Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι 150 ημερών, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις ελάχιστες προϋποθέσεις, μελετάται για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο, καταβάλλοντας εισφορές εργοδότη και εργαζομένου.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ν. Αγγελόπουλο, η ρύθμιση αυτή θα συμπεριλαμβάνεται στο επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή.
Η δυνατότητα αναγνώρισης, θα προβλέπει την εξαγορά του χρόνου που υπολείπεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις ελάχιστες προϋποθέσεις των 4500 ημερών ασφάλισης, εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας των 65 ετών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξαγοράσουν το χρόνο, καταβάλλοντας εισφορές εργοδότη και εργαζομένου, προκειμένου να συμπληρώσουν το χρόνο που τους λείπει εφόσον έχουν ήδη συμπληρώσει τουλάχιστον 4350 ημέρες ασφάλισης, ώστε τελικά να μπορέσουν να πάρουν τη σύνταξη των κατωτάτων ορίων που προβλέπεται με τη συμπλήρωση των ελαχίστων προϋποθέσεων.
Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε πως η ρύθμιση αφορά οριακές περιπτώσεις ασφαλισμένων που τους λείπει ασφάλιση μέχρι έξι μηνών και οι οποίοι οδηγούνται στο καθεστώς των ανασφαλίστων, επειδή έτυχε να μην γίνει σωστή μέτρηση του χρόνου ασφάλισης πριν τη διακοπή της απασχόλησής τους για συνταξιοδότηση ή επειδή επλήγησαν από την ανεργία.
Η σχετική διάταξη θα είναι πάγια, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταξη μιας αδύναμης κοινωνικής ομάδας στη φτώχεια και τον αποκλεισμό.
Απαντώντας στο ζήτημα της ευνοϊκής μεταχείρισης αυτής της κατηγορίας πληθυσμού από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεδομένου ότι οι συνταξιοδοτικές παροχές του συστήματος δεν είναι ανταποδοτικές, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι ούτως ή άλλως η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού θα ενταχθεί στο καθεστώς των ανασφαλίστων, ενώ από την άλλη πλευρά πρόσθεσε ότι στα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ασφάλισης περιλαμβάνονται και η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι υπάρχει ήδη ευνοϊκή μεταχείριση άλλων κοινωνικών ομάδων, αρκετά ισχυρότερων αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να γίνεται προσπάθεια εξισορρόπησης των αδικιών.
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 07:00