Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φεύγουν από το νοσοκομείο χωρίς να έχουν πληροφορηθεί το πώς η κάκωση νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) επηρεάζει την σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Παρά τις αμφιβολίες πολλών ανθρώπων η ζωή μετά την ΚΝΜ όντως συνεχίζεται. Τα άτομα με ΚΝΜ αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, μπορούν να εργαστούν, να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή, και βιώνουν συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις. Η Δρ. Diana Cardenas διευθύντρια στο τμήμα αποκατάστασης του Washington Medical Center και διευθύντρια προγράμματος του Northwest Regional SCI System, λέει πως οι περισσότεροι ασθενείς με ΚΝΜ ανακαλύπτουν από πολύ νωρίς ότι έχουν τις ίδιες σεξουαλικές ανάγκες όπως και πριν την κάκωση.
«Έχουν πολλές ανησυχίες και απορίες σχετικά με την σεξουαλικότητα, γιατί υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν τα άτομα με ΚΝΜ και το κατά πόσο είναι ικανοί να έχουν σεξουαλικές σχέσεις, για παράδειγμα», προσθέτει η Cardenas. «Χρειάζεται να επιμορφωθούν στα θέματα αυτά όταν θα είναι έτοιμοι. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την ΚΝΜ, αλλά μπορεί να γίνει έπειτα από λίγες εβδομάδες. Γενικότερα, ένα άτομο δεν θα πρέπει να φεύγει από το νοσοκομείο χωρίς να πληροφορηθεί και να συζητήσει σχετικά με το πόσο η ΚΝΜ επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία».
Δυο ΚΝΜ ποτέ δεν είναι οι ίδιες. Η θέση κι η έκταση της κάκωσης καθορίζει την σεξουαλική λειτουργικότητα του ατόμου.
«Οι νευρικές ίνες που έχουν τραυματιστεί παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν ο ασθενής έχει ατελή βλάβη ή κάποιες ρίζες παραμένουν ανέπαφες, τότε δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε πόση σεξουαλική δραστηριότητα παραμένει», λέει η Cardenas. «Ακόμα και άτομα με πλήρη βλάβη μπορούν να έχουν σεξουαλική ζωή μετά την ΚΝΜ».
Οι έρευνες έδειξαν ότι το 50% των γυναικών που έχουν υποστεί ΚΝΜ, μπορούν να έρθουν σε οργασμό μετά την κάκωση κι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στην περίπτωση της πλήρης κάκωσης.
«Η σεξουαλική ανταπόκριση των ανθρώπων δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αισθητικότητα της γεννητικής περιοχής και δεν εκφράζεται απλά και μόνο με τους παραδοσιακούς τρόπους σεξουαλικής διέγερσης», λέει η Cardenas. «Ο εγκέφαλος είναι το βασικό σεξουαλικό όργανο του σώματος. Έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποιούνται συγκεκριμένα κέντρα του εγκέφαλου όταν τα άτομα έρχονται σε σεξουαλική επαφή, αποδεικνύοντας ότι η ΚΝΜ δεν επηρεάζει το τμήμα αυτό το εγκέφαλου καθόλου.
Το άτομο διαθέτει πολλούς τρόπους για να διερευνήσει την σεξουαλικότητα του».
Ένα μέρος της εξέτασης της σεξουαλικότητας έπειτα από την ΚΝΜ θα πρέπει να αφιερωθεί στην εκμάθηση νέων τρόπων επικοινωνίας. Όπως το παιδί θα πρέπει να αλλάξει κάποιες από τις σχολικές και τις άλλες δραστηριότητες του σαν να είναι η ΚΝΜ μια φυσιολογική κατάσταση στην ζωή, έτσι κι οι ενήλικες που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις την περίοδο που υπέστησαν την κάκωση θα χρειαστεί να αλλάξουν αρκετά πράγματα. Η Cardenas προτείνει να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή σύμβουλο (κάποιον με εμπειρία στις ΚΝΜ)για πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα σεξουαλικά θέματα που τους απασχολούν.
«Πολλά άτομα που είναι παντρεμένα για πάνω από 30 χρόνια πολύ συχνά έχουν συνηθίσει σε μια κατάσταση μη επικοινωνίας, όμως η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική έπειτα από μια ΚΝΜ», λέει η Cardenas. «Θα χρειαστεί σίγουρα να γίνουν αλλαγές. Ίσως χρειαστεί να βρείτε νέους τρόπους έκφρασης που θα σας εκπλήξουν. Ακούω συνέχεια, κυρίως από άνδρες, ότι έχουν γίνει πιο ώριμοι, πιο ρομαντικοί, πιο συνειδητοποιημένοι στο να ικανοποιήσουν την σύντροφο τους και πιο ανοιχτοί στα φιλιά και τα χάδια- πράγματα που οι γυναίκες τα επιζητούν πολύ».
Προσθέτει: «Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να είστε σεξουαλικά ενεργοί τότε θα είστε πιο ικανοποιημένοι με εσάς. Εάν βρίσκεστε σε μια σχέση που δεν το αισθάνεστε αυτό δεν είναι καλό. Ένας κλινικός ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει στο να λύσετε σημαντικά προβλήματα με την σχέση ή τον γάμο σας. Η ΚΝΜ μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις αλλά δεν θα πρέπει κάτι τέτοιο να σας αποτρέπει στο να εκφράσετε την σεξουαλικότητα σας ή στο να απολαύσετε τις χαρές της ζωής».
04-05-2005
University of Washington
Μετάφραση: Πάνος Ζουρνατζίδης, Εργοθεραπευτής, panos@disabled.gr