Είναι διαπιστωμένο πως οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών και καταναλωτών προϊόντων προσαρμοσμένης τεχνολογίας. Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη έχουν αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα προγράμματα ενημέρωσης τόσο των γερόντων όσο και των επαγγελματιών που στελεχώνουν τους φορείς του υποστηρίζουν τους γέροντες.
Η αλήθεια είναι πως οι γέροντες και οι γερόντισσες είναι καταναλωτές προϊόντων προσαρμοσμένης και βοηθητικής τεχνολογίας. Χρησιμοποιούν κάθε είδους βοηθήματα: Από απλά βοηθήματα βάδισης ή ακουστικά βοηθήματα ή ηλεκτρονικά σκούτερ έως και τους πιο προηγμένους αυτοματισμούς κατοικίας και συστήματα διαχείρισης της ακράτειας.
Στην Ελλάδα όμως αγνοούμε πολλές από τις τεχνολογίες και έχουμε συνδέσει την τρίτη ηλικία με πολύ στρεβλές αντιλήψεις. Είναι πολύ διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα προϊόντα προσαρμοσμένης τεχνολογίας προορίζονται μόνο για ανάπηρους. Η πραγματικότητα όμως είναι τι θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Οι τεχνολογίες και τα τεχνολογικά εργαλεία χρησιμοποιούνται από όλες τις ηλικίες για την διατήρηση του επιθυμητού τρόπου ζωής. Γιατί να μην χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό και από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας;
Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση για τις υποστηρικτικές και τις βοηθητικές τεχνολογίες. Πολλοί πιστεύουν πως αυτές οι τεχνολογίες προορίζονται μόνο για ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Οι τεχνολογίες προορίζονται για όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν κοινωνικά ή ηλικιακά προνόμια στην χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών. Οι τεχνολογίες δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες και να πλαισιώνουν τις περιορισμένες
ικανότητες των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας που θα εμφανιστεί ο περιορισμός.
Κατά την έννοια της τεχνολογίας δεν έχει σημασία η ηλικία και τα χαρακτηριστικά του χρήστη. Σημασία έχουν οι ανάγκες και η ικανοποίηση αυτών των αναγκών. Οι τεχνολογικές εφαρμογές δημιουργήθηκαν για να πλαισιώνουν τις περιορισμένες ικανότητες των χρηστών. Τόσο οι ανάγκες όσο και οι ικανότητες είναι αντικειμενικές και καθόλου διαπραγματεύσιμες. Αυτές τις ανάγκες καλείται να καλύψει και να ικανοποιήσει τόσο η συμβατική τεχνολογία όσο και η προσαρμοσμένη και η βοηθητική τεχνολογία.
Η τεχνολογία υπάρχει ώστε οι γέροντες και οι γερόντισσες να μπορούν να ζουν ανεξάρτητοι στο δικό τους σπίτι και να μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Οι περιορισμένες ικανότητές τους μπορούν να πλαισιωθούν από προσαρμοσμένα βοηθήματα και να συνεχίσουν να ζουν ανεξάρτητα διατηρώντας τον δικό τους προσωπικό τρόπο ζωής. Η προσαρμοσμένη τεχνολογία επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν ανεξάρτητα με το δικό τους τρόπο ζωής και τους δικούς τους όρους χωρίς να χρειάζονται υποστήριξη από την οικογένεια κι από βοηθούς.
Όμως όταν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφορία τότε δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση για όλα εκείνα τα τεχνολογικά εργαλεία με τα οποία μπορούν να πλαισιώσουν τις περιορισμένες ικανότητες τους. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει τα εναλλακτικά συστήματα ουροσυλλογής όπως για παράδειγμα τις πεοκαλύπτρες και εμμένουν στις ανθυγιεινές πάνες. Ενώ η τεχνολογία εγγυάται πολύ πιο οικονομικές και καθαρές λύσεις για την αντιμετώπιση της ακράτειας, απουσιάζει η γνώση και η πληροφόρηση.
Ο πληθυσμός γηράσκει συνεχώς. Η διατήρηση της ανεξαρτησίας των γερόντων είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Δεν έχει σημασία εάν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έχουν η δεν έχουν αναπηρία. Η προσαρμοσμένη και η βοηθητική τεχνολογία δημιουργήθηκε για όλους.