Ένας νέος τύπος ρομποτικού exoskeleton έχει σχεδιαστεί για την ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας των χεριών σε ανθρώπους με κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ).
Η συσκευή RiceWrist εστιάζει στον καρπό, προσφέροντας βοήθεια ή αντίσταση στην κίνηση. Μέσα από την συνεχιζόμενη άσκηση, δοκιμές έδειξαν ότι επιτυγχάνεται η επανεκπαίδευση των κινητικών νευρώνων του χεριού και η καλύτερη λειτουργία των μυών.
Ο ρομποτικός σκελετός RiceWrist «τυλίγει» το χέρι προσφέροντας συγχρόνως μεγάλη ελευθερία κίνησης σε όλες τις μοίρες του καρπού. Μέσα από ασκήσεις σε οθόνη υπολογιστή ο χρήστης εκτελεί διάφορες κινήσεις προσπαθώντας να επιτύχει διάφορους στόχους.
Ο Randy Childers ήταν ο πρώτος που δοκίμασε την συσκευή για την αποκατάσταση του έπειτα από πολλαπλά κατάγματα από τροχαίο. Μετά από δυο εβδομάδες, οι κινήσεις του δεξιού χεριού του ήταν περισσότερες και περισσότερο ομαλές, ενώ το αριστερό του χέρι είχε γίνει πολύ πιο γρήγορο.
Αυτή τη στιγμή γίνονται δοκιμές με 10 χρήστες σε ένα πιο αυστηρό ερευνητικό πλαίσιο και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αποδώσουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.
Όπως εξηγεί η Marcia O’Malley, καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Rice, που ηγείται της έρευνας, η ανάπτυξη αυτής της συσκευής είναι σημαντική, καθώς μέχρι τώρα είχαν δημιουργηθεί ρομποτικές συσκευές μόνο για τους ώμους και τους αγκώνες, ενώ η ρομποτική αποκατάσταση δεν έχει ακόμα εξειδικευθεί στην ΚΝΜ. Πιστεύει επίσης ότι η ρομποτική συσκευή θα αποδειχθεί σημαντική και για τους ανθρώπους με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
Απρίλιος 2011
Της Alyssa Danigelis, news.discovery.com
Απόδοση στα ελληνικά: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος