Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό Science την ανακάλυψη της πρωτεΐνης nAG, η οποία θα μπορούσε να καθοδηγήσει τις έρευνες για την καλλιέργεια ανταλλακτικών οργάνων και άκρων. Η πρωτεΐνη αυτή ανακαλύφθηκε στους τρίτωνες, οι οποίοι είναι αμφίβια, σαν σαλαμάνδρες, που μπορούν να αναγεννούν τα κομμένα άκρα τους.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εκκρίνεται από δερματικά και νευρικά κύτταρα και η επίδρασή της οδηγεί στην εμφάνιση του βλαστήματος, ενός εξογκώματος από ανώριμα κύτταρα, που σχηματίζει σταδιακά το χαμένο άκρο.
Προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της πρωτεΐνης, η ομάδα του Δρ Ανούπ Κούμαρ στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, έκοψε τα νεύρα στα άκρα αμφιβίων, έτσι ώστε το άκρο να μην μπορεί να αναγεννηθεί αν κοβόταν και αυτό λίγο πιο κάτω. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, πως όταν τα κύτταρα του κολοβώματος εξαναγκάζονταν να παράγουν nAG, τότε η αναγέννηση ολοκληρωνόταν κανονικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα είναι υποσχόμενα για τις μελλοντικές προσπάθειες να επιτευχθεί αναγέννηση των άκρων στα θηλαστικά.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, 7/11/2007