Σκέψεις για την προσωπική βοήθεια

ΒΟΗΘΟΙ
Πήραμε το παρακάτω κείμενο και το δημοσίευμα για την πολύ σημαντική μαρτυρία για το πώς περίπου αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε τα ζητήματα που συνδέονται με την προσωπική βοήθεια στην Ελλάδα.

Διαβάστε το, αξίζει:
Οι πλέον απαραίτητοι στη ζωή των ατόμων με αναπηρίες είναι οι βοηθοί τους.
Είναι αυτονόητο πως ένα άτομο με οποιαδήποτε αναπηρία έχει ανάγκη να τον βοηθούν να επιτελέσει ορισμένες λειτουργίες η ακόμα και να τις εκτελούν οι ίδιοι αντ αυτού. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που όλα τά αναπηροπουλα, αργά η γρήγορα, θα συνάψουν μια τέτοια σχέση εργασίας με κάποιον βοηθό.

Η εξεύρεση κατάλληλου βοηθού, γι αυτές τις λειτουργίες, χρειάζεται τιτάνιο αγώνα.
Στη χώρα μας μπορούμε να αναζητήσουμε βοηθό στα γραφεία εύρεσης εργασίας τους, μέσω αγγελίας ή από prive καλές συστάσεις από συγγενείς ή φίλους.
Οι αλλοδαποί προτιμούνται, για την κάλυψη της θέσης του βοηθού, επειδή κοστίζουν φθηνότερα.
Για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής, ενός αναπήρου με βοηθό, αρκεί αυτό;
Δηλαδή είναι αρκετό, μόνο, το χαμηλό κόστος του μεροκάματου;
Δεν έχει σημασία η σωματική και ψυχική υγειά του μέλλοντα εργαζόμενου;
Πρέπει να είναι άσχετη η ανύπαρκτη καν κάποια κατάρτιση;
Ποια η θέση του ανάπηρου εργοδότη αν έχει ο βοηθός κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια;
Ο λόγος της πρόσληψης του βοηθού παίρνει τότε διαστάσεις θρίλερ. `
Επίσης μαρτύριο για τον ανάπηρο εργοδότη είναι να πάσχει ο μέλλοντας βοηθός από μια ψυχιατρική νόσο.
Από ιατρικής άποψης, είναι ορθό να ελέγχονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη της θέσης του βοηθού (εννοώ και Έλληνες και αλλοδαποί)

Έφυγαν οικονομικοί μετανάστες το ΄50 – ΄65 συγγενείς,, γνωστοί μας ακόμα και γονείς μας.
Πήγαιναν όμως στις νέες πατρίδες τους, πλέον, συνοδευόμενοι απ όλα τα ΝΟΜΙΜΑ και απαραίτητα πιστοποιητικά.
Δεν πήγαν σαν κυνηγημένοι και σαν κατατρεγμένοι, να διεκδικήσουν μια τόσο εξειδικευμένη εργασία μην έχοντας τα στοιχειώδη απαιτούμενα προσόντα. (αναφέρομαι ειδικά, στην εργασία του βοηθού ΑΜΑ).
Ας μη γελιόμαστε όμως: το επάγγελμα του βοηθού ΑΜΕΑ απαιτεί ΑΝΘΡΩΠΙΑ και
επαγγελματική ευσυνειδησία.
Η επαγγελματική ευσυνειδησία και η ανθρωπιά δεν έχουν εθνικότητα όμως.
Τίποτα δεν αποκλείει την απάνθρωπη συμπεριφορά και όταν οι βοηθοί είναι Έλληνες.
Αυτό που εγώ διαπίστωσα, είναι πως όποια κι αν είναι η προέλευση του βοηθού, αυτό που αποφεύγει και δεν του αρέσει, είναι ο έλεγχος από κάποιον συγγενή ή κάποιον πιο έξω.

Ουαί κι αλίμονο στον εκάστοτε ανάπηρο αν κάνει το λάθος να πει στο βοηθό: «θα ενημερώσω τους οικείους μου για το θέμα». Βγαίνει τρελός απ τον ίδιο το βοηθό προκείμενου να φανεί αθώος και άμεμπτος (ο βοηθός).
Φυσικά, το τέλος της σχέσης εργασίας με το βοηθό, έρχεται όταν του πεις τι πρέπει να διορθώσει για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του (που αν μη τι άλλο αυτά αποτελούν το λόγο για τον οποίο προσλήφθηκε).
Αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει ο ανάπηρος εργοδότης θα πρέπει να ανεχτεί επαναλαμβανόμενη άπρεπη συμπεριφορά –σε καμία περίπτωση- από το βοηθό.
Όσο κουραστική κι αν είναι η διαδικασία εύρεσης νέου βοηθού – στην περίπτωση άπρεπους συμπεριφοράς του προηγούμενου- είναι κάτι που πρέπει να γίνει.

Από το γνωστό Vivaki του http://forum.disabled.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

ΚΕΠΑ: Τα μνημονιακά ΚΤΕΟ ανθρώπων

Για να γράψω αυτό το κείμενο πληκτρολογώ με το αριστερό μου χέρι μόνο, όπως έχω μάθει να κάνω εδώ και 5 χρόνια, όταν το δεξί σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί εξ αιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας με την …

Μετρώντας ολημερίς κεραμίδια

Έχουμε ένα άθλιο σύστημα υγείας, που καταδικάζει ολικά ανάπηρους ανθρώπους να είναι ολημερίς καθηλωμένοι σ’ ένα κρεβάτι χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. …

Oικογένειες φιλοξενίας ατόμων με άνοια

Φροντίδα ασθενών με άνοια στο σπίτι ακόμη κι αν δεν πρόκειται για συγγενείς; Για κάποιους είναι αδιανόητο. Άλλοι πάλι πρόθυμα δέχονται να τους φροντίσουν. Ο Κλάους Νιλ εργάζεται στη Διακονία της …

Οι ΑμεΑ οικότροφοι της βελγικής πόλης Geel

Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων. Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και …

Επαναπροσδιορισμός όρων και ταυτότητας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας, της κοινωνίας και της ιστορίας, που επαναπροσδιορίζονται τα πάντα: Ανθρώπινοι ρόλοι, συστήματα (ασφαλιστικά, εκπαιδευτικά, υγείας), κοινωνικές …

Ρομποτικοί βοηθοί της Google

Λίγες μέρες μετά την υπόσχεση της Amazon ότι θα προσφέρει στο μέλλον υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drone, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η Google αναπτύσσει ρομποτικούς εργάτες και κούριερ θα …

Άρειος Πάγος: Δεν ισχύουν οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις για οικόσιτους βοηθούς

Οικόσιτοι Οικιακοί μισθωτοί. Η εργασιακή τους σχέση δεν διέπεται από τις ειδικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας των μισθωτών, για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, ημέρες αναπαύσεως, υπερεργασία και …

Αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες συγκατοίκησης Reloaded!

Όταν το 1985 βρέθηκα ως νέος τετραπληγικός από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα και το πρόβλημα της προσπελάσιμης στέγης και της υποστήριξης από επαγγελματίες βοηθούς. Τότε ως νέος καταλάβαινα πως λύση …

Πώς να κάνετε προσβάσιμη την κουζίνα σας [video]

Μας αρέσει το μαγείρεμα, μας αρέσουν οι στυλάτες κουζίνες, αλλά χρειαζόμαστε και λειτουργικότητα στο χώρο όταν κάνουμε τα πάντα από το ύψος του αναπηρικού μας καθίσματος. Βρήκαμε λοιπόν τον τρόπο! …