Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των απροσπέλαστων εκλογικών κέντρων. Πώς θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι με αναπηρίες;
Στις επικείμενες Δημοτικές Κοινοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και των επαναληπτικών της 22ας Οκτωβρίου, υποχρεούμαστε από τον νόμο όλοι μας, να δώσουμε το παρόν, ασκώντας το κυρίαρχο δικαίωμά μας να εκφράσουμε την πολιτική μας βούληση, προσερχόμενοι στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα, πολλά από τα οποία όμως δεν είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.
Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
Το Π.Δ. 351 (ΦΕΚ 316/3.12.03) στο οποίο έχει κωδικοποιηθεί η διαδικασία των εκλογών, στο άρθρο 83 παρ. 3 ορίζει ότι: «Εκλογείς που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω (να τηρήσουν δηλαδή την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία προσέλευσης και τρόπου ψηφοφορίας) έχουν δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν».
Συγκεκριμενοποιώντας τη γενική αυτή διάταξη, λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα ισχύουν για την αντιμετώπιση των ΑμεΑ, το δικαίωμά τους αυτό συνίσταται στα εξής:
1) Έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ή μέλος της Εφορευτικής επιτροπής, εντοπίσει στην αναμονή, ή ενημερωθεί ότι υπάρχει άτομο με αναπηρία οφείλει να το καλέσει κατά προτεραιότητα.
2) Σε περίπτωση εκλογέων με κινητικά προβλήματα, που χρησιμοποιούν αμαξίδια, ή άλλα βοηθητικά όργανα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος οφείλει να διευκολύνει με όποιον τρόπο κρίνει πρόσφορο, την πρόσβασή τους στο χώρο ψηφοφορίας.
3) Αν πάντως η πρόσβαση δεν είναι εφικτή, ο δικαστικός αντιπρόσωπος με προσωπική φροντίδα και με ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής που επιλέγεται, παραδίδει στον εκλογέα το απαιτούμενο υλικό, ώστε αυτός να ψηφίσει σε όποιο χώρο είναι προσβάσιμος, ή προβαίνει σε ενέργειες που ο ίδιος κρίνει ότι διασφαλίζουν και το δικαίωμα του εκλέγειν που έχει ο πολίτης με αναπηρία, αλλά και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.