Ονομάζεται Reader και είναι μια κάμερα που μιλάει ή αλλιώς η συσκευή που δημιούργησε η αμερικανική Ομοσπονδία Τυφλών σε συνεργασία με τον Ρέι Κουρτζβάιλ, η οποία δίνει στους τυφλούς τη δυνατότητα να «βλέπουν». Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα κοινό κινητό τηλέφωνο ωστόσο τα φαινόμενα απατούν, καθώς στην ουσία πρόκειται για έναν παντοδύναμο υπολογιστή παλάμης με ενσωματωμένη ψηφιακή κάμερα που συνδυάζει τη δυνατότητα αναγνώρισης χαρακτήρων και τη μετατροπή κειμένου σε καθαρή ομιλία.
Ο τρόπος λειτουργίας του ανατρεπτικού ηλεκτρονικού «αναγνώστη» είναι απλός: ο χρήστης περνά τη συσκευή πάνω ή μπροστά από το έντυπο που θέλει να «διαβάσει» (από χαρτονομίσματα, επιγραφές, καταλόγους εστιατορίων, λογαριασμούς και επίσημα έγγραφα ως αεροπορικά εισιτήρια και επαγγελματικές κάρτες), το κείμενο καταγράφεται με τη βοήθεια της ενσωματωμένης κάμερας 5.0 mega pixel και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το Reader ανακοινώνει το περιεχόμενο του κειμένου. Οπως δηλώνει ο Μαρκ Μόρερ, πρόεδρος της ομοσπονδίας, είναι πραγματικά εκπληκτικό πώς μια συσκευή τέτοιου μεγέθους καταφέρνει να προσφέρει στους τυφλούς μια τόσο στενή σχέση με τα έντυπα. Μια σχέση που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένη.
Η συσκευή διαθέτει επιπλέον δυνατότητα αποθήκευσης χιλιάδων σελίδων στην επεκτάσιμη μνήμη της, ενώ επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η διάρκεια λειτουργίας της αγγίζει τις έξι ώρες, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 100 φωτογραφίες. Η όραση είναι ανεκτίμητη και όπως φαίνεται το ίδιο και η ηλεκτρονική εκδοχή της, καθώς το Reader στοιχίζει ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 2.400 ευρώ!
Το ΒΗΜΑ, 17/02/2008