Με τις νομοθετικές διατάξεις του Ν.3304/2005 και Ν. 3488/2006, ο Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε, εκτός από την αυτονόητη αρμοδιότητά του να προστατεύει τους πολίτες από την κακοδιοίκηση που προσλαμβάνει τη μορφή αθέμιτων διακρίσεων, και τον ρόλο του επίσημου φορέα προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στον δημόσιο τομέα, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού στην απασχόληση και την εργασία.
Στην επίσημη ιστοσελίδα που αφορά στο ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη ως φορέα προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης (www.synigoros.gr/diakriseis), αναφέρονται όλοι οι νόμοι, οι εγκύκλιοι, οι ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου, καθώς και τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένας πολίτης με αναπηρία όταν πιστεύει πως καταπατώνται τα δικαιώματά του ως προς την ίση μεταχείριση.
Πιο συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα της ιστοσελίδας που αφορά στις διακρίσεις λόγω αναπηρίας, παρουσιάζονται, συνοπτικά, αναφορές πολιτών που χειρίστηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, σχετικά με αθέμιτες διακρίσεις, τις οποίες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αναφερόμενων είχε διενεργήσει εις βάρος τους η διοίκηση, κατά παράβαση των διατάξεων περί ίσης μεταχείρισης.
Σημειώνεται πως τα θύματα διακρίσεων μπορούν να προβούν στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να δικαιωθούν, παρουσιάζοντας στο δικαστήριο ή στην αρμόδια διοικητική αρχή τα πραγματικά περιστατικά και όλα τα στοιχεία, κατά προτίμηση γραπτά, που αποδεικνύουν ότι έτυχαν διακριτικής συμπεριφοράς, καθώς και μάρτυρες που μπορούν τους υποστηρίξουν. Αντίστοιχα, ο αντίδικος (αυτός/αυτή που φέρεται να έχει ασκήσει διακριτική μεταχείριση) θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν παραβίασε το Νόμο.
Σχετικά με το «πώς» και το «πού» μπορεί να υποβάλει ένας πολίτης σχετική αναφορά όταν υφίσταται διάκριση, ισχύουν τα ακόλουθα:
- Αν η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, παραβιάζεται από δημόσια υπηρεσία, η αναφορά υποβάλλεται στον Συνήγορο του Πολίτη.
- Για τις άλλες διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, στα πεδία της απασχόλησης και της εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα, επιλαμβάνεται αποκλειστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, και η αναφορά υποβάλλεται στα κατά τόπον Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ιστοσελίδας www.stop-discrimination.info, παρέχει διάφορες πληροφορίες για θέματα διακρίσεων σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνουμε πως εάν θέλετε να υποβάλλετε συγκεκριμένη αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη θα πρέπει να διαβιβάσετε το αίτημά σας με φαξ ή με ταχυδρομείο, καθώς για την ελληνική νομοθεσία το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) δεν αποτελεί ακόμη τυπικό τρόπο επικοινωνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
url: http://www.synigoros.gr/diakriseis/, email: diakriseis@synigoros.gr, fax: 2107292129