Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόοντ Aϊλαντ των ΗΠΑ, η εντατική θεραπεία με τη χρήση ειδικού ρομπότ (που λέγεται MIT-Manus) βοηθά όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να βελτιώσουν την κινητικότητα του άνω άκρου, ακόμη και χρόνια μετά το επεισόδιο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ για να κάνουν τρίμηνη εκπαίδευση σε άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου πέντε χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, κατά την πειραματική διαδικασία, κάθε άτομο κάθεται μπροστά σε ένα τραπέζι και τοποθετεί τον πήχη και τον καρπό του σε μια θήκη (σαν νάρθηκα) που βρίσκεται στον βραχίονα του ρομπότ. Μια οθόνη υπολογιστή προτρέπει το άτομο να πραγματοποιήσει μια άσκηση εκγύμνασης του χεριού, όπως για παράδειγμα να ενώσει τις κουκίδες που εμφανίζονται στην οθόνη. Αν το άτομο δεν πραγματοποιήσει την κίνηση, τότε το ρομπότ MIT-Manus κινεί το χέρι του ατόμου. Αν στη συνέχεια ο χρήστης αρχίσει να το κινεί μόνος του, τότε το ρομπότ παρέχει προσαρμοσμένα επίπεδα υποβοήθησης ώστε να υποστηρίζεται ο χρήστης τόσο όσο να πραγματοποιήσει την κίνηση με την ελάχιστη δυνατή καθοδήγηση από το ρομπότ.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: η μια ομάδα των ασθενών έκανε ρομποτική θεραπεία για τρεις μήνες, η άλλη ομάδα έκανε εντατική φυσικοθεραπεία και η τρίτη ομάδα απλώς έτυχε της «απλής» φροντίδας υγείας που προέβλεπε η κατάσταση.
Τόσο η ομάδα της ρομποτικής αντιμετώπισης όσο και η ομάδα της εντατικής φυσικοθεραπείας παρουσίασαν σημαντικά βελτιωμένη κινητικότητα του χεριού, η οποία αξιολογήθηκε με βάση το πόσο καλά διεκπεραίωνε ο ασθενής τις καθημερινές του δραστηριότητες (πχ. χρήση μαχαιριού/πιρουνιού, άνοιγμα βάζων, δέσιμο των κορδονιών των παπουτσιών).