Μια κάκωση στον νωτιαίο μυελό καταδικάζει πολλούς ανθρώπους στο να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε ένα αναπηρικό κάθισμα.
Κάποιος μπορεί να πει ότι η χρονιά 2004 ήταν η χρονιά του κυττάρου.
Οι επιστήμονες έδωσαν πολλή προσοχή σε αυτό το μικροσκοπικό, παρόλα αυτά άκρως σημαντικό αντικείμενο της ανθρώπινης ζωής. Ρώσοι και άλλοι ξένοι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τα μυστήρια βλαστοκύτταρα που αντικαταστούν φθαρμένα ή άρρωστα κύτταρα οποιοδήποτε οργάνου και ιστού. Εάν οι επιστήμονες μάθουν να πολλαπλασιάζουν τα βλαστοκύτταρα και να τα χρησιμοποιούν ως μια οικουμενική και ασφαλής θεραπεία, θα είναι μια αισθητή ανακάλυψη στον επιστημονικό κόσμο.
Ειδικοί του κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ρωσίας εκτέλεσαν ένα από τα πιο συναρπαστικά πειράματα του 2004. Η δουλειά έγινε μέσα στα πλαίσια του επιστημονικού προγράμματος ‘Βλαστοκύτταρα’. Οι επιστήμονες ερεύνησαν την ικανότητα των βλαστοκυττάρων να θεραπεύσουν κακώσεις νωτιαίου μυελού. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τόσο σοβαρές κακώσεις κάθε χρόνο. Ένα τραύμα στη σπονδυλική στήλη καταδικάζει πολλούς ανθρώπους στο να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στο κρεβάτι ή σε αναπηρικό κάθισμα.
Μέσα στο πλαίσιο του πειράματος, οι Ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητές κακώσεις νωτιαίου μυελού σε 60 ποντίκια. Τοποθέτησαν με ένεση βλαστοκύτταρα μέσα σε πολυμερές ζελέ στο τόπο της κάκωσης σε 24 ποντίκια. Μοναχά πολυμερές ζελέ τοποθετήθηκε σε μια άλλη ομάδα ποντικιών και μια τρίτη ομάδα έμεινε απείραχτη χωρίς καμία επέμβαση.
Κάποιο αποτέλεσμα από την επέμβαση με βλαστυοκύτταρα ήταν ήδη ορατό μέσα σε δύο μήνες. Μπορούσαμε να δούμε ότι η πλειοψηφία των ζώων, που τους είχαν δοθεί βλαστοκύτταρα, άρχισαν να επανέρχονται από την κάκωση στο νωτιαίο μυελό, είπε ο προϊστάμενος ειδικός του πειράματος Alexander Etinger.
Το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό: κάποια ποντίκια μπορούσαν να λυγίσουν τα πισινά τους πόδια, άλλα μπορούσαν ακόμα και να παραμερίσουν κάποια εμπόδια, ενώ αρκετά ποντίκια μπορούσαν να κάνουν μόνο ακούσιες κινήσεις. Όλα αυτά τα γεγονότα απέδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα είχαν αντικαταστήσει τα νεκρά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες πήραν ισχυρές αποδείξεις ενάντια σε αυτούς τους ειδικούς που κριτικάρουν και απορρίπτουν την ιδέα της χρήσης βλαστοκυττάρων στην ιατρική. Τέτοια κριτικά συναισθήματα είναι εύκολο να κατανοηθούν: η σύγχρονη ιατρική δεν έχει μια ακριβής έννοια των βλαστοκυττάρων, των αρχών τους και των λειτουργιών τους. Οι επιστήμονες ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς δουλεύουν τα βλαστοκύτταρα και τι είδους επιρροή ασκούν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Έξι ασθενείς με κάκωση νωτιαίου μυελού μιας από τις ιδιωτικές κλινικές της Ρωσίας συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε ένα ειδικό πείραμα που βασίστηκε στη μέθοδο που προαναφέρθηκε. Βλαστοκύτταρα των ίδιων των ασθενών τοποθετήθηκαν με ένεση στον τόπο της κάκωσης. Ένα θετικό αποτέλεσμα καταγράφτηκε σε πέντε από τους εθελοντές: μπορούσαν να αισθανθούν τα πόδια τους, ακόμα και να τα κουνήσουν λιγάκι, και τα όργανα της λεκάνης επανάκτησαν επίσης τις λειτουργίες τους. Η επέμβαση ήτανε πολύ επιτυχής για έναν νεαρό με αναπηρία, που δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια του καθόλου για αρκετά χρόνια. Ο νεαρός άντρας άρχισε να κουνάει τα δάχτυλα των ποδιών του δύο μήνες μετά την επέμβαση. Τώρα μπορεί να σηκωθεί όρθιος και να κινηθεί με τη βοήθεια υποστηρικτικού εξοπλισμού. Η πρόοδος του νεαρού δεν είναι σίγουρα μια θαυματουργή θεραπεία, που μπορεί να δώσει την ελπίδα σε άλλους ανθρώπους με αναπηρίες να σηκωθούν και να περπατήσουν ξανά. Το επίτευγμα, παρόλα αυτά, είναι ένα γερό βήμα μπροστά στη θεραπεία της κάκωσης νωτιαίου μυελού, που προηγουμένως θεωρούτανε αθεράπευτη. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα επιτευχθεί, είπε ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του προγράμματος ‘Βλαστοκύτταρα’ Vladimir Yarigin.
Απόδοση στα Ελληνικά: Ελένη Στρατή, Κοινωνιολόγος