ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να πρωτοστατήσει η τοπική αυτοδιοίκηση για την προώθηση της απασχόλησης, είτε ενσωματώνοντας τα τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση στα επιχειρηματικά προγράμματα των δήμων, είτε με πολιτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και φορείς σε τοπικό επίπεδο, επισήμανε, χθες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) Π. Κουκουλόπουλος.
Η ομιλία του κ. Π. Κουκουλόπουλου έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσαν, στην Αθήνα, η ΚΕΔΚΕ και η ΕΕΤΑΑ για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ αναφέρθηκε στην προετοιμασία της χώρας μας και ειδικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το Δ’ ΚΠΣ, σημειώνοντας ότι αιρετοί και στελέχη πρέπει να κινητοποιηθούν έγκαιρα, συγκεκριμένα και διαφορετικά απ’ ό,τι μέχρι τώρα για δύο συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον γιατί ήδη αρκετές περιοχές της χώρας μας είναι εκτός του στόχου σύγκλισης και δεύτερον, γιατί το Δ’ ΚΠΣ δεν χρηματοδοτεί κατά κανόνα υποδομές, αλλά δράσεις και πολιτικές απασχόλησης, καινοτομιών, τεχνολογιών και ανταγωνιστικότητας.
Επίσης, με αφορμή τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ο κ. Κουκουλόπουλος κατέγραψε κρίσιμα προβλήματα εφαρμογής των προγραμμάτων απασχόλησης, τα οποία, όπως σημείωσε, έχουν καθυστερήσει πολύ.
Το πρώτο αφορά στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Τόνισε ότι το 60 -65% των πόρων κατευθύνονται στους ειδικούς για την ανεργία και όχι στους ανέργους. «Είναι απαράδεκτο και έμπρακτη παθογένεια. Τις ευθύνες τις αναζητούμε και στους εαυτούς μας» είπε.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη γραφειοκρατία και το συγκεντρωτικό κράτος. «Το χτύπημα του συγκεντρωτικού κράτους είναι πρώτο ζήτημα, αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί», τόνισε. Πρόσθεσε ότι στην Κοζάνη, το Σχέδιο Τοπικής Δράσης αν και έχει υπογραφεί από τον Αύγουστο του 2002, δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.
Στο συνέδριο μίλησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος.
Βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου είναι ότι αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές ο καθοριστικός και σημαντικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.
Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για την ανάδειξη και θεσμική διασφάλιση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, με βάση τις οποίες θα πρέπει εφεξής να λαμβάνονται αποφάσεις και να χαράσσονται πολιτικές.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο για την εφαρμογή προγραμμάτων και πολιτικών απασχόλησης, που σε συνδυασμό με το συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό κράτος έχουν οδηγήσει σε υστέρηση την περιφερειακή ανάπτυξη, σε διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, καθώς και σε αντιπαραγωγικές και αναποτελεσματικές, ως προς τις τοπικές ανάγκες, επενδύσεις και στα τρία ΚΠΣ. Αποτέλεσμα είναι να διευρύνονται τα φαινόμενα φτώχειας και ανισοτήτων και η ανεργία να παραμένει καθηλωμένη στο 11%.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρθηκε, πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους, καθώς και η δημιουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, να ληφθούν ριζικά μέτρα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία, όπως ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός και τα εθνικά χωροταξικά σχέδια, προκειμένου μέσα από τα ολοκληρωμένα Τοπικά Σχέδια Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, η τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τους ιδιώτες, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τοπική ανάπτυξη, μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.
ΚΑΙΤΗ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 07:00