Τα προβλήματα στην εκπαίδευση και στην οικογένεια κατέχουν την μερίδα του λέοντος στις αναφορές που έχουν γίνει στον Συνήγορο του Παιδιού στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του. Εγιναν 1.180 αναφορές και επιμερίζονται ως εξής: το 38,14% αφορά την εκπαίδευση, το 18,71% προβλήματα της οικογένειας -όπως γονική επιμέλεια, σχέσεις γονιών-παιδιών, υιοθεσίες και αναδοχές- το 12,4% θέματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης ανηλίκων, το 12,3% προβλήματα υποδοχής ανήλικων μεταναστών και το 6,6% ζητήματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων.
Τις διαπιστώσεις αυτές παρουσίασε τη Δευτέρα ο Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, από τις υποθέσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση, η μεγαλύτερη υποκατηγορία (25,6%) αφορά ειδικά μέτρα υποστήριξης των αδυνάτων (σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης κ.α.), η δεύτερη (24,7%) αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση (εγγραφές και μετεγγραφές), η τρίτη (17,2%) θέματα οργάνωσης των σχολείων (συνθήκες λειτουργίας, εξετάσεις κ.α.), η τέταρτη (15,9%) θέματα συμπεριφοράς και συνύπαρξης (σχέσεις μαθητών-εκπαιδευτικών, βία μεταξύ μαθητών, πειθαρχικές κυρώσεις, διακρίσεις κ.α.), η πέμπτη (9,4%) θέματα υποδομής σχολικών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, βοηθημάτων, η έκτη (4,1%) θέματα φοίτησης (απουσίες, αποχή) κ.α.
Οι αναφορές σχετικά με τις ειδικές κοινωνικές ομάδες παιδιών αφορούν κυρίως τα παιδιά με αναπηρίες και συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ανάγκες (36,6%), τα παιδιά μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής (26,2%), τους ανήλικους μετανάστες με άδεια παραμονής (18%), τα παιδιά Ρομά/τσιγγάνους (10,5%), μέλη μειονοτήτων (3,5%), πρόσφυγες-αιτούντες άσυλο (3,4%) κ.α.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η “προέλευση” των αναφορών. Πάνω από 50% των παραβιάσεων καταγγέλλονται από μητέρες (27,7%) και πατέρες (24,7%) των παιδιών. Μόλις το 10,2% των επαγγελματιών προσφεύγουν στο Συνήγορο του Παιδιού ζητώντας την παρέμβαση ή τη συμβολή του. Από αυτούς το 5,5% είναι εκπαιδευτικοί, το 2,4% στελέχη πρόνοιας, το 1,8% υγείας και το 0,5% άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.
Από τα ίδια τα παιδιά έχει υποβληθεί το 5,6% των αναφορών, ποσοστό που σταδιακά αυξάνεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Εκφράζομαι, Ακούγομαι, Συμμετέχω” που διεξάγει ο Συνήγορος του Παιδιού στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και στόχο να καλλιεργηθεί στα παιδιά η έννοια της υπευθυνότητας και η συνείδηση του πολίτη και επίσης να καλλιεργηθεί στο σχολείο η συνείδηση της συζήτησης μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών. Προκειμένου να εντείνει ο Συνήγορος του Παιδιού την επικοινωνία του με τους ανηλίκους έχει καθιερώσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση 800.11.32000.
Στην έκθεση του Συνηγόρου του Παιδιού σημειώνεται ότι “η πρόνοια και η παιδική προστασία στην Ελλάδα υστερούν δραματικά και δεν επιτυγχάνουν να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 10/12/2007