Σάο Πάολο: Η πρώτη πάσα, από παράλυτο έφηβο

Κάπως έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κορυφαία στιγμή του Παγκοσμίου δεν θα γραφτεί από τον Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ, αλλά από έναν παράλυτο έφηβο, που θα καταφέρει να δώσει την πρώτη πάσα, στην τελετή έναρξης στο Σάο Πάολο, φορώντας ρομποτική εξάρτηση, που ελέγχεται από τον εγκέφαλό του.

Μιλώντας για ομάδες καταπληκτικών επιδόσεων, οι λάτρεις της μπάλας ανυπομονούν για το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, περιμένοντας έντονες πολλαπλές ποδοσφαιρικές συγκινήσεις.

Ο «εξωσκελετός» έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Walk Again» από τον Ελληνοβραζιλιάνο επιστήμονα Μιγκέλ Νικολέλις, που εδώ και χρόνια εργάζεται για «να καταργήσει τα αναπηρικά αμαξίδια». Ο νευροεπιστήμονας του αμερικανικού πανεπιστημίου Ντιουκ εμπνεύστηκε και τελειοποιεί «ρομποτική στολή», με στόχο να επιτρέψει σε αναπήρους και άτομα με κινητικές δυσκολίες να κερδίσουν μια νέα φυσιολογική καθημερινότητα. Στο πλευρό του Νικολέλις και της επιστημονικής ομάδας του Ντιουκ βρίσκονται ομάδες τεχνολογίας από τη Γερμανία και την Ελβετία που τελειοποιούν τον εξωσκελετό. «Η λειτουργία του είναι απλή» λέει ο στενός συνεργάτης του, δρ Γκόρντον Τσενγκ, σε συνέντευξή του στο «New Scientist», αναλύοντας πώς η ρομποτική εξάρτυση «προβλέπει» τις κινήσεις του σώματος αυτού που τη φοράει μέσω αισθητήρων, οι οποίοι ανιχνεύουν ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο προς τους μυς και στη συνέχεια εκτελεί την κίνηση.

Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος ή ποια έφηβη από τη Βραζιλία θα φορέσει τον εξωσκελετό στην τελετή έναρξης τον Ιούνιο. «Υπάρχουν δέκα πιθανοί υποψήφιοι» λέει ο Τσανγκ, εξηγώντας ότι αυτός ή αυτή που θα επιλεγεί θα χρειαστεί εκπαίδευση δύο-τριών εβδομάδων σε εξομοιωτή, ώστε να μπορέσει να κατανοήσει τη λειτουργία «που μετατρέπει τη σκέψη σε κίνηση».

«Με πολιτική θέληση και επενδύσεις πραγματικά μπορούμε να εξαφανίσουμε τα αναπηρικά καροτσάκια» δήλωσε ο Νικολέλις στην «Washington Post» μιλώντας για τη σημασία της… πρώτης μπαλιάς του Μουντιάλ. «Οι εφαρμογές του εξωσκελετού είναι αμέτρητες, εξάπτουν τη φαντασία μας και μπορούν να κάνουν τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες πραγματικότητα». Ηδη οι επιστήμονες του Walk Again Project έχουν δημιουργήσει τρία διαφορετικά μοντέλα εξωσκελετών, που αναμένουν τελική έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει η χρήση τους σε κέντρα αποκατάστασης, με την ελπίδα ότι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στις αγορές την επόμενη διετία.

(ΠΗΓΕΣ: WWW.DAILYMAIL.CO.UK, WWW.NEWSCIENTIST.COM)
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

enet.gr 7-1-2014

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Παραολυμπιακή γιορτή του Σότσι

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Παραολυμπιακών, στο Σότσι, Ρώσοι αθλητές θα μετάσχουν σε όλα τα αγωνίσματα. Απαντες τονίζουν ότι οι επιτυχίες αυτών των αθλητών, είναι δυνατές μόνο όταν η …

Η Μέρκελ… καθιστή

Η εμφάνιση της ΄Αγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είχε μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο …

Σάο Πάολο: Η πρώτη πάσα, από παράλυτο έφηβο

Κάπως έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κορυφαία στιγμή του Παγκοσμίου δεν θα γραφτεί από τον Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ, αλλά από έναν παράλυτο …

Η Μέρκελ απτόητη από τον τραυματισμό

Οι πατερίτσες δεν εμπόδισαν την Αγκελα Μέρκελ να υποδεχθεί χθες στην καγκελαρία παιδιά από όλη τη Γερμανία που της έψαλαν τα κάλαντα, ενώ ο τραυματισμός της δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε στην παρουσία …

Κλινήρης αλλά παρούσα στα σημαντικά μίτινγκ

Η είδηση του τραυματισμού της καγκελαρίου κατά τις χειμερινές διακοπές της αποτελεί ακόμη πρώτο θέμα. Το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τις κυβερνητικές της …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Εκκωφαντική βουβαμάρα από τους φορείς των ΑμεΑ

Δικαιολογημένες απορίες συνδικαλιστών για την αδιαφορία των συνδικαλιστών. Ούτε ένας συνδικαλιστικός σύλλογος αναπήρων δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ; Σάλος από …

Prosthetic Limbs Offer a Sense of Touch

The sense of touch allows us to process data about our everyday world. Without it, we might have to visually calculate how wide to stretch our fingers each time we reached for the phone or how much …