Πρωτέας ή Προσαρμοστείτε ΤΩΡΑ

Τα τελευταία 18 χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και με ειδικές ανάγκες.

Στην πλειοψηφία τους οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν λόγω ανολοκλήρωτων σχεδιασμών και, κατά συνέπεια, παθητικοποίησης των ίδιων των χρηστών και σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις από τον λανθασμένο πολιτικό σχεδιασμό.
Αδιαμφισβήτητα όλοι στο χώρο κατέχουν την μεγάλη αλήθεια ότι εάν δεν υπήρχε το Κοινωνικό Ταμείο της ΕΟΚ, οι Πρωτοβουλίες της ΕΕ και γενικώς τα κοινοτικά προγράμματα κανείς στην Ελλάδα δεν θα επένδυε σε χρόνο και χρήμα για την αποκατάσταση των ανθρώπων με αναπηρίες.
Φυσικά στον Ελληνικό χώρο Πάντα υπήρχαν άνθρωποι με αναπηρίες που προσδοκούσαν ένα καλύτερο και υπερήφανο μέλλον για τον εαυτό τους. Ομοίως, πάντα υπήρχαν φορείς με αξιόλογα στελέχη που πάσχιζαν να δημιουργήσουν και να υιοθετήσουν ποιοτικές προσεγγίσεις στον εξελισσόμενο χώρο των ειδικών αναγκών στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφάτως δείχνει να έχει αντιληφθεί τα δομικά εμπόδια και άλλαξε τις πολιτικές.
Από τις αρχές του 2002 συγκροτήθηκε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Πρωτέας» που έχει ως στόχο «την προσαρμογή των κινητικά αναπήρων σε στοχευμένες θέσεις εργασίας» και βέβαια και το αντίστροφο.
Πρακτικά 300 ή περισσότεροι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα απασχοληθούν ως επαγγελματικά στελέχη σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας.
Είναι η πρώτη φορά που η επιτυχία ενός προγράμματος εξαρτάται από την ισορροπία της δυναμικής των εμπνευστών και διαχειριστών του προγράμματος και από την ενεργητική παρέμβαση των υποψηφίων επαγγελματικών στελεχών.
Είναι μία ευκαιρία: 300 επαγγελματικά στελέχη που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν εργασιακούς στόχους σε μεγάλες βιώσιμες επιχειρήσεις της πατρίδας μας και τις προϋποθέσεις να ανελιχθούν επαγγελματικά στο στερέωμα της ιεραρχίας αυτών των επιχειρήσεων.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πρόγραμμα EQUAL δίνει την δυνατότητα, επιστρατεύοντας την υψηλή τεχνολογία, να διασφαλίσει την ποιότητα της κατάρτισης, τη λειτουργικότητα των εργασιακών χώρων και τη διατήρηση της εργασιακής θέσης.
Όπως όλα δείχνουν, ο «Πρωτέας» προετοιμάζει σταδιακά και ουσιαστικά την επανένταξη των αναπήρων με μια ισχυρή Αναπτυξιακή Σύμπραξη, της οποίας η πολυδιάσταση (ιδρύματα, εταιρίες, πανεπιστήμιο, κλπ. ) εγγυάται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα.

Οι φορείς που συγκροτούν τον «Πρωτέα» είναι:
1. Το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας.
2. Η ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων).
3. Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών.
4. Ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων.
5. Το Δίκτυο για την Κοινωνική Συνοχή και την Εταιρική Ευθύνη.
6. Το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη.
7. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
8. Η ΕΡΤ.
9. Ο Δήμος Αιγάλεω και το ΚΑΤ.
10. Οι εταιρείες Interamerican, VPRC, Tecmor, Νοήμων και Clarte.
11. Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ.
Από τη συγκρότηση του «Πρωτέα» φαίνεται να προκύπτει η νέα αισθητική που το πιο πιθανό είναι να συμβάλλει στην αναβάθμιση της διαπραγματευτικής θέσης των 300 αναπήρων που θα στελεχώσουν επαγγελματικά μεγάλες επιχειρήσεις.
Το κυριότερο όμως είναι πως από τον «Πρωτέα» θα ωφεληθούν πολύ μεγαλύτεροι αριθμοί φιλόδοξων ανθρώπων με αναπηρίες επειδή για τον «Πρωτέα» ο αριθμός των 300 επαγγελματικών στελεχών είναι μόνο η αρχή ώστε το εν λόγω πρόγραμμα να μπορεί να αποτελεί μοντέλο εργασιακής ένταξης.
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη έχει υιοθετήσει το σπέρμα της καινοτομίας, της διαρκούς ανάπτυξης, της δυναμικής διεκδίκησης και της δημιουργικής υπέρβασης.
Ο «Πρωτέας» είναι ορθόδοξα διεκδικητικός και για αυτό επιδιώκει να συνεργαστεί με ανθρώπους με αναπηρίες που θέλουν να καταρτιστούν σε σύγχρονα επαγγέλματα, να υποστηριχτούν με τεχνολογικές και εργονομικές παρεμβάσεις αυξάνοντας τις προσπάθειες για μια σταδιοδρομία ως επαγγελματικά στελέχη μεγάλων εταιρειών.
Ο «Πρωτέας» είναι η αρχή για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης του «διαχρονικού ονείρου»: Της επανόδου των ανθρώπων με αναπηρίες στην ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, αρκετά σύντομα μετά την απόκτηση της αναπηρίας, με νέους όρους φιλικούς ως προς την ανάπηρη κανονικότητα.
Στόχος είναι να αμφισβητηθεί η αναπηρία ως επαγγελματικός κίνδυνος. Στόχος είναι η παραγωγή μιας νέας εικόνας επαγγελματικού στελέχους που μπορεί να δημιουργεί και να αναπτύσσεται ακόμη και πάνω από ένα αναπηρικό κάθισμα.
Για να υλοποιηθούν οι στόχοι, στο πλαίσιο του «Πρωτέα» θα αναπτυχθούν όλες οι απαραίτητες μεθοδολογίες αλλά και τα εργαλεία ώστε να γίνεται εφικτή η ενσωμάτωση μεγαλυτέρων αριθμών επαγγελματικών στελεχών που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας, αμέσως μετά την απόκτηση της αναπηρίας τους. Στο πλαίσιο του «Πρωτέα» κατασκευάζεται ένας μηχανισμός ορθολογικής διαχείρισης της αναπηρίας, ώστε ο άνθρωπος με αναπηρία να μπορεί να σταδιοδρομήσει ελεύθερος χωρίς τους περιορισμούς και τα εμπόδια που συνεπάγεται η αναπηρία.
Στο πλαίσιο του «Πρωτέα» οι επιδοτήσεις λ.χ. του ΟΑΕΔ δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι απλά εργαλεία. Ευχή των φορέων που συγκροτούν τον «Πρωτέα» είναι η παραγωγή μίας νέας επιτυχούς εικόνας επαγγελματικού στελέχους που μπορεί ακόμα και πάνω στο αναπηρικό του κάθισμα, μέσω τεχνολογικών βοηθημάτων, να εργάζεται κανονικά.
Εάν και εσείς έχετε φιλοδοξίες αντίστοιχες με αυτές των φορέων που συγκροτούν τον «Πρωτέα».
Εάν αρνείστε να σας τοποθετούν σε θέσεις εργασίας με την επιδότηση του ΟΑΕΔ.
Εάν πιστεύετε πως η αναπηρία σας δεν είναι τόσο δυνατή για να καταργήσει το όνειρο της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και των φιλοδοξιών σας.
Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε κάθε στιγμή των δημιουργικών απαιτήσεων.
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και στείλτε το στον «Πρωτέα».
Το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ το μόνο που επιδιώκει είναι να γίνουμε συνένοχοι στο όνειρο.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ποια προγράμματα υλοποιεί ο ΟΑΕΔ

O ΟΑΕΔ αποτελεί το δημόσιο φορέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής της χώρας. Ο Οργανισμός Απασχόλησης μέσα από το ευρύ δίκτυο υπηρεσιών «πρώτης γραμμής», το οποίο διαθέτει σε πανελλαδικό επίπεδο, είχε από …

Ο ΟΑΣΑ αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο

Διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΟΑΣΑ, επειδή αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο που είχε επιλεγεί μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, έκαναν την Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) …

Εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας

Εγκύκλιος τού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφέρει τις εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Διαβάστε τί ισχύει για τους υπαλλήλους με αναπηρία και …

Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων – Διαθεσιμότητα – Κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ – Εξαιρέσεις αναπήρων

Διαβάστε τις νέες ρυθμίσεις της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του …

Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στον Οδηγό γίνεται ειδική αναφορά και στην εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία: «Ο δημόσιος υπάλληλος δεν προβάλλει γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα σε βάρος προσώπων (π.χ. καθυστέρηση χειρισμού …

Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή του ν.4046/2012 – Κατώτατα όρια μισθών, αμοιβή νέων κάτω των 25 ετών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (αρ.πρωτ. 4601/304/12.3.2012), παρέχονται διευκρινίσεις επί της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (αριθμ. 6/28-2-2012) σε θέματα που …

ΙΚΑ: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για χορήγηση παροχών υγειονομικής περίθαλψης για τους μακροχρόνια άνεργους και τα μέλη οικογενείας τους, ανακοινώθηκε με επείγον έγγραφο του ΙΚΑ (αριθ. πρωτ.: …

Αναπηρικές συντάξεις: Προϋποθέσεις και ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων με αναπηρία

Με την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων η αξιολόγηση των ασφαλισμένων με αναπηρία γίνεται πια από τα νεοσύστατα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας - ανεξαρτήτως ταμείου, ενώ νέο καθεστώς έχει τεθεί σε …