Ρεφλεξολογία και Αναπηρία

Τί είναι η ρεφλεξολογία; Τί σχέση έχει με την αναπηρία; Και τί μπορεί να προσφέρει σε έναν άνθρωπο με κάκωση νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας ή αυτισμό;
Στο παρακάτω άρθρο επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με την ρεφλεξολογία, μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή που καταλήγει σε σύντομα πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής της ρεφλεξολογίας.


Η παλαιότερη ιατρική αναφορά που έχουμε για τη Ρεφλεξολογία είναι από την Αρχαία Αίγυπτο περίπου το 2.500 π.Χ. Ένα ανάγλυφο στο τοίχωμα του τάφου του γνωστού γιατρού Ανκμαχόρ απεικονίζει γιατρούς που κάνουν μασάζ στα πόδια και στα χέρια των ασθενών τους. Διαδόθηκε στην Κίνα από βουδιστές μοναχούς μετά τον 3ο αιώνα π.Χ. για να εξαπλωθεί κατόπιν στην Ιαπωνία.

Οι θεραπευτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής πιστεύεται ότι έκαναν μασάζ στα πόδια των ασθενών, ενώ το 16ο αιώνα στην Ευρώπη καταγράφηκε μια μορφή θεραπείας ζωνών. Δεν είναι γνωστό πώς ήταν αυτή η τεχνική. Ωστόσο, το 19ο αιώνα, Βρετανοί γιατροί που ειδικεύονταν σε διαταραχές του νευρικού συστήματος ανακάλυψαν ότι αγγίζοντας τα σημεία πίεσης σε διάφορα μέρη του σώματος προκαλούσαν μούδιασμα και επηρέαζαν τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.
Η Ρεφλεξολογία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν αμερικανό νευροχειρουργό, τον Γουίλιαμ Φιτζέραλντ. Ανακάλυψε ένα σύστημα σημείων πίεσης για να κάνει αναισθησία. Όταν είδε ότι τέτοια σημεία υπάρχουν σε όλο το σώμα, ανέπτυξε ένα σύστημα ζωνών, περίπου σαν αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα, και το ονόμασε «θεραπεία ζωνών».
Τη δεκαετία του 1930, η αμερικανίδα φυσιοθεραπεύτρια Γιούνις Ίνγκαμ ανακάλυψε ότι τα ισχυρά αντανακλαστικά σημεία βρίσκονταν στα πόδια, και τελικά σχεδίασε τους χάρτες των ποδιών που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε αυτή της την εργασία και την ονόμασε Ρεφλεξολογία (μελέτη των αντανακλαστικών). Το 1966, η Ντορίν Μπέιλι εισήγαγε τη Ρεφλεξολογία στην Αγγλία. Μια έκρηξη ενδιαφέροντος για τις εναλλακτικές «θεραπείες» την έκανε γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό κατά τη δεκαετία του 1970, όταν η Αν Γκιλάντερς ίδρυσε τη Βρετανική Σχολή Ρεφλεξολογίας.

Η Ρεφλεξολογία, ή αλλιώς Ανακλαστική Ζωνοθεραπεία, λειτουργεί άμεσα στο νευρικό σύστημα, χαλαρώνει και ξεκουράζει τον άνθρωπο από τις εντάσεις, αποτοξινώνει και ενεργοποιεί όλο τον οργανισμό.
Ας δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα: στις κακώσεις του Νωτιαίου Μυελού. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των εντέρων και των νεφρών, ισορροπεί τη θερμοκρασία του σώματος, μειώνει τους χρόνιους πόνους, διευκολύνει την αναπνοή, δημιουργεί ευεξία, χαλαρώνει και ξεκουράζει το Νευρικό Σύστημα.
Το πλεονέκτημα της Ρεφλεξολογίας είναι ότι μπορούμε να την ασκήσουμε στα πόδια, στα χέρια και στα αυτιά («Ωτορεφλεξολογία», ειδικότητα της ρεφλεξολογίας), κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε περιπτώσεις ελλείψεως κάποιου μέλους ή άλλου ανατομικού προβλήματος στον άνθρωπο.

Επίσης, έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ήπιου αυτισμού, σε ασθένειες, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, και πολλές παθήσεις του νευρικού συστήματος, σε προβλήματα μυικού συστήματος, στις ορμόνες και σε πολλές άλλες διαταραχές. Η Ρεφλεξολογία λειτουργεί σε τρία πεδία: στο φυσικό, στο συναισθηματικό και στο νοητικό πεδίο του ανθρώπου.

Σημειώνεται πως η Ρεφλεξολογία δεν κάνει διάγνωση, και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την Ιατρική. Ο άνθρωπος ακολουθεί κανονικά την αγωγή του από τον θεράποντα ιατρό του.

Της Μαρίας Μπούρλη
Διπλωματούχος ρεφλεξολόγος, Υπεύθυνη της σχολής ρεφλεξολογίας ΔΙΚΤΙΝΝΑ
email: mmarria12@gmail.com

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αποκατάσταση του ορθολογισμού

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το περιοδικό Αυτονομία και το www.disabled.gr δεν δημιουργήθηκαν για να χαϊδέψουν τα αυτιά κανενός, ούτε για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές ματαιοδοξίες και τις …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

No Problem

Χρειάστηκε να μας χτυπήσει για τα καλά η οικονομική κρίση για να φανεί πως η Ελλάδα είναι το κράτος του «No Problem»! Η κοινωνική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση βρίσκεται κάτω του μηδενός. Όσοι βρεθούν …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013

Διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2013. Μάθετε τα δικαιολογητικά και τον τρόπο χορήγησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της σχετικής …

Πώς αξιοποιείται η υπολογιστική όραση για συστήματα ασφαλείας σε αυτοκίνητα

Η ισραηλινή εταιρεία Orcam είναι γνωστή για την ανάπτυξη της τεχνολογία υπολογιστικής όρασης με επικεφαλής επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη …

Η φινλανδική κυβέρνηση «θυσιάζει» κοινωνική πρόνοια για χάρη του «ΑΑΑ»

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που είναι από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο …

«Eκκένωση» γηροκομείων & ιδρυμάτων για να επωφελείται η οικογένεια τη σύνταξη

Καταγράφεται τάση «εκκένωσης» των γηροκομείων! Οι οικογένειες αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παππού ή της γιαγιάς για να επωφεληθούν από τη σύνταξή τους… Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους με …