Ένα προσθετικό ρομποτικό πόδι που ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από εγκεφαλικά κύματα, μπορεί να αποτελεί τη μελλοντική λύση για τις κακώσεις νωτιαίου μυελού. Η ραγδαία εξέλιξη της ρομποτικής και της κατασκευής προσθετικών μελών, δίνει βάσιμες ελπίδες πως κάποτε θα φτάσουμε στο σημείο να κατακτήσουμε ένα αξιόπιστο ελάχιστο ανεξαρτησίας μέσα από τη χρήση των τεχνολογιών του μέλλοντος, αφού τελικά οι τεχνολογίες είναι η μοναδική (μάλλον) αξιόπιστη λύση για την ανεξαρτησία και την επιβίωση.
Στο Ιατρικό Κέντρο των Βετεράνων στην Καλιφόρνια, ο An Do και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι κατασκεύασαν και δοκίμασαν ένα προσθετικό κάτω άκρο που μπορεί να ελεγχθεί από υπολογιστή, στο οποίο έχουν εισάγει τα δεδομένα ενός εγκεφαλογραφήματος.
Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα ασχολείται με αυτή την έρευνα εδώ και αρκετά χρόνια. Σε προηγούμενες δοκιμές, είχαν αναπτύξει μια μέθοδο με την οποία αξιοποιούσαν τα ερεθίσματα του εγκεφαλογραφήματος για να ελέγξουν την κίνηση ενός avatar σε εικονικό περιβάλλον.
Αυτή τη φορά, προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα, συνδέοντας το λειτουργικό του υπολογιστή με ένα τεχνητό ανθρώπινο μέλος. Το σύστημα λειτούργησε σωστά τόσο σε ικανούς σωματικά, όσο και σε άτομα με κακώσεις, που δεν μπορούσαν να περπατήσουν.
Αρχικά, δοκίμασαν το σύστημα χρησιμοποιώντας κάποιον που μπορούσε να περπατήσει, ο οποίος κατάφερε να τελειοποιήσει τη διαδικασία μέσα σε δέκα λεπτά (είχαν ωστόσο προηγηθεί 5 ώρες εξάσκησης σε εικονικό περιβάλλον).
Σημαντικό μέτρο της επιτυχίας είναι ο αριθμός των ψευδών θετικών σημάτων που παράγει το σύστημα, μιας και μερικά αθέλητα βήματα μπορεί να αποβούν μοιραία για τον χρήστη. Φανταστείτε να χρειαστεί να περιμένετε ένα τρένο ή να περάσετε απέναντι τον δρόμο. Οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι το σύστημα είχε 100% επιτυχία, χωρίς κανένα λάθος βήμα. «Μέχρι το τέλος του πειράματος, δεν είχαμε ψευδή σήματα».
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως τα ρομποτικά μέλη που ελέγχονται από τον εγκέφαλο θα κάνουν σημαντική διαφορά στον χώρο της αναπηρίας, υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες: ο μηχανισμός πρέπει να δοκιμαστεί και σε άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού, ενώ χρειάζεται να αποδειχθεί πως το σύστημα είναι πρακτικό, αλλά και ασφαλές, τόσο για τον χρήστη όσο και για τους ανθρώπους γύρω του.
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr