Το άκρον της πόλεως των Αθηνών, η Ακρόπολη, φυσικό οχυρό ύψους 160 μ. και οικισμένο ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ., παρέμεινε έως το 2004 μ.Χ. χώρος μη προσβάσιμος για άτομα με κινητικές δυσκολίες και άτομα με αναπηρίες.
Με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα, εγκαθίσταται το 2004 στη βόρεια, ιδιατέρως απόκρημνη πλαγιά του Ιερού Βράχου, ένας ειδικά διαμορφωμένος ανελκυστήρας (εικ.1). Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στον Αρχαιολογικό Χώρο, διαμορφώθηκε μια ξεχωριστή είσοδος βορείως της κεντρικής, όπου είναι δυνατή η πρόσβαση με όχημα και η μεταφορά αυτών στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα.
Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί με χαμηλή και σταθερή ταχύτητα άτομο και αμαξίδιο σε μια σύντομη απόσταση, στο σημείο επιβίβασης στον ανελκυστήρα. Συνοδεία πάντα έμπειρου και ειδικά εκπαιδευμένου φυλακτικού προσωπικού, ο επισκέπτης με τη βοήθεια του ανελκυστήρα καλύπτει μία απόσταση 25 μ. περίπου, για να καταλήξει στην βόρεια αυλή του Ερεχθείου (εικ.2).
Κατόπιν, ο επισκέπτης ακολουθεί τις ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές του αρχαιολογικού χώρου:
- Διαδρομή δυτικά του Ερεχθείου και του Αρχαίου Ναού της Αθηνάς με κατεύθυνση προς τη βόρεια πλευρά του Παρθενώνα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο επισκέπτης έχει άμεση θέαση, στα αριστερά του, αρχικά της βόρειας πρόστασης του Ερεχθείου, της ιερής ελαίας της Αθηνάς και στη συνέχεια των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του αρχαίου ναού της Αθηνάς. Στα δεξιά του ο επισκέπτης θεάται το βάθρο της Αθηνάς Προμάχου, την ανατολική πρόσταση των Προπυλαίων και τέλος τον Παρθενώνα.
- Στο τέλος της διαδρομής 1, ο επισκέπτης με το αμαξίδιό του έχει δύο δυνατότητες. Στρέφοντας στα δεξιά του, μπορεί να προσεγγίσει πιο κοντά στα Προπύλαια. Στρέφοντας προς τα αριστερά του, μπορεί να ακολουθήσει διαδρομή παράλληλη με τη βόρεια κιονοστοιχία του Παρθενώνα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά (εικ.3).
- Στο τέλος της διαδρομής 2, ο επισκέπτης κατευθύνεται νοτίως, ακολουθώντας την ανατολική όψη του Παρθενώνα. Η διαδρομή καταλήγει σχεδόν στο νότιο Κιμώνειο οχυρωματικό τείχος και στη δυτική όψη του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως. Εκεί ένας δεύτερος ανελκυστήρας έχει τοποθετηθεί για την κάθοδο των επισκεπτών στον αύλειο χώρο του παλαιού μουσείου (από το 2007 κλειστό για το κοινό) και για τη χρήση χώρου υγιεινής.
Ο επισκέπτης με αμαξίδιο κατευθύνεται προς την έξοδο ακολουθώντας τις ίδιες διαδρομές.
Επισημαίνεται ότι, σε καθημερινή βάση, 10 κατά μέσο όρο επισκέπτες με αναπηρία επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά. Η Εφορεία Ακροπόλεως, ιδιαιτέρως ευασθητοποιημένη στο θέμα της προσβασιμότητας ΑμεΑ στον Ιερό Βράχο, οργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικές ξεναγήσεις διάρκειας 60 λεπτών περίπου.
Φεβρουάριος 2011
Της Δρ. Β. Γεωργακά – Αρχαιολόγος
ΥΠ.ΠΟ.Τ.- Α’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων
email: georgakav@ath.forthnet.gr, aepka@culture.gr