρησιμοποιώ συνεχώς. Το Talk&Write το έχω χρησιμοποιήσει δύο ολόκληρες ημέρες και μπορώ να πω πώς είναι αρκετά καλύτερος κώδικας από τον ηλεκτρονικό λογογράφο. Εξακολουθεί όμως και έχει αρκετά μειονεκτήματα:
Το ενσωματωμένο λεξικό του δεν έχει πολλές λέξεις. Περιέχει πολλές άχρηστες λέξεις που σπανίως χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους. Βέβαια έχει την δυνατότητα διαγραφής αλλά και πρόσθεσης νέων λέξεων. Όμως κάτι τέτοιο χάνεται όταν κάνουμε φόρματ τον Η/Υ. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αποθηκεύουμε τις αλλαγές που κάνουμε στο λεξικό.
Ο ηλεκτρονικός λογογράφος από την άλλη μεριά έχει πολύ καλύτερο λεξικό αν και επίσης περιέχει πολλά ορθογραφικά λάθη και πολλές άχρηστες λέξεις. Ένα επιπλέον μειονέκτημα του ηλεκτρονικού λογογράφου είναι ότι «κρεμάει» πολύ συχνά και για κανέναν λόγο, ακόμη και όταν δουλεύει σε πολύ καλά ρυθμισμένο υπολογιστή. Ειλικρινά αυτή η δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού λογογράφου είναι ο χειρότερος εμπορικός του αντίπαλος.
Το Talk&Write έχει την δυνατότητα για πιο εξελιγμένη συγγραφή κειμένων. Γράφει εκεί που είναι ο κάρσορας, αλλά ξεκινάει τη λέξη με κεφάλαια εάν πριν δεν έχεις βάλει σημείο το κόμα.
Επιπλέον έχει την δυνατότητα να προστίθενται και να διαγράφονται λέξεις, χωρίς αυτό να γίνεται πονοκέφαλος. Η διαγραφή των λέξεων είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για ομόηχες λέξεις. Όμως είναι πολύ δύσκολο. Χρειάζεται να χάσεις πολύ χρόνο για να δημιουργήσεις ένα, σχεδόν, τέλειο λεξικό και όταν κάνεις φόρματ τον υπολογιστή να πρέπει να ξανακάνεις την ίδια δουλειά.
Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ και τις δύο εφαρμογές, που ομολογώ πως δεν είναι ιδιαίτερα ακριβές. Για κείμενα που περιλαμβάνουν ξένους όρους προτιμώ το Talk&Write. Για κείμενα που περιλαμβάνουν μόνο ελληνικά χρησιμοποιώ τον ηλεκτρονικό λογογράφο.
Πάντως η αλήθεια είναι πώς δεν μπορώ ποτέ να αποφασίσω ποιο από τα δύο να χρησιμοποιήσω. Τα κουσούρια του ενός δεν υπάρχουν στο άλλο και αντιστρόφως. Ελπίζω πως στις επόμενες εκδόσεις θα βελτιωθούν. Και τα δύο προγράμματα χρειάζονται πολύ πιο προσεγμένο λεξικό.
Είναι πολύ σημαντικό τα προγράμματα αυτά να κάνουν λάθη σε λέξεις που σπανίως χρησιμοποιούνται, και όχι σε λέξεις που χρησιμοποιούνται συνεχώς. Δεν χρειάζονται μεγάλο λεξικό. Χρειάζονται λεξικό που περιλαμβάνει τις λέξεις που χρησιμοποιούνται. Δεν χρειάζονται σπάνιες λέξεις. Τις σπάνιες λέξεις μπορούμε και τις γράφουμε με το χέρι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να προσεχθεί στις επόμενες εκδόσεις.
Ελπίζω πως ο ανταγωνισμός θα είναι κίνητρο για την βελτίωση αυτών των δύο εφαρμογών που είναι πολύ σημαντικά εργαλεία για τους ανθρώπους με τετραπληγίες και άλλες σοβαρές παραλύσεις. Σύντομα θα έχω περισσότερα νέα από είναι χρήση και των δύο εφαρμογών.