Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΜΜΕΧ η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία νέων και βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη δύο Δράσεων στο πλαίσιο του Αξονα 2.8 του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτού του Αξονα, στο παρελθόν, έχουν προκηρυχθεί πολύ δημοφιλείς Δράσεις, όπως «Νεανική Επιχειρηματικότητα», «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα», «Επιχειρηματικότητα ΑμΕΑ».
Οπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την παρουσίαση των κυριοτέρων σημείων των εν λόγω Δράσεων, πρόκειται για πιλοτικές Δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, που θα συνεχιστούν και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2007–2013 ανάλογα με τον βαθμό ανταπόκρισης των δυνητικών ωφελουμένων και την επιτυχή εκτέλεση των επενδυτικών σχεδίων.
Μετά λοιπόν τη Δράση 2.8.3/3 για τη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ΡΟΜ, την οποία είχαμε παρουσιάσει σε προηγούμενο φύλλο μας, προκηρύχθηκε η Δράση 2.8.3/2 που αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας γονέων τριών και περισσοτέρων τέκνων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΜΜΕΧ, που είναι ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης – τελικός δικαιούχος, η Δράση 2.8.3/2 του ΕΠΑΝ αποσκοπεί στην προώθηση της επιχειρηματικότητας γονέων τριών και περισσοτέρων τέκνων, ώστε να δημιουργήσουν νέες και βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην τοπική οικονομία.
Στον οδηγό του Προγράμματος καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής:
1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν οι γονείς οικογενειών, άνδρες και γυναίκες, με τρία τέκνα και άνω, εκ των οποίων το ένα τουλάχιστον τέκνο είναι προστατευόμενο, όπως ορίζεται από το νόμο 2238/1994 Αρθρο 7 «περί προστατευομένων μελών» και οι οποίοι δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2006 και μετά.
Δηλαδή, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι γονείς των οποίων ένα από τα τρία ή περισσότερα τέκνα τους είναι:
α) Ανήλικο και άγαμο.
β) Ενήλικο άγαμο το οποίο δεν έχει υπερβεί το εικοστό πέμπτο της ηλικίας του και απουσιάζει σε αναγνωρισμένη σχολή ή σχολείο του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
γ) Αγαμο τέκνο το οποίο δεν έχει υπερβεί το δέκατο ένατο έτος της ηλικίας του και παρακολουθεί δημόσιο μεταλυκειακό προπαρασκευαστικό κέντρο.
δ) Αγαμο τέκνο το οποίο δεν υπάγεται στις προηγούμενες περιπτώσεις β και γ, εφόσον υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.
ε) Τέκνο άγαμο ή διαζευγμένο ή που τελεί σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.
2. Στο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των τομέων της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, εκτός ορισμένων περιπτώσεων που αναφέρονται αναλυτικά στον κανονισμό.
3. Στο πρόγραμμα εντάσσονται νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις με νομική μορφή που θα πρέπει να είναι ατομική επιχείρηση ή εταιρεία (Ομόρρυθμη, Ετερόρρυθμη, Π.Ε. ή Ανώνυμη ή Συνεταιρισμός).
4. Σε περίπτωση σύστασης εταιρείας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μετέχουν στο κεφάλαιο δικαιούχοι σύμφωνα με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, με ποσοστό τουλάχιστον 75% και να έχουν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας.
5.Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή νομικών προσώπων ως μετόχων / εταίρων εκτός από Εταιρείες Παροχής Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και μέχρι ποσοστού 25% του μετοχικού / εταιρικού κεφαλαίου.
6. Οι δικαιούχοι πρέπει να αποδεικνύουν την κατάστασή τους με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και δικαιολογητικά ως προς το προστατευόμενο τέκνο.
7. Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία (1) μόνο πρόταση ανά κύκλο του Προγράμματος. Σε περίπτωση συμμετοχής σε περισσότερες από μία προτάσεις στο Μέτρο 2.8 του ΕΠΑΝ, οι προτάσεις που αυτό το φυσικό πρόσωπο συμμετέχει θα απορρίπτονται όλες, ανεξαρτήτως της συμμετοχής άλλων προσώπων.
8. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα είναι η μη απαγόρευση από την κειμένη νομοθεσία της εγκατάστασης και λειτουργίας της επιχείρησης στον προτεινόμενο χώρο.
9. Ο αιτούμενος προϋπολογισμός και οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να συμφωνούν με τον κανονισμό υλοποίησης του Προγράμματος.
10. Για το πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Γονέων με τρία τέκνα και άνω» ισχύει ο κανόνας De minimis [Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 69/2001 της Επιτροπής της 12ης Ιανουαρίου 2001]. Οι πάσης φύσεως επιχορηγήσεις που δίδονται με τον κανόνα De minimis αθροιστικά σε μία τριετία δεν πρέπει να υπερβούν ανά δικαιούχο τα 100.000 ευρώ.
Ποσοστά ενίσχυσης
Η επιχορήγηση αφορά την ίδρυση νέας επιχείρησης (σύμφωνα με τα ανωτέρω) και ανέρχεται στο 55% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης. Το υπόλοιπο ποσό πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται ίδια συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου. Η ίδια συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί και με τραπεζικό δανεισμό μέχρι ποσοστού 25% του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού του έργου.
Αν οι ενδιαφερόμενοι το επιθυμούν, μπορούν για τη διευκόλυνσή τους να απευθύνονται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.), το οποίο αναλαμβάνει το τμήμα των εγγυήσεων που απαιτούνται για τη σύναψη του δανείου καθώς και την επιδότηση του κόστους δανεισμού.
Το ανώτατο όριο του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού κάθε πρότασης ανέρχεται στις 140.000 ευρώ ενώ δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
– Εξοπλισμό και ειδικές εγκαταστάσεις (μέχρι 140.000 ευρώ).
– Διαμόρφωση χώρων, προβολή–προώθηση και δαπάνες για την υποβολή του φακέλου και τη στήριξη της υλοποίησης της επένδυσης (μέχρι 39.000 ευρώ).
Οι δαπάνες υλοποίησης της επιχειρηματικής πρότασης θεωρούνται επιλέξιμες από την προδημοσίευση του Προγράμματος (12/03/2007).
Η διάρκεια της υλοποίησης του έργου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 12 μήνες μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης.
Το Πρόγραμμα ξεκίνησε την Πέμπτη 22 Μαρτίου και η προθεσμία υποβολής των προτάσεων τελειώνει στις 4 Μαΐου 2007.
Hμερομηνία : 23-03-2007
Copyright: http://www.kathimerini.gr