Τα άτομα με αναπηρία είναι μια κατηγορία ανθρώπων που από κάποια αιτία έχουν αποκτήσει αναπηρία. Άρα, λοιπόν αφού εξαρχής δεχόμαστε την ύπαρξη του ανθρώπινου στοιχείου στον ορισμό άτομα με αναπηρία καταλήγουμε στο ότι όλοι οι άνθρωποι ανάπηροι η μη έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους συνάνθρωπους τους. Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι εκείνες που τους ωθούν στο να εκπληρώσουν
στόχους τους. Πολλοί από τους στόχους τους επιτυγχάνονται με τη σύναψη διάφορων σχέσεων (φιλικές, ερωτικές κ.ά.)
Οι ανθρώπινες ανάγκες είναι :
1. βιολογικές ανάγκες
2. κοινωνικές ανάγκες
3. ψυχολογικές ανάγκες
Βιολογικές ανάγκες
Στις βιολογικές ανάγκες εντάσσονται οι ανάγκες του ανθρώπου για τροφή και νερό δηλαδή για αυτοσυντήρηση και πρέπει να πούμε ότι είναι η βασικότερη ανάγκη του ανθρώπου επειδή συντελεί στη διατήρηση της ζωής. Πρώτη σχέση που απορρέει από αυτό είναι η επαγγελματική (σχέση που πρέπει ο άνθρωπος να συνάψει για να εξασφαλίσει τα προς το ζην). Όλοι μας ανάπηροι ή μη έχουμε στόχο την επιβίωση, οι ανάπηροι όμως έχουν πολυπλοκότερους τρόπους για να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα τους, που ο καθένας μας βρίσκει μόνος του για τον εαυτό του. Είναι γνωστή η συμβολή της τεχνολογίας όσον αφορά το τομέα αυτό. Επίσης στις βιολογικές ανάγκες εντάσσεται η ανθρώπινη ανάγκη για αναπαραγωγή. Από αυτήν την ανθρώπινη ανάγκη απορρέει η σύναψη ερωτικών – σεξουαλικών σχέσεων που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους και για τους ανάπηρους, που έχουν τους δικούς τους κώδικες σχέσεων, τους δικούς του κώδικες επικοινωνίας. Ναι, αναμφίβολα είναι η αναπαραγωγή ανάγκη υπαρκτή και σ’ εκείνους, η αναπηρία όμως περιορίζει πολύ το μεγάλωμα ενός βρέφους, πολλές φορές δεν το επιτρέπει καν. Συνεπώς μπροστά στην ανικανότητα αυτή ο στόχος αναπαραγωγή αναβάλλεται τις περισσότερες φορές. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που θέλει πολλή συζήτηση από τους δυο ενδιαφερόμενους, και όχι μόνο. Θέλει πλήρη αποδοχή της αναπηρίας και απ’τους δυο, συζήτηση για τη λήψη μέτρων και αποφάσεων σχετικά.
Κοινωνικές ανάγκες
Και οι κοινωνικές ανάγκες εντάσσονται στα πλαίσια των ανθρώπινων αναγκών. Είναι οι ανάγκες για κοινωνικές σχέσεις – κυνικές επαφές. Μια κοινωνική έξοδος για παράδειγμα, η μια πρόσκληση για γάμο η μια φιλική σχέση ομαλοποιούν την κοινωνική ζωή ενός ανθρώπου γενικά γιατί ζητούν την ΑΠΟΔΟΧΗ. Σε έναν άνθρωπο με αναπηρία ειδικότερα οι επαφές αυτές και οι κοινωνικές αυτές σχέσεις συντελούν στην κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη του δίνοντας του παράλληλα αίσθημα αποδοχής. Στις κοινωνικές ανάγκες επίσης εντάσσονται και οι ανάγκες εκτίμησης απ’ τους άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για την ανάγκη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι γενικά να νοιώθουμε εκτιμητέοι έχοντας κερδίσει το σεβασμό και την
αναγνώριση των άλλων. Τέλος, κοινωνική ανάγκη είναι και η ανάγκη του αν ηνεικ δηλαδή την ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει και να γίνεται αποδεκτός απ’τους άλλους. Αυτό θα επιτευχθεί, αποκτώντας, διάφορων ειδών κοινωνικών σχέσεων, οι άνθρωποι μεταξύ τους.
Ψυχολογικές ανάγκες
Στις ψυχολογικές ανάγκες ανήκουν οι ανάγκες : για αυτοπραγμάτωση, αυτοσεβασμό, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και ανάγκες
ασφάλειας. Αυτές οι ανάγκες καθορίζουν τις επιλογές του καθενός όσον αφορά τις σχέσεις. Βάζοντας σε μια ιεραρχία τις ανάγκες στη βάση τοποθετούμε τις βιολογικές μετά τις κοινωνικές και τέλος οι ψυχολογικές.
Κωστάκου Παρασκευή