Τρία σχέδια νόμου που αφορούν τα εθνικά κληροδοτήματα, τις σχολάζουσες κληρονομιές αλλά και την οργάνωση Σώματος Δημοσιονομικών Ελεγκτών στέλνει στη Βουλή το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.
Τα σχετικά κείμενα έχουν λάβει την τελική μορφή τους και η επεξεργασία έγινε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με βάση τις κατευθύνσεις που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας. Στόχος των σχεδίων νόμου είναι να προκύψει καλύτερη διαχείριση των πόρων του Δημοσίου, αλλά και της περιουσίας του. Στη συνέχεια περιγράφονται με περισσότερες λεπτομέρειες τα σχετικά σχέδια νόμου, που εντός των ημερών παίρνουν την άγουσα για το Κοινοβούλιο.
1) Κώδικας Εθνικών Κληροδοτημάτων: Το σχετικό σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες, που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη διοίκηση και διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών. Προβλέπεται για πρώτη φορά η σύνταξη εθνικού και περιφερειακών μητρώων περιουσιών για την καταγραφή με συστηματικό και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών και των κυριοτέρων στοιχείων τους.
Το ίδιο προτείνει: α) την υιοθέτηση συγχρόνων μεθόδων για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς, β) την πρόβλεψη για τη θεσμοθέτηση κλαδικού λογιστικού σχεδίου των ιδρυμάτων, που θα επιτρέψει την αντικειμενική και αξιόπιστη απογραφή της οικονομικής τους κατάστασης και γ) την καθιέρωση νέου συστήματος προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου με δυνατότητα ανάθεσης και σε ορκωτούς λογιστές.
2) Σχέδιο νόμου για σχολάζουσες κληρονομιές: Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του καθεστώτος της κηδεμονίας, ώστε σε εύλογο χρόνο να παραδίδεται η κληρονομιά στον κληρονόμο, που στο 80% των περιπτώσεων είναι το Δημόσιο.
Αρχικά δίνεται στον κηδεμόνα προθεσμία έως 24 μήνες για την εξεύρεση των κληρονόμων, ενώ μετά την πάροδο της προθεσμίας επακολουθεί η αναγνώριση του Δημοσίου ως κληρονόμου.
Με τις νέες διατάξεις εξορθολογίζεται και διευκρινίζεται η εκπροσώπηση του Δημοσίου στις δίκες που αφορούν σχολάζουσες κληρονομιές και επεκτείνεται και στις υποθέσεις αυτές το δικαίωμα του Δημοσίου, που ανέκαθεν ίσχυε για τα εθνικά κληροδοτήματα.
Τέλος, τίθεται προθεσμία για τη σύντομη περαίωση όλων των εκκρεμών υποθέσεων σχολαζουσών κληρονομιών.
3) Σύσταση Σώματος Δημοσιονομικών Ελεγκτών (ΣΔΕ): Το ΣΔΕ ασκεί έλεγχο: α) στη διαχείριση του προϋπολογισμού όλων των φορέων (Προεδρία της Δημοκρατίας, Βουλή, Υπουργεία, Περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, ειδικούς λογαριασμούς, ΝΠΙΔ, φορείς που δανειοδοτούνται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ΔΕΚΟ, κληροδοτήματα, φορείς που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνείς οργανισμούς), β) σε κάθε πράξη ή παράλειψη που επηρεάζει ή δύναται να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση των παραπάνω φορέων και γ) στα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους.
Ο έλεγχος ασκείται από δημοσιονομικούς ελεγκτές, οι οποίοι συνεπικουρούνται στο έργο τους από βοηθούς ελεγκτές, υπαλλήλους των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, από αποσπασμένους υπαλλήλους και από εμπειρογνώμονες.
Hμερομηνία : 11-06-06
Copyright: http://www.kathimerini.gr