Η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου μετατροπής ενήλικων δερματικών κυττάρων σε κύτταρα με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών χωρίς να απαιτείται η καταστροφή εμβρύων, αποτελεί γεγονός.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Γουάιτχεντ του ΜΙΤ ανάφεραν με δημοσίευσή τους στη «Science» ότι έλαβαν κύτταρα από την ουρά ποντικών με νόσο αντίστοιχη της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας του ανθρώπου και τους εισήγαγαν τέσσερα γονίδια. Με τον τρόπο αυτόν τα κύτταρα επαναπρογραμματίστηκαν, εισήλθαν σε ένα εμβρυϊκό πολυδύναμο στάδιο, και το γενετικό ελάττωμα που ήταν υπαίτιο για την ασθένεια διορθώθηκε. Στη συνέχεια, τα βλαστικά κύτταρα καλλιεργήθηκαν ώστε να μετατραπούν σε κύτταρα του αίματος και τα υγιή πια βλαστικά κύτταρα του αίματος εισήχθησαν στα άρρωστα ζώα. Τα πειραματόζωα θεραπεύθηκαν και το αίμα τους σταμάτησε να παρουσιάζει πρόβλημα.
Το πείραμα αυτό αποτελεί την πρώτη ουσιαστική απόδειξη πως η διαδικασία αυτή μπορεί να μετατραπεί σε αποτελεσματική θεραπεία. Στον άνθρωπο η τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες με βάση τα δερματικά κύτταρα του κάθε ασθενούς, για τα οποία μάλιστα δεν θα υπάρχει ο φόβος της απόρριψης.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, 12/12/2007