Sex Talks: Κουβέντες για μεγάλα παιδιά
Πώς χειριζόμαστε τη σπαστικότητα κατά την ερωτική επαφή;
Τί κάνουμε με τον καθετήρα μας στη διάρκεια του σεξ;
Ας καταπιαστούμε για λίγο με αυτό το μικρό (ή μεγαλύτερο) «βάσανο» της σπαστικότητας, που συνοψίζεται στο εξής: «αλλού θέλω το σώμα μου, κι αλλού αυτό με πάει!»
Ανάλογα με τον τρόπο που τοποθετούμε το σώμα μας κατά τη διάρκεια του σεξ, η σπαστικότητα μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο, αλλά (ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε) μπορεί και να μας βοηθήσει. Εάν βέβαια η σπαστικότητα είναι τόσο κακή που δεν μπορείτε να πάρετε σωστή θέση, και ο/η σύντροφός σας δε μπορεί να έρθει κοντά και να σας πλησιάσει, τότε προφανώς πρέπει να ρυθμίσετε έτσι την επίδραση των φαρμάκων που λαμβάνετε κατά της σπαστικότητας, ώστε να δράσουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Αν είστε άντρας, θα πρέπει να θυμάστε ότι αν βασίζεστε σε μια αντανακλαστική στύση και παίρνετε φάρμακα κατά της σπαστικότητας, τότε είναι πιθανό νη στύση σας να μην είναι ικανοποιητική. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως χορηγείται σχετική αγωγή από το στόμα ή γίνεται χρήση ενέσεων ή αντλίας.
Εάν μπορείτε να βασιστείτε στην καλή αντανακλαστική σας στύση, τότε οι σπασμοί δεν είναι τόσο κακοί, και ίσως είναι όντως προτιμότερο να κάνετε σεξ όταν έχει εξασθενήσει η επίδραση του φαρμάκου κατά της σπαστικότητας, ώστε οι αντανακλαστικοί σπασμοί σας να είναι ισχυρότεροι για να βοηθήσουν στη στύση.
Στις γυναίκες, το πρόβλημα συνήθως είναι οι σπασμοί των προσαγωγών μυών, που είναι αρκετά ισχυροί. Εάν οι σπασμοί δεν είναι υπερβολικά σοβαροί ώστε να γίνονται απαγορευτικοί, τότε μπορούν να φανούν χρήσιμοι κατά την τοποθέτηση του σώματος, τη μετακίνηση, ή ακόμα και στη διέγερση του συντρόφου, λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκείται κατά τη διείσδυση.
Και τί συμβαίνει όταν ένας από τους δύο έχει καθετήρα;
Έχουμε συνήθως μεγαλύτερη αγωνία κατά τη διάρκεια του σεξ όσοι από εμάς χρησιμοποιούμε καθετήρες (μόνιμους ή μη). Και μάλλον όλοι κάποια στιγμή έχουμε σκεφτεί: «Ήταν στραβό το κλήμα… το έφαγε και ο γάιδαρος!» Αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ… για να βρούμε τις λύσεις πριν μας φάει ο γάιδαρος!
Λοιπόν, βασική αρχή είναι πως όσοι κάνουν διαλείποντες καθετηριασμούς, είναι σημαντικό να καθετηριάζονται πάντα πριν από κάθε σεξουαλική επαφή. Λόγω του ιερού αντανακλαστικού τόξου, η κύστη και το έντερο λειτουργούν με αντανακλαστικά, αλλά και το σεξ επηρεάζεται ομοίως από αντανακλαστικά. Μιας και τα νεύρα είναι μικροσκοπικά και πολύ κοντά το ένα στο άλλο, μερικές φορές όταν προσπαθούμε να διεγείρουμε τα αντανακλαστικά του σεξ μπορεί να ερεθίσουμε το αντανακλαστικό της ούρησης. Για να αποτραπεί λοιπόν η ακράτεια, είναι καλύτερο να αδειάζετε την κύστη σας πριν την επαφή – έτσι θα γλιτώσετε τα πιθανά «ατυχήματα».
Ο καθετηριασμός με διαλείποντες για τις γυναίκες είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, γιατί απλά αδειάζουν την κύστη τους. Στους άντρες όμως κάποιες φορές ο καθετηριασμός προκαλεί αντανακλαστική στύση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν προκαλείται μια τέτοιου είδους στύση, την οποία πιθανώς να θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε για τη σεξουαλική επαφή, όταν βγάλετε τον καθετήρα η στύση θα χαθεί και έπειτα θα είναι δυσκολότερο στους περισσότερους άνδρες να δημιουργηθεί μια δεύτερη.
Ίσως σας φανεί χρήσιμο να αρχίσετε το ερωτικό παιχνίδι με λίγα «προκαταρκτικά», έπειτα να κάνετε μερικό καθετηριασμό, μετά πάλι λίγα προκαταρκτικά και να χρησιμοποιήσετε τη στύση του καθετηριασμού, εφόσον υπάρχει, για τη διείσδυση.
Στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιεί μόνιμο ουρηθρικό καθετήρα, έχει δύο επιλογές:
Πρώτον, μπορεί να τον βγάλει και να έχει άνετη σεξουαλική επαφή. Αυτό βέβαια που θα πρέπει να θυμάται είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά τον ίδιο, επομένως θα πρέπει να έχει ακόμη έναν εφεδρικό μαζί του.
Δεύτερον, εάν μετά το σεξ δε μπορεί να τοποθετήσει τον καθετήρα ο ίδιος/η ίδια λόγω περιορισμένης κινητικότητας στα χέρια, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος κοντά για να βοηθήσει. Επίσης, λάβετε υπόψιν σας πως δεν θα πρέπει να μένετε χωρίς καθετήρα για πολλές ώρες, γιατί πάντα υπάρχει το θέμα της ακράτειας, αλλά και για την πρόληψη μιας ουρολοίμωξης. Ακόμα πιο σοβαρή είναι βέβαια η περίπτωση της δυσρεφλέξιας που προκαλείται (κυρίως σε τετραπληγικούς με πλήρη κάκωση νωτιαίου μυελού) λόγω της υπερπλήρωσης της κύστης. Επομένως, μπορείτε να βγάλετε τον καθετήρα, φροντίζοντας μετά το τέλος της σεξουαλικής επαφής να τοποθετήσετε έναν καινούργιο.
Για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να βγάλουν τους μόνιμους ουρηθρικούς καθετήρες τους (κάτι που είναι βέβαια προσωπική επιλογή), ο καθετήρας μπορεί να παραμείνει μέσα. Για τις γυναίκες είναι πιο απλό, επειδή στο σεξ χρησιμοποιείται ο κόλπος και όχι η ουρήθρα, επομένως μπορούν απλώς να απομακρύνουν τον καθετήρα από την περιοχή. Για τους άνδρες, συστήνεται να αφήνουν ένα μακρύ τμήμα του καθετήρα έξω από το πέος, έτσι ώστε κατά τη στύση να υπάρχει αρκετός καθετήρας για να «σκαρφαλώσει» το πέος, και στη συνέχεια να μπει το προφυλακτικό διπλώνοντας και γυρίζοντας το περίσσευμα του καθετήρα κατά μήκος του πέους. Η χρήση του προφυλακτικού δεν γίνεται απαραίτητα για λόγους αντισύλληψης, όσο για την πρόληψη των μολύνσεων που μπορούν να προκληθούν από τα υγρά που ανεβαίνουν κατά μήκος του καθετήρα κατά τη διάρκεια του σεξ. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι επίσης το ότι αν ένας άντρας δεν έχει καλή αντανακλαστική στύση, δηλαδή το πέος δεν γίνεται ικανοποιητικά σκληρό, η ακαμψία που προκαλεί ο καθετήρας που βρίσκεται τυλιγμένος κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του πέους μέσα στο προφυλακτικό, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη διέγερση του άλλου συντρόφου.
Στις περιπτώσεις των μόνιμων υπερηβικών καθετήρων, είναι προφανές πως δεν γίνεται να αφαιρεθεί ο καθετήρας κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό που θα χρειαστεί να προσέξετε, ιδιαίτερα οι γυναίκες, είναι να μην τραυματίζετε το εσωτερικό τοίχωμα της κύστης σας επιλέγοντας λάθος στάση σώματος. Για παράδειγμα, αν βρεθείτε μπρούμυτα στο κρεβάτι με τον ερωτικό σας σύντροφο να βρίσκεται από πάνω σας διεισδύοντας από πίσω, τότε είναι πιθανό η πίεση που ασκεί το σώμα σας και το σώμα του πάνω στην κοιλιά σας, καθώς και η ταλάντευση του πέους, να πιέσει την άκρη του καθετήρα με το μπαλονάκι που βρίσκεται στο εσωτερικό της κύστης σας, και να τραυματιστούν τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Τότε ενδέχεται να εμφανιστεί αίμα στα ούρα σας, που όμως συνήθως εξαφανίζεται μετά από κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού. Μην τρομοκρατηθείτε, απλώς επιλέξτε την ύπτια ή εμβρυική στάση για πιο εύκολη και ακίνδυνη διείσδυση.
Τέλος, κάτι που αξίζει επίσης να αναφερθεί, είναι πως πολλοί σύντροφοι μπορεί να ξενερώνουν με τη θέα του ουροσυλλέκτη. Γι’ αυτό λοιπόν φροντίστε να στερεώσετε καλά με μια αυτοκόλλητη ταινία τον καθετήρα σας (κλείνοντας προσωρινά την ειδική βαλβίδα που διαθέτουν οι περισσότεροι καθετήρες – “clamp”) και ξεφορτωθείτε τον ουροσυλλέκτη. Εναλλακτικά, αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τον ουροσυλλέκτη, βάλτε τον σε μια μαξιλαροθήκη, καλύψτε τον με μία πετσέτα ή ρίξτε τον κάτω από το κρεβάτι – κάντε δηλαδή οτιδήποτε μπορεί να ενισχύσει τον ρομαντισμό χωρίς να σκέφτεστε τον ουροσυλλέκτη.
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
Ιούνιος 2012