Στις 28 Νοεμβρίου 2009, διοργανώθηκε απο τα Γραφεία Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α’ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών, του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαροπούλου, σεμινάριο/εργαστήριο με θέμα: «Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας», με αφορμή το Πιλοτικό Πρόγραμμα Special Olympics-Αθήνα 2011 και τα προγράμματα που αφορούν στη διαφορετικότητα.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου άνοιξε με την προβολή της ταινίας «Πριγκίπισσα Χριστίνη» (σε σκηνοθεσία της Ίριδας Ζαχμανίδη), με πρωταγωνίστρια τη Χριστίνη, μια νεαρή κοπέλα με σύνδρομο Down, που η καθημερινότητά της και η ενασχόλησή της με το θέατρο έγιναν αφορμή για τη δημιουργία της ταινίας και για προβληματισμό γύρω απο την ένταξη των νοητικά υστερούντων ατόμων. Ακολούθησε συζήτηση με τις: Ίριδα Ζαχμανίδη, Χριστίνη Γεωργανά (πρωταγωνίστρια της ταινίας) και Φωτούλα Μάρη (μητέρα της Χριστίνης).
Την καρδιά του σεμιναρίου αποτέλεσε η παρουσίαση/συζήτηση με θέμα «Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας», από τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Λίλα Πατρόκλου. Το συγκεκριμένο σεμινάριο παρακολούθησαν 35 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Η κα Πατρόκλου έχει η ίδια κινητική αναπηρία και με αφορμή την αναπηρία της έφερνε κατά την παρουσίασή της ζωντανά παραδείγματα εξοικείωσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές τάξεις για την εξοικείωση των μαθητών τους με τα θέματα αναπηρίας.
Στη συνέχεια του σεμιναρίου, η Νατάσσα Ψαριανού, παιδαγωγός με ειδίκευση στο παιχνίδι, παρουσίασε θέματα που σχετίζονται με την «εξοικείωση με την αναπηρία μέσα από παραδοσιακά παιχνίδια». Με ευρηματικό τρόπο, με πολλή φαντασία και με αφορφή την ανάγνωση ενός παιδικού παραμυθιού, η κα Ψαριανού έδειξε στους εκπαιδευτικούς πώς γίνεται να συσχετίσουν την ιστορία του παραμυθιού με ένα παραδοσιακό παιχνίδι που μπορούν πολύ εύκολα να οργανώσουν για τους μικρούς μαθητές τους, περνώντας τους μηνύματα που αφορούν στην αναπηρία και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώνει σε τακτική βάση σεμινάρια στους χώρους της με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών της πόλης (δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών) από τη συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου, με θέμα την εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σεμινάρια για την «εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας» μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου, στο email: lilapa1000@gmail.com.
(Για τα σεμινάρια που γίνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής μπορείτε να απευθύνεστε και στην πρόεδρο της Βιβλιοθήκης, Αικατερίνη Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση, τηλεφωνικά στο 210-6397618 ή μέσω email στο viv-agp1@otenet.gr, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: www.vivagiaparaskevi.gr)