Ψηφιακές κοινότητες

Όλα τα ωραία πράγματα έρχονται στην Ελλάδα πάρα πολύ αργά. Το χειρότερο είναι πως όταν έρθουν διαστρέφονται και χάνουν την ομορφιά τους.

Από το 1990 υπάρχουν Έλληνες με αναπηρίες που είναι δικτυωμένοι, επικοινωνούν καθημερινά, αλληλοϋποστηρίζονται, ψηφίζουν, εκλέγουν και εκλέγονται.
Σήμερα στις λίστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου www.disabled.gr υπάρχουν περισσότεροι από 900 συνδρομητές που στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των παραδοσιακών συλλόγων επειδή ζουν κάτω από συνθήκες μίας σοβαρότατης παράλυσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία για να κινηθούν, να συμμετέχουν σε συνελεύσεις για να ψηφίσουν ή να ψηφισθούν.

Το μέγεθος του προβλήματος
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες με κινητικές αναπηρίες που δεν μπορούν να συμμετέχουν στους παραδοσιακούς συλλόγους επειδή:
1. Δεν μπορούν να μετακινηθούν επειδή τα μέσα μαζικών μεταφορών είναι απροσπέλαστα.
2. Είναι ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν και για αυτό το οικονομικό κόστος συμμετοχής τους σε συλλόγους είναι υπερβολικό επειδή επιβαρύνεται από το οικονομικό κόστος των βοηθών.
3. Πολλοί έχουν πολλαπλές αναπηρίες και για αυτό εμποδίζονται στο να αναπτύξουν ηγετικό ρόλο στους συλλόγους, άλλοτε επειδή έχουν δυσαρθρία, άλλοτε επειδή έχουν αναπνευστικές δυσκολίες ή διαταραχή στους μηχανισμούς θερμορύθμισης κ.ο.κ.
4. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται τη σοβαρότητα της αναπηρίας τους ως σημαντικό πολιτικό παράγοντα που καθορίζει τα πολιτικά μέσα έκφρασης αυτού που συμβαίνει στο σώμα τους.
Υπολογίζουμε πως περισσότεροι από 1% του πληθυσμού ζει κάτω από συνθήκες μιας τόσο σοβαρής αναπηρίας.
Συγκεκριμένα οι αναπηρίες που συμβάλλουν στη δημιουργία εμποδίων στην άσκηση των πολιτικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων είναι οι κακώσεις νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η εγκεφαλική παράλυση, η πολυομυελίτιδα, η μυοπάθεια κ.ο.κ.
Είναι αυτονόητο πως κανένας δεν μπορεί να φανταστεί ένα ρήτορα που ζει κάτω από συνθήκες εγκεφαλικής παράλυσης. Είναι αυτονόητο πως στο επίπεδο της συνέλευσης εάν το μικρόφωνο το πάρει άνθρωπος με εγκεφαλική παράλυση θα αδειάσει η αίθουσα.

Τα πραγματικά δεδομένα
Χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα πολλές στατιστικές μετρήσεις μπορούμε να πούμε ανεπιφύλακτα πως οι Έλληνες συνδικαλιστές με αναπηρίες στην πλειοψηφία τους έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:
1. Μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν σε μεγάλο βαθμό. Όταν χρειάζονται βοηθό τον χρειάζονται όχι για τις ζωτικές τους ανάγκες της επιβίωσης, αλλά για λιγότερο ζωτικές ανάγκες.
2. Μπορούν και εκφράζονται δια του προφορικού λόγου. Δεν έχουν δυσαρθρία. Ακόμη και οι κωφοί συνοδεύονται από μεταφραστές νοηματικής.
3. Μπορούν και οδηγούν αυτοκίνητο ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συμβατικά μέσα μαζικών μεταφορών ή τα συνηθισμένα οχήματα. Δεν χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα με ράμπα.
4. Μπορούν και ταξιδεύουν χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν μόνο σε ανθρώπους με σοβαρές παραλύσεις.
5. Στην πλειοψηφία τους οι συνδικαλιστές έχουν «επιπόλαιες» παραλύσεις ή αναπηρίες. Κάποιοι λιγοστοί συνδικαλιστές με τετραπληγίες είναι αυτοεξυπηρετούμενοι. Ο μόνος τετραπληγικός που κατορθώνει με «μαγικά» να εξακολουθεί να έχει συνδικαλιστική δραστηριότητα, μολονότι έχει σοβαρή τετραπληγία είναι ο Κώστας Αμοιρίδης, από την Ξάνθη.

Η πραγματικότητα σε αριθμούς
Δεν έχει γίνει κάποια αξιόπιστη καταγραφή των ανθρώπων που εμποδίζονται να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εμπειρικά όμως μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα συμπεράσματα:
1. 1.500 συνδρομητές στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έχουν δηλώσει τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού ή σκλήρυνση κατά πλάκας ή μυοπάθεια ή πολυομυελίτιδα ή εγκεφαλική παράλυση.
2. 45 συνδρομητές της λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου disabled που βρίσκεται στο www.disabled.gr ζουν κάτω από συνθήκες τετραπληγίας.
3. 450 συνδρομητές περίπου στο ηλεκτρονικό περιοδικό του www.disabled.gr ζουν κάτω από συνθήκες τετραπληγίας.
4. 400 περίπου από τους συνδρομητές είναι συγγενείς ανθρώπων με αναπηρίες.
Στην πλειοψηφία τους οι συνδρομητές του www.disabled.gr έχουν ανωτάτη μόρφωση και προέρχονται από ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν το λιγότερο μία ξένη γλώσσα, είναι συνδρομητές σε πολλές λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εξωτερικού, έχουν αποκατασταθεί σε κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού, χρησιμοποιούν το email ως εργαλείο, κάνουν αγορές μέσα από το Internet.
Στην έκθεση Ευ Ζην the Alter Expo το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr είχαν το λιγότερο 350 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο που επισκέφτηκαν την έκθεση για την οποία πληροφορήθηκαν από το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr
Οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι εάν υπολογίσουμε πως στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το email και για αυτό έρχονται δύσκολα σε επαφή μαζί μας.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του πληθυσμού
Στην πλειοψηφία τους οι δικτυωμένοι Έλληνες με αναπηρίες έχουν ανωτάτη μόρφωση, ανωτέρα κοινωνική προέλευση και μιλούν το λιγότερο μία ξένη γλώσσα. Η σοβαρότητα της παράλυσής τους τους εμποδίζει να συμμετέχουν στους παραδοσιακούς συλλόγους. Το γεγονός ότι έχουν ανωτέρα μόρφωση και έχουν αποκατασταθεί σε κάποιο κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού τους κάνει να εκφράζονται αρνητικά για τα παραδοσιακά σωματεία και συλλόγους.
Όλοι τους επιθυμούν διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και διαρκών συνελεύσεων. Δεν είναι τυχαίο πως κάτω από το www.disabled.gr βρίσκονται κείμενα 120 διαφορετικών συγγραφέων με αναπηρίες.

Η πολιτική έκφραση αυτού του πληθυσμού
Αυτός ο πληθυσμός και πολλοί περισσότεροι δεν έχουν την δυνατότητα έκφρασης εάν δεν δημιουργηθεί ένα νέο τεχνολογικό μέσο στο πλαίσιο του οποίου θα πολιτικοποιηθεί και θα γνωστοποιηθεί η εμπειρία της τετραπληγίας.
Σε επόμενο κείμενο του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ έχουμε συγκεντρώσει κάποιες προτάσεις για την οργάνωση αυτών των ανθρώπων, τη συγκρότησή τους σε σύλλογο που αυτή τη φορά θα είναι ένας ψηφιακός σύλλογος που θα λειτουργεί με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Video games: Ήρθε η ώρα της τεχνολογίας eye-tracking

Στα μέσα του 2014 κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο Tobii-EyeX που ανοίγει την αυλαία για τη νέα γενιά των video games. Η τεχνολογία eye-tracking ενσωματώθηκε στο νέο τηλεχειριστήριο που βγάζει στην …

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας με CCleaner (δείτε το video)

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή, τόσα περισσότερα σκουπίδια μαζεύονται και πρέπει να καθαριστούν. Εάν δεν καθαριστούν τότε ο υπολογιστής μας δεν λειτουργεί σωστά ειδικά …

Προσαρμογή του Talk & Write στα Windows 7 (64 bit)

Εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ ένα σύστημα φωνητικής υπαγόρευσης που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα ονομάζεται Talk & Write, κατασκευάζεται από την MLS και …

Πρωτοποριακή συσκευή που επιτρέπει σε τετραπληγικούς να σχεδιάζουν με τα μάτια [Video]

Άτομα με σοβαρή κινητική αναπηρία (πχ. πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση - ALS, τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού) που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, έχουν την ευκαιρία να γράφουν ή να …

Η Microsoft κάνει το «ποντίκι»… παρελθόν!

Νέα εξελιγμένη έκδοση του γνωστού αισθητήρα Kinect ανακοίνωσε η Microsoft πως θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αποκλειστικά για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με Windows! Πολύ σύντομα οι δυνατότητες που μέχρι …

Η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δημιούργησε επιτέλους ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ασφαλισμένων! Θα τη βρείτε στη διεύθυνση www.eopyy.gov.gr, και εκ πρώτης φαίνεται αρκετά …

Το EyeHarp στο TEDxAthens Challenge

Tο TEDxAthens Challenge, βραβεύει από φέτος μια πρωτότυπη και αξιόλογη δράση στο πλαίσιο του TEDxAthens conference. Στόχος του TEDxAthens Challenge είναι να αναδείξει και να υποστηρίξει μια αξιόλογη …