Οι επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών κατασκεύασαν ένα ρομπότ για τη βοήθεια των τυφλών ατόμων, όταν ψωνίζουν ή όταν κυκλοφορούν μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο.
Χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες που προσδιορίζουν τα προϊόντα από τις ετικέτες τους, και έναν ανιχνευτή λέιζερ, για να αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα.
Κατασκευάστηκε από τον Vladimir Kulyukin, στο Πανεπιστήμιο της Utah, στις ΗΠΑ, και οι δοκιμές σε διάφορα εμπορικά καταστήματα έχει ήδη αρχίσει.
Ο καθηγητής Kulyukin κι οι συνεργάτες του, είναι σε διαπραγματεύσεις με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ για την επίτευξη εκτενέστερων δοκιμών.
«Το έχουμε ονομάσει «ρομπότ-βοηθός για τα ψώνια», ανάφερε στην ιστοσελίδα του BBC.
Η ιδέα ήρθε στον καθηγητή έπειτα από παράπονα πολλών ατόμων με προβλήματα όρασης, που του ανάφεραν ότι δυσκολεύονταν να κάνουν τα ψώνια μόνοι τους.
«Η ιδέα είναι ότι απλά πηγαίνετε στο εμπορικό μαγαζί, σας δίνουν το ρομπότ–βοηθό, το οποίο σας καθοδηγεί στα διάφορα προϊόντα. Φεύγοντας, το αφήνετε στο μαγαζί.»
Το συγκεκριμένο ρομπότ χρησιμοποιήθηκε σε ένα τοπικό εμπορικό – το Lees Market place – στο Logan της Utah.
«Είμαι απόφοιτος του Πανεπιστήμιου της Utah, και μου αρέσει να τους βοηθώ σε ό,τι κι αν κάνουν», μας λέει ο ιδιοκτήτης Lee Badger.
«Ασχοληθήκαμε με αυτό κάποιες φορές που το μαγαζί ήταν κλειστό, κι ο έλεγχος του ρομπότ έγινε νωρίς το πρωί».
«Ως επαγγελματίες θέλουμε να προσελκύουμε όσους περισσότερους καταναλωτές γίνεται, κι αν κάποια στιγμή τα ρομπότ επιτρέψουν στα τυφλά άτομα να μπορούν να έρχονται και να ψωνίζουν μόνα τους στο μαγαζί, θα ήθελα να συμμετέχω σε αυτό.»
Ο καθηγητής Kulyukin είναι σε συζητήσεις με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε μεγαλύτερο χώρο και για περισσότερο χρονικό διάστημα.
«Θα πρέπει να το ελέγξουμε και σε μεγαλύτερο περιβάλλον», αναφέρει.
Έως τώρα, οι ειδικές ετικέτες έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα ράφια, ώστε να ανιχνεύονται συγκεκριμένα προϊόντα, όχι όμως όλα.
Το επόμενο στάδιο είναι να κολλήσουμε ετικέτες σε ράφια με γενικές κατηγορίες προϊόντων – πχ. οδοντόπαστες ή τροφές για γάτες -, κι έπειτα να τοποθετήσουμε έναν αποκωδικοποιητή στο ρομπότ, που θα αναγνωρίζει κάθε προϊόν του καταστήματος.
Οι πρώτες εντυπώσεις
Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρίες της όρασης, έχουν δοκιμάσει τη συσκευή κι έχουν ενθουσιαστεί, όμως υπάρχει κι ένα πλήθος ατόμων που δεν γνωρίζει τη γραφή Braille, όποτε και δεν μπορεί να διαβάσει στην επιφάνεια της συσκευής τις πληροφορίες που δίνονται.
Η ομάδα που κατασκεύασε το ρομπότ, προσπαθεί τώρα να προσαρμόσει στο ρομπότ ένα πρόγραμμα αναγνώρισης με βάση την ομιλία.
Περισσότερες έρευνες έχουν προγραμματιστεί για τη βελτίωση της κίνησης του ρομπότ – μια γυναίκα με κάκωση στην πλάτη, παραπονέθηκε ότι η συσκευή έχει μεγάλη επιτάχυνση.
Αν και το κόστος για μια τέτοια συσκευή φτάνει τα 8.000$, ο καθηγητής Kulyukin πιστεύει ότι η μαζική παραγωγή θα ρίξει την τιμή στο ένα τρίτο.
«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά είναι πολύ χρήσιμη συσκευή», μας λέει ο Sachin Pavithran, ειδικός στην τεχνολογία βοηθημάτων, που είναι κι ο ίδιος τυφλός.
Ο κύριος Pavithran – που εργάζεται κι αυτός στο Πανεπιστήμιο της Utah – έχει δοκιμάσει το ρομπότ σε διαφορετικά περιβάλλοντα και πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση.
Λέει ότι μια τέτοια συσκευή είναι πολύ χρήσιμη γι’ αυτόν στα αεροδρόμια, όταν περιμένει κάποια ανταπόκριση.
«Κανονικά, θα περίμενα στην πύλη», μας λέει.
«Με τη συσκευή αυτή, μπορώ να πάω στο εστιατόριο ή να χαζέψω στα καταστήματα».
Ο καθηγητής Kulyukin κι η ομάδα του, ελπίζουν ότι με τη σωστή επένδυση, το ρομπότ τους θα είναι διαθέσιμο στους τυφλούς καταναλωτές ή ταξιδιώτες, σε χρονικό διάστημα ενός ή δύο ετών.
Του Geoff Adams- Spink
ΒΒC News 04/05/2005
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής,
allejestem@hotmail.com