Τα τελευταία ρομπότ που περπατάνε σαν τους ανθρώπους- αυτή η γνωστή βάση πολλών ταινιών επιστημονικής φαντασίας- επιδείχτηκαν από επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία.
Τρία σχέδια με δύο πηδάλια, το καθένα φτιαγμένο από μια διαφορετική ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιούν την ίδια αρχή για να καταφέρουν έναν βηματισμό όμοιο με τον ανθρώπινο.
Το να φτιάχνεις μηχανές που να περπατούν σαν και εμάς έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να γίνει.
Τα νέα σχέδια επιδείχθηκαν στον Αμερικάνικο Σύνδεσμο για την Πρόοδο της Επιστήμης, (AAAS- American Association for the Advancement of Science) στην ετήσια συνάντηση που έγινε στην Ουάσιγκτον DC αυτόν τον χρόνο.
Παρόλο που μηχανές όπως αυτές στη ταινία ‘I, Robot’ είναι ακόμα πολύ μακριά, τα ρομπότ που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο περπατήματος θα μπορούσαν να έχουν χρήση σε επικίνδυνες αποστολές στο διάστημα ή στη καθαριότητα ατομικών και τοξικών αποβλήτων.
Η δουλειά αυτή θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο που τα ανθρωποειδή ρομπότ φτιάχνονται και φέρνει την προοπτική της αντικατάστασης με ρομποτικά άκρα ένα βήμα πιο κοντά.
Οι Ιάπωνες έχουν κάνει ήδη μεγάλη πρόοδο στα ανθρωποειδή ρομπότ που περπατούν- μηχανές όπως η τελευταία της Sony QRIO, και η Asimo της Honda, στις οποίες κινητήρες ελέγχουν πολλή από την κίνηση.
Οι καινούριες μηχανές που επιδείχθηκαν στη συνάντηση της AAAS έχουν λιγότερο έλεγχο πάνω στην κίνησή τους και χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τα «κανονικά» ρομπότ, παρόλα αυτά περπατούν με τρόπο περισσότερο όμοιο με τον ανθρώπινο, αξιώνουν οι σχεδιαστές τους.
Δύο από τις μηχανές που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Cornell στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία αντιστοίχως, έχουν φτιαχτεί με παρόμοιο τρόπο.
Αλλά ενώ το ρομπότ του Cornell παίρνει την ισχύ του από μπαταρίες στα χέρια του, το ρομπότ του Delft χρησιμοποιεί αέριο σε μεταλλικά κουτιά σε μια προσπάθεια να μιμηθούν τους ανθρώπινους μυς. Έχει έναν άδειο κουβά για κεφάλι, για να τονιστεί ότι δεν χρησιμοποιεί καθόλου ευφυΐα.
Στο τρίτο ρομπότ, που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, έχει δοθεί το υποκοριστικό ‘Νήπιο’ λόγω του τρόπου με τον οποίο περπατάει. Χρησιμοποιεί νευρικά δίκτυα για να μάθει- προσαρμόζοντας την κίνησή του σύμφωνα με το πεδίο που βρίσκεται.
Είναι περίπου 43 εκατοστά ψηλό, ζυγίζει 2.8 κιλά, και έχει καμπυλωτές πατούσες που μοιάζουν με παπούτσια.
«Για πρώτη φορά, επιδείξαμε ένα ρομπότ που μαθαίνει να περπατάει χωρίς τίποτα στο σύστημα ελέγχου του να του λέει πώς», είπε ο Russ Tendrake, του τμήματος των γνωστικών και εγκεφαλικών επιστημών.
«Μαθαίνει να περπατάει σε περίπου 20 λεπτά από μια άδεια πλάκα και προσαρμόζει τον εαυτό του σε κάθε βήμα».
Το ‘Νήπιο’ μεταφέρει το βάρος του από το ένα πόδι στο άλλο μέχρι να έχει αρκετή ενέργεια για να ξεκινήσει να περπατάει προς τα μπροστά. Μπορεί να ξεκινήσει, να σταματήσει και να περπατήσει προς τα πίσω.
Η έρευνα θα μπορούσε να μας πει πολλά για τον τρόπο που οι άνθρωποι περπατούν: προτείνει ότι η παθητική- δυναμική κίνηση παίζει έναν ρόλο κλειδί στην ανθρώπινη μετακίνηση.
Paul Rincon, BBC NEWS
Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος.