Με ειδικούς σταθμούς εργασίας εξοπλίστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνουν δύο συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που απευθύνονται σε χρήστες που είναι άτομα με κινητικά προβλήματα και με προβλήματα όρασης.
Τα εγκαίνια της εγκατάστασης των συστημάτων που εξασφάλισε ο Δήμος Πατρέων μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας, παρουσία του δημοτικού συμβούλου και προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, του δημοτικού συμβούλου και βοηθού Δημάρχου σε θέματα ΑμΕΑ Αντώνη Χαροκόπου, του νομαρχιακού συμβούλου Γεράσιμου Φεσιάν και εκπροσώπων συλλόγων ΑμΕΑ.
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρόπουλος, το ένα σύστημα Η/Υ για τα άτομα με κινητικά προβλήματα περιλαμβάνει ένα ειδικό τσιπ με “καπελάκι”, που λειτουργεί σαν το “ποντίκι” του υπολογιστή, όπου μ’ ένα απλό νεύμα ή κούνημα του κεφαλιού μπορεί ο χρήστης να δώσει εντολή στο μηχάνημα. Ακόμα ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο και παρέχεται δυνατότητα εκτύπωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο εξοπλισμός για τους μη βλέποντες χρήστες και αυτούς με προβλήματα όρασης, ο οποίος περιλαμβάνει εκτυπωτή της ειδικής γραφής Μπράιγ (Braille), ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα οι χρήστες να ακούνε το κείμενο ή τις εντολές. Ακόμα, για τα άτομα με πρόβλημα όρασης, υπάρχει σκάνερ όπου τοποθετείται το βιβλίο και κατόπιν ο χρήστης μπορεί να δει το κείμενο με πολύ μεγάλα, ευανάγνωστα γράμματα, για να μπορεί να τα διαβάσει.
Μιλώντας στην «Η» ο Νίκος Μπερτσιάς, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον άριστο αυτό και χρήσιμο εξοπλισμό, που θα τους δίνει μία άνετη και χωρίς προβλήματα πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και στην κοινωνία των πληροφοριών.
Ωστόσο ο κ. Μπερτσιάς επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εκπαίδευσης των τυφλών ατόμων στα νέα αυτά συστήματα και μάλιστα υπογράμμισε ότι 25 άτομα με προβλήματα όρασης είχαν υποβάλει αιτήσεις για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ και της Ε.Ε., που τελικώς δεν υλοποιήθηκε. «Δυστυχώς, έχουν χαθεί πολλά προγράμματα. Θεωρώ ότι η περιφέρεια είναι “ριγμένη” σε αυτόν τον τομέα», τόνισε ο κ. Μπερτσιάς, που παρέστη στα χθεσινά εγκαίνια μαζί με την Έλσα Αντωνίου, που επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, η οποία ξεκινά τον ερχόμενο Φεβρουάριο τις σπουδές της στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, στο ΑΤΕΙ Πάτρας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε επίσης ότι τα συγκεκριμένα συστήματα ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη και πως μετά την τοποθέτηση του ανελκυστήρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ο Δήμος και η Δημοτική Βιβλιοθήκη προχώρησαν και στην εγκατάσταση των ειδικών σταθμών εργασίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται ισότιμα.
Ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας δήλωσε ότι «η Δημοτική Βιβλιοθήκη δίνει, από σήμερα, μια ικανοποιητική λύση στην ειδική αυτή ομάδα των συνδημοτών μας, ενώ στόχος είναι να διευρύνουμε τις δυνατότητες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δίνοντάς της περισσότερο ζωτικό χώρο. Για το σκοπό αυτό συζητούμε ν’ αξιοποιήσουμε ένα κληροδότημα του Δήμου, τις αποθήκες Κόλλα, μετατρέποντάς το σε Πινακοθήκη της πόλης. Έτσι η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα έχει μεγαλύτερους χώρους για να εξυπηρετεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες και όλους τους πολίτες».
Τ.ΜΑΡΤΑΤΟΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΗΜΕΡΑ 11/12/2007