Πτωχοκομείο το γηροκομείο

Ενας νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών, του φιλανθρωπικού σωματείου που διοικεί το Γηροκομείο Αθηνών, βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό. Στο επίκεντρο, αυτή τη φορά, η μεγάλη περιουσία που διαχειρίζεται η εταιρεία. Οι καταγγελίες που εκτοξεύονται από τα αντίπαλα στρατόπεδα είναι καυστικές.

Θυρίδες με τιμαλφή που αδειάζουν, κληρονομιές που κάποιοι διαχειρίζονται «εν κρυπτώ», ξεχασμένες μετοχές, εικόνες που έκαναν «φτερά» και χρήματα που «εξαφανίζονται» από το παγκάρι.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από τον Οκτώβριο του 2005 το Γηροκομείο δεν έχει πληρώσει το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα οι οφειλές του να ξεπερνούν ήδη τα 800.000 ευρώ.

Παράλληλα, έχουν φουσκώσει τα «φέσια» σε εφορία, σε διάφορους προμηθευτές, αλλά και εργολάβους που έχουν κάνει εργασίες στις πτέρυγες του Γηροκομείου και πλέον διεκδικούν τα χρήματά τους με δικαστικές αγωγές.

*Εξι από τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας το διορισμό νέας διοίκησης. Κατηγορούν τον πρόεδρο του ιδρύματος, αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, για κακοδιαχείριση. Και λένε ότι σε λίγο καιρό θα αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς 240 εργαζομένων και να προσφέρουν τις αναγκαίες υπηρεσίες στους 357 τρόφιμους του Γηροκομείου.

Παράξενες αποφάσεις

«Γίνεται μια τιτάνεια προσπάθεια να βγει το Γηροκομείο από την κρίση. Κάποιοι, όμως, συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στη φήμη του», ανταπαντά ο αρχιμανδρίτης. Προσθέτει δε ότι «το Ιδρυμα δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά μόνο ρευστότητας».

*Για την αποπληρωμή των χρεών -συνολικά φαίνεται να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ- πριν από μερικούς μήνες ελήφθη ομόφωνη απόφαση για ρευστοποίηση μετοχών από το πλούσιο χαρτοφυλάκιο του ιδρύματος. Ομως αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς όπως αναφέρεται στην προσφυγή:

«Ο πρόεδρος εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η πρόταση του Π. Γιατράκου (μέλους δ.σ.) για επένδυση μετοχών σε εταιρείες του εξωτερικού», όπως διαβάζουμε από την προσφυγή προς τη Δικαιοσύνη.

Ο Π. Γιατράκος, ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον του αρχιμανδρίτη από το παρελθόν, σε επιστολή του προσδιόριζε το μηνιαίο κέρδος από την επένδυση σε 300.000 ευρώ!

Ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος παραδέχεται ότι εισηγήθηκε την πρόταση Γιατράκου, παρά το γεγονός ότι με βάση το καταστατικό των φιλανθρωπικών-μη κερδοσκοπικών σωματείων τέτοιου είδους «επενδυτικές κινήσεις» δεν επιτρέπονται και είναι ως εκ τούτου παράνομες. Φαίνεται, όμως, πως και με τους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από ορισμένα κληροδοτήματα, έχει διαπιστωθεί πρόβλημα.

Οπως διαβάζουμε από το κείμενο της προσφυγής των 6 μελών του δ.σ., προς το Πρωτοδικείο Αθηνών: «Πρόσφατα τέθηκε υπόψη μας έγγραφο της τράπεζας… από το οποίο προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2005-Μάρτιος 2006, έγινε ανάληψη ποσού 884.000 ευρώ από κληροδότημα για την κάλυψη των ισόποσων εξόδων του Γηροκομείου, χωρίς προηγούμενη απόφαση του δ.σ., και χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις».

Φαίνεται πως η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών έχει πολλά «χρωστούμενα». Ενώ κρύβει και πολλά «μυστήρια»:

*Υστερα από καταγγελία μέλους του δ.σ., του αρχιμανδρίτη Βασίλειου Δρόσου, εφημέριου του Αγ. Νικολάου στο Κολωνάκι (ανήκει στη δικαιοδοσία του Γηροκομείου), τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε έλεγχος από την Επιτροπή Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών: «Ακόμη δεν έχει βρεθεί τίποτα», λέει ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος για την έρευνα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Ο Προκόπιος κατηγορεί από την πλευρά του τον αρχιμανδρίτη Δρόσο ότι από τον Οκτώβριο του 2004 δεν έχει αποδώσει τα έσοδα από το παγκάρι. Και ο Β. Δρόσος ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος δεν γνωστοποίησε στο διοικητικό συμβούλιο επιστολή του με την οποία ζητεί να οριστεί ορκωτός λογιστής ώστε να ελέγξει τα οικονομικά του ναού. Ο ίδιος έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη για «σκάνδαλο κλοπής ιερών εικόνων και ιερών σκευών του Αγ. Νικολάου».

«Ποντικοί» στις θυρίδες

Την υπόθεση χειρίζεται η 6η τακτική ανακρίτρια Μυρτώ Τζαφεράκου. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος ήταν ο εφημέριος του Αγ. Νικολάου πριν αναλάβει καθήκοντα εκεί ο Βασίλειος Δρόσος.

*Αλλά και στις θυρίδες που διαθέτει το Γηροκομείο σε τράπεζες και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, φαίνεται πως παρεισέφρησαν «ποντικοί».

Οπως διαπιστώνουν οικονομικοί επιθεωρητές, η μη τήρηση νόμιμης διαδικασίας (από την παλαιότερη διοίκηση) «εγείρει αποχρώσες ενδείξεις απωλείας κινητών πραγμάτων και τιμαλφών». Σήμερα, εξουσιοδότηση για το άνοιγμα των θυρίδων έχει μόνον ο πρόεδρος του Γηροκομείου και ο σύμβουλος-ταμίας.

*Ενα ακόμη «μυστήριο» εντοπίζεται στους φακέλους με τις κληρονομιές. Σύμφωνα με τους «αντιπάλους» του αρχιμανδρίτη Προκόπιου: «Προσφάτως ελέγχθησαν γύρω στους 140 φακέλους (σε σύνολο περίπου 600). Καμία ενημέρωση, όμως, δεν έχει γίνει στο διοικητικό συμβούλιο».

Ισχυρίζονται πως ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τη σύζυγο νομικού του Γηροκομείου, η οποία, μάλιστα, «προσφέρθηκε εθελοντικά (;) γι’ αυτή τη δουλειά». Ο πρόεδρος του ιδρύματος υποστηρίζει ότι «ο έλεγχος γίνεται από τους νομικούς της εταιρείας».

*Το Γηροκομείο Αθηνών δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες του. Ενα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί σ’ αυτό είναι ότι ενώ με βάση το νόμο οι μισοί τρόφιμοί του πρέπει να είναι άποροι, τα επίσημα στοιχεία άλλα μαρτυρούν:

Τον Αύγουστο του 2005 σε σύνολο 329 τροφίμων, μόλις οι 63 ήταν άποροι, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ήταν οι 71 από τους 357. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον…

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ Φωτ.: Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 28/05/2006

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

40 μήνες απλήρωτοι στο Γηροκομείο Αθηνών

Σε λίγο ο Τόμσεν, ο Φούχτελ, ο Ράιχενμπαχ, ο Σόιμπλε και άλλοι της ιδίας παρέας, θα παρακαλάνε να τους κάνει σεμινάριο η διοίκηση του «φιλανθρωπικού» ιδρύματος. Από το Σεπτέμβρη του 2010 χρωστάνε …

Στο ίδιο κέντρο αποκατάστασης με τη Μυρτώ και η 18χρονη που την πυροβόλησε ο πατέρας της

Χαμόγελα αισιοδοξίας για την Ασπασία Μπόγρη, την άτυχη κοπέλα από το Άργος που τον περασμένο Αύγουστο τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά του ίδιου του πατέρα της, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον φρικτό …