Η έκθεση επιδιώκει να βελτιώσει τη δημόσια πληροφόρηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα οι γυναίκες με αναπηρία στην καθημερινή ζωή. Υπογραμμίζεται ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, και ειδικότερα των γυναικών με αναπηρία πρέπει να προστατεύονται και να υποστηρίζονται από την παιδική ηλικία, έτσι ώστε να απολαμβάνουν ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες, αλλά και να επιτυγχάνεται πρόοδος στους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής όπου διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται.
Στην εν λόγω έκθεση η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη συνέβαλε με τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο και με τις οποίες αφενός υπογραμμίζεται η εξειδικευμένη αναφορά στη διάσταση του φύλου, και αφετέρου η οριζόντια εφαρμογή της διάστασης αυτής σε κάθε γενική πολιτική (mainstreaming). Έμφαση δίνεται επίσης στην ανάγκη σχεδιασμού και υιοθέτησης μέτρων με βάση το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες, και γενικότερα τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζονται όχι ως ασθενείς αλλά ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.
Παράλληλα, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία συνιστούν μια ετερογενή ομάδα πληθυσμού, οι σχεδιαζόμενες για την υποστήριξή τους πολιτικές και δράσεις, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι κάποιες ομάδες, όπως οι γυναίκες με αναπηρία, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες δυσκολίες και πολλαπλές διακρίσεις που οφείλονται τόσο στην αναπηρία όσο και στον παράγοντα του φύλου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πρόσβασή των γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας υιοθετώντας παράλληλα συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Ζητείται επίσης η ανάληψη δράσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής σε όλες τις οικονομικές, κοινωνικές, καθώς και για τη χρηματοδότηση καινοτόμων πολιτικών για την κινητικότητα, την ανεξάρτητη διαβίωση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση της αναπηρίας αλλά και του φύλου.
Τέτοια δράση θα περιελάμβανε την προώθηση θετικών προτύπων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ατόμων με αναπηρία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της πληροφόρησης αναφορικά με τα διάφορα είδη αναπηρίας και διακρίσεων και αυξάνοντας παράλληλα τις ευκαιρίες έκφρασης και συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική και πολιτική ζωή.
Στην έκθεση εκφράζεται επίσης ευρεία υποστήριξη για τις φιλοδοξίες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, τονίζεται η ανάγκη κατάρτισης πολιτικών στήριξης και ενίσχυσης για γυναίκες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία και αναγνωρίζεται ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν οι οργανώσεις ατόμων με αναπηρία που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑΜΕΑ.
Τέλος τονίζεται η ανάγκη εξασφάλισης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και κατάλληλων υποδομών αλλά συνεργασίας της Επιτροπής με τα Κράτη -Μέλη σε θέματα ιατρικής πρόληψης και ενημέρωσης των γυναικών με αναπηρία.
Η κ Τζαμπάζη εξέφρασε την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τόνισε ότι ο αγώνας για την πλήρη ένταξη των ατόμων με αναπηρία είναι διαρκής και προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ευαγγελία Τζαμπάζη
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ