Φίλοι και φίλες, γεια σας.
Λέγομαι Άκης Καργιοφύλλης, είμαι 24 ετών και μένω στην Θεσσαλονίκη. Η μικρή δυσκολία στην κίνηση και στην ομιλία μου με καθιστούν ένα από τα πολλά μέλη της μεγάλης κοινότητας των λεγόμενων ΑμΕΑ. Παρόλα αυτά κινούμε ελεύθερα μέσα στην απροσπέλαστη, για πολλούς, πόλη.
Βέβαια ο σκοπός του κειμένου αυτού δεν είναι η προβολή των προσωπικών μου στοιχείων, αλλά η δημοσίευση μιας πρότασης μου προς τους επισκέπτες της δικτυακής τοποθεσίας www.disabled.gr, αλλά και προς τους αναγνώστες του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ.
Πριν ξεκινήσω όμως, τονίζω την επιφύλαξη των όσων θα αναφερθούν παρακάτω, καθ ότι το ζήτημα αγγίζει την θρησκευτική συνείδηση των αναγνωστών, που όπως γνωρίζουμε είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό και διακριτικό ζήτημα. Παρόλα αυτά όμως τολμώ να κάνω γνωστή σε σας την πρόταση μου γνωρίζοντας το συντριπτικό ποσοστό των Ορθοδόξων Χριστιανών στην χώρα μας.
Όπως ξέρουμε, για να εισχωρήσει κάποιος στο εσωτερικό της Εκκλησία της ενορίας του, θα πρέπει να προσπελάσει τα πολλά και μερικές φορές ψηλά σκαλοπάτια της. Δυστυχώς με το δίκιο τους βέβαια, λίγοι είναι εκείνοι σε αναπηρικό καροτσάκι που έχουν προσπαθήσει αψηφώντας τις δυσκολίες, να καταφέρουν να παρακολουθήσουν μια Λειτουργία ή κάποια άλλη εκδήλωση μέσα στην Εκκλησία ή το πιο σημαντικό, να καταφέρουν να κοινωνήσουν.
Όπως μόνο εμείς ξέρουμε καλύτερα από κάθε άλλον ότι με λίγη προσπάθεια και πίστη τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, έτσι προτείνω την προσπάθεια για την ανάκτηση του δικαιώματος του εκκλησιασμού των ανθρώπων της κοινότητας μας με την σύνταξη μιας επιστολής προς τον Αρχιεπίσκοπο της χώρας μας, αναφέροντας του μια λίστα από κατασκευές οι οποίες μπορούν να γίνουν για την ανάγκη αυτή.
Δεδομένη την ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου αλλά και της ευρύτερης Εκκλησίας, αισιοδοξώ ότι θα πάρουν σοβαρά το αίτημα αυτό. Γνωρίζουμε βέβαια πως ακόμα και σε περίπτωση που δεχτούν το αίτημα αυτό, θα αργήσει να υλοποιηθεί και κατά πάσα πιθανότητα να μην υλοποιηθεί σε όλους τους Ναούς. Όμως σκεφτείτε πόσο κέρδος θα έχουμε από το γεγονός αυτό. Δεν είναι μόνο η ανάκτηση του δικαιώματος για κάποιους να εκκλησιάζονται. Όταν ένας “φορέας” της χώρας όπως η Εκκλησία προβεί σε κινήσεις σαν αυτές, δίνει το καλό παράδειγμα και σε άλλους φορείς του κράτους μια που όσες φορές και αν φωνάξαμε, δεν είδαμε ακόμα καμία παρόμοια κίνηση. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η άμεση επαφή με τους συμπολίτες μας ακόμη και μέσα στην Εκκλησία έχει ως αποτέλεσμα την κατανόηση όλων αυτών που δεν ανήκουν στην κοινότητα των ΑμΕΑ να καταλάβουν πως όλοι αξίζουμε ίση μεταχείριση και έχουμε ίσα δικαιώματα και μπορούμε να έχουμε τις ίδιες επιλογές στην καθημερινή ζωή μας.
Σας προσκαλώ λοιπόν να γίνει μια ομαδική προσπάθεια για να καταφέρουμε ακόμη ένα θαύμα. Ελπίζω το Αναπηρία Τώρα να συνδράμει σε μια τέτοια προσπάθεια έχοντας οργανωτικό ρόλο, μια που είναι το μέσω που χρησιμοποιεί η κοινότητα των ΑΜΕΑ με στόχο την επικοινωνία και την ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών.
Την σκέψη μου αυτήν την μετέτρεψα σε πρόταση που την μοιράζομαι μαζί σας και όχι σε ενέργεια. Δεν θεώρησα σωστό να σταλεί μια τέτοια επιστολή από έναν έμμεσο ενδιαφερόμενο σε αυτήν υπόθεση, όπως εγώ.
Άκης Καργιοφύλλης, email: akis_the_greek@yahoo.com