Νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης έχουν εγκριθεί και μπορούν να τα παρακολουθήσουν ακόμη και άνθρωποι που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Ο μόνος περιορισμός που θα υπάρξει εάν υπάρξει είναι η προσπελασιμότητα των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης.
Την ένταξη 95 προγραμμάτων κατάρτισης 2.137 νέων επιχειρηματιών στη Δράση 8.2.2 «Ενέργειες Κατάρτισης και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας που σχετίζονται με την εκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του Μέτρου 2.8» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) ενέκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας.
Στη δράση αυτή υποβλήθηκαν συνολικά 489 προτάσεις από 147 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και αξιολογήθηκαν στο σύνολό τους. Εγκρίθηκαν και τα 489 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 11.188.245 ευρώ, και χρηματοδοτούνται άμεσα 95, συνολικού προϋπολογισμού 2.164.145 ευρώ, για την κατάρτιση 2.137 νέων επιχειρηματιών με 11.220 ώρες εκπαίδευσης. Τα υπόλοιπα 394 προγράμματα που δεν εντάχθηκαν στον κύκλο αυτό χαρακτηρίζονται ως επιλαχόντα και θα υλοποιηθούν εφόσον εξευρεθούν νέοι πόροι. Τα προγράμματα κατάρτισης επιχορηγούνται 100% με δημόσια δαπάνη, ενώ οι καταρτιζόμενοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους θα λαμβάνουν σχετικό επίδομα.
Τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) υπό την παρακολούθηση των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης (ΕΦΔ) και απευθύνονται σε νέους επιχειρηματίες (νέοι, γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες), αλλά και σε άλλους νέους επιχειρηματίες που η επιχείρησή τους βρίσκεται στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της.
Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών σε σύγχρονα θέματα, όπως αρχές διοίκησης, διαχείριση και λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης, συμβουλευτική υποστήριξη της επιχείρησης, business plan, marketing plan, χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαγωγικό marketing, χρηματοοικονομικό management, επιχειρηματικά παίγνια, καινοτομία, ηλεκτρονικό εμπόριο.
Την εκτέλεση των προγραμμάτων κατάρτισης θα παρακολουθούν στενά η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, ενώ οι Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης έχουν πάρει οδηγίες για συστηματική παρακολούθησή τους σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Αξιολόγησης.