Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεϊνη που παίζει, όπως φαίνεται, σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των άκρων των τριτώνων, ενός είδους αμφίβιων της οικογένειας των Σαλαμανδριδών, ο οργανισμός των οποίων έχει την χαρακτηριστική ικανότητα της αναγέννησης, της αντικατάστασης δηλαδή των διάφορων μελών του σώματος που έπαθαν βλάβη ή κόπηκαν.
Η νέα αυτή ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο στις μελλοντικές έρευνες για την εφαρμογή τεχνικών που θα επιτρέψουν την αναγέννηση των άκρων σε ακρωτηριασμένους ανθρώπους και άλλα θηλαστικά, όπως εκτιμά ο Ανουπ Κούμαρ, του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου.
Οι βιολόγοι εντυπωσιάζονταν ανέκαθεν από την ικανότητα των τριτώνων και των άλλων βατραχοειδών να αναπληρώνουν τα χαμένα μέλη τους, ωστόσο δεν γνώριζαν τη διαδικασία με την οποία γινόταν αυτό.
Η ομάδα των Βρετανών επιστημόνων κατέδειξε ότι η πρωτεϊνη nAG, που παράγεται από τα νευρικά και τα δερματικά κύτταρα, παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη στοιβάδων βλαστοκυττάρων τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κάποιο όργανο ή μέλος των τριτώνων.
Για να επιβεβαιώσει το ρόλο της πρωτεϊνης, η ομάδα του Δρ Ανούπ Κούμαρ στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, έκοψε τα νεύρα στα άκρα αμφιβίων, έτσι ώστε το άκρο να μην μπορεί να αναγεννηθεί αν κοβόταν και αυτό λίγο πιο κάτω. Αν όμως τα κύτταρα του κολοβώματος εξαναγκάζονταν να παράγουν την nAG, η αναγέννηση ολοκληρωνόταν κανονικά.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 5/11/2007