Πρωτοπόροι στις τεχνητές προθέσεις οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι

Πρωτοπόροι στην ιατρική μέθοδο του ακρωτηριασμού και της πρόθεσης ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι! Η ανακάλυψη αυτή, όπως γράφει η βρετανική ιατρική

επιθεώρηση ‘The Lancet’, προέκυψε ύστερα από σχετική έρευνα γερμανών ερευνητών, οι οποίοι κατόρθωσαν να βρουν το ιατρικό ιστορικό μιας μεσήλικης γυναίκας, που πέθανε πριν από περίπου 3.000 χρόνια και της οποίας το λείψανο μουμιοποιήθηκε. Γερμανοί και αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το λείψανο αυτής της γυναίκας στο δυτικό τμήμα των Θηβών, στην περιοχή Σεϊχ-Αμπντ-ελ-Γκούρνα και αφού το μελέτησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού ποδιού της είχε ακρωτηριαστεί στη διάρκεια της ζωής της και το τμήμα του δαχτύλου που είχε μείνει μετά τον ακρωτηριασμό είχε ξανακαλυφθεί με δέρμα.
Συγκεκριμένα το δάχτυλο είχε αντικατασταθεί από ξύλινη πρόθεση η οποία αποτελείτο από τρία συναρμολογημένα ευθύγραμμα τμήματα, ζωγραφισμένα σε βαθύ καφέ χρώμα, τα οποία διατηρούνταν στη θέση τους χάρη σε ένα κομμάτι από ύφασμα που ήταν δεμένο γύρω από το πόδι. ‘Αυτός ο μηχανισμός αποδείχθηκε ικανός να διατηρήσει την πρόθεση σε καλή κατάσταση και να επιτρέπει στον ασθενή να κινείται με σχετική ελευθερία’, αναφέρουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου στην ‘Lancet’. Υστερα από προσεκτική εξέταση της καρδιάς και των οστών των κάτω άκρων της γυναίκας αυτής, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτή υπέφερε από αρτηριοσκλήρυνση, μια κατάσταση, η οποία παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό, προκειμένου να αποφευχθεί η γάγγραινα. Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι οι Αιγύπτιοι κατείχαν την χειρουργική μέθοδο της πρόθεσης, δήλωσε ο Αντρέας Νέρλιχ, ο επικεφαλής της έρευνας. Προηγούμενες έρευνες είχαν φέρει στο φως στοιχεία για την χρήση της μεθόδου της πρόθεσης μόνο σε άτομα που είχαν ήδη πεθάνει, για να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του σώματος, πριν να περάσει ο νεκρός στον άλλο κόσμο.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …