Οι χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βαλ ντ’ Εμπρόν στη Βαρκελώνη εφήρμοσαν μια πρωτοποριακή μέθοδο εμβρυϊκής χειρουργικής για τη διόρθωση της δισχιδούς ράχης ενός εμβρύου κατά την 24η εβδομάδα της κύησης.
Οι χειρουργοί προχώρησαν σε τομή (ανάλογη της καισαρικής) με τρόπο ώστε να αφεθεί εκτεθειμένη η σπονδυλική στήλη του εμβρύου, ενώ στη συνέχεια έκλεισαν τα ανοίγματα με ένα ειδικό επίθεμα που προστάτευσε τον νωτιαίο μυελό. Καθώς το έμβρυο αναπτυσσόταν, το δέρμα σιγά-σιγά υποκατέστησε το επίθεμα και όταν το μωρό γεννήθηκε, το άνοιγμα είχε πλέον κλείσει και καλυπτόταν από δέρμα.
Σήμερα το συγκεκριμένο κοριτσάκι είναι 5 μηνών, υγειέστατο, με ικανοποιητική νευρολογική εικόνα.
Μέχρι σήμερα, η κλασική μέθοδος αντιμετώπισης της δισχιδούς ράχης ήταν το «κλείσιμο» των ανοιγμάτων στη σπονδυλική στήλη λίγο μετά τη γέννηση του βρέφους, χωρίς όμως να διορθώνονται οι βλάβες που είχαν ήδη προκληθεί μέσα στη μήτρα.
Η νέα μέθοδος είναι λιγότερο παρεμβατική για το έμβρυο και μειώνει τον χρόνο της επέμβασης, ενώ οι ειδικοί στοχεύουν στην τελειοποίησή της, ώστε στο μέλλον να εφαρμόζεται εμβρυοσκοπικά – χωρίς δηλαδή να χρειάζεται χειρουργική τομή της μήτρας.
Η δισχιδής ράχη ή μυελομηνιγγοκήλη είναι μια γενετική ατέλεια της σπονδυλικής στήλης η οποία εμφανίζεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, όπου ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι δεν συγκλίνουν και παραμένουν ανοιχτοί αφήνοντας «απροστάτευτο» τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό, η έκθεση του οποίου στο αμνιακό υγρό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά νευρολογικά και κινητικά προβλήματα – από υδροκεφαλία ως κινητικές δυσκολίες και παράλυση.