Σύνταξη αναπηρίας με 6.000 ευρώ μπορούσε να παραλάβει μέχρι σήμερα ένας μη-ανάπηρος πολίτης με τη βοήθεια ενός κυκλώματος που χορηγούσε πιστοποιητικά αναπηρίας και το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας, του ΣΔΟΕ και της διοίκησης του ΙΚΑ.
Αυτή την είδηση διαβάσαμε στις 9 Ιανουαρίου στην εφημερίδα «Το Βήμα» και για άλλη μια φορά αναρωτιόμαστε για την «υποκριτική έκπληξη» της ελληνικής κοινωνίας μπροστά σε ένα σαθρό πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής που για δεκαετίες βασανίζει τους ασφαλισμένους αυτής της χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σ’αυτό το κύκλωμα εμπλέκονται δικηγορικά γραφεία, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, ενώ 15 φάκελοι που αφορούν περιπτώσεις παραβίασης νομοθεσίας έχουν ήδη αποσταλεί στον Εισαγγελέα. Παρ’όλα αυτά, εντύπωση προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να εκπαιδεύσει(;;) 1.900 γιατρούς του ΙΚΑ ώστε να είναι σε θέση να διαχωρίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων από τους αναπήρους-«μαϊμούδες»!
Σχόλιο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ:
Κύριοι, την εκπαίδευσή τους οι γιατροί την έχουν κάνει στα Πανεπιστήμια και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αν κάποιος γιατρός του ΙΚΑ δεν είναι ικανός, τότε θα πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί και να μην βρεθεί ποτέ σε καμία υγειονομική επιτροπή γνωμάτευσης ποσοστού αναπηρίας κανενός Έλληνα ασφαλισμένου! Δεν είναι δουλειά της διοίκησης του ΙΚΑ να εκπαιδεύει τους γιατρούς! Δουλειά της διοίκησης του ΙΚΑ είναι να προστατεύει τους ασφαλισμένους απομακρύνοντας τους ακατάλληλους (και γι’αυτό επικίνδυνους) γιατρούς που εργάζονται στο ΙΚΑ.
Συνεχίζοντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο εικονικά «ανάπηρος» συνήθως κατέβαλλε ποσόν ως και 6.000 ευρώ και δεν περνούσε καν από επιτροπή – ως είθισται. Αντιθέτως, πήγαινε σπίτι του, και η σύνταξη έφθανε στην πόρτα του μέσα σε έναν μήνα. Πιο συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος έδινε το σχετικό χρηματικό ποσό σε δικηγορικό γραφείο και από εκεί περνούσε σε υπαλλήλους του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 14% των συντάξεων που εκδίδονται στην Ελλάδα είναι αναπηρικές (350.000 Ελληνες), όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μόλις 10%, ενώ οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό αναπήρων (πάνω από 20%) είναι η Κρήτη (που μπορεί να φθάνει και το 30%), η Λευκάδα, η Άρτα, η Αλεξανδρούπολη, η Βέροια και η Αθήνα.