Smart-home: όταν η τεχνολογία γίνεται απελευθερωτική

Η τεχνολογία υπήρξε ανέκαθεν ο καλύτερος μηχανισμός «αποκατάστασης» για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Και ήταν πάντα αυτή που όριζε τις δυνατότητες ενός χρήστη με αναπηρία μέσα στα χρόνια. Στην εποχή μας, η τεχνολογία, και κυρίως τα υποστηρικτικά βοηθήματα σε συνδυασμό με τις εφαρμογές στον τομέα της επικοινωνίας και της πληροφορίας, έχουν απελευθερώσει τους ανθρώπους με αναπηρίες, ανεβάζοντας πια κατά πολύ τον πήχυ στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Το control panel της Siemens στον διάδρομο του «έξυπνου σπιτιού»

Το control panel της Siemens στον διάδρομο του «έξυπνου σπιτιού»

Όποιος είχε την τύχη να βρεθεί μέσα σε ένα «έξυπνο σπίτι», τότε γνωρίζει τον βαθμό ανεξαρτησίας και τις καθημερινές διευκολύνσεις που παρέχει ένα τέτοιο σπίτι στους ενοίκους του.
Τα «έξυπνα σπίτια» είναι αυτή τη στιγμή η πιο ολοκληρωμένη λύση για την εξυπηρέτηση ανθρώπων που έχουν σοβαρή κινητική αναπηρία και επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία για την υλοποίηση των μικρών ή μεγάλων αναγκών τους καθημερινά, από τη στιγμή που θα σηκωθούν από το κρεβάτι τους, μέχρι την ώρα που θα βγουν από το σπίτι.

Ένα τέτοιο πρότυπο «έξυπνο σπίτι» (Domotica) έχει δημιουργηθεί με την τεχνολογική υποστήριξη της Siemens, στους χώρους του οργανισμού Fondazione Don Carlo Gnocchi Onlus (www.dongnocchi.it), στο Μιλάνο.
Στα πλαίσια της συνάντησης ενός δικτύου από ειδικούς στον τομέα των υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (European Thematic Network on Assistive Information & Communication Technologies – ETNA, www.etna-project.eu), πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο εσωτερικό του «έξυπνου σπιτιού» και στις λειτουργίες που μπορεί ο χρήστης να θέσει σε εφαρμογή μόνος του, με τη βοήθεια προσπελάσιμων μέσων/συσκευών.

Προσβάσιμη κουζίνα μέσα στο «έξυπνο σπίτι»

Προσβάσιμη κουζίνα μέσα στο «έξυπνο σπίτι»

Το «έξυπνο σπίτι» Domotica, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του οργανισμού Don Carlo Gnocchi, είναι ένα διαμέρισμα εξοπλισμένο με αυτοματισμούς υψηλού επιπέδου που επιτρέπει στους χρήστες του να ανακαλύψουν το μέγιστο επίπεδο αυτονομίας στο οικιακό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά βοηθήματα.
Το σπίτι Domotica αποτελείται από 7 δωμάτια: είσοδο, κουζίνα, σαλόνι, γραφείο, μπάνιο και 2 υπνοδωμάτια, ένα για ενήλικες και ένα για παιδιά. Η συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος είναι 130 τ.μ. Το «έξυπνο σπίτι» χρησιμοποιείται πολύ συχνά για επίδειξη των τεχνολογιών ελέγχου περιβάλλοντος σε ανθρώπους με αναπηρίες κατά τη διάρκεια της αποκατάστασής τους μέσα στον Οργανισμό ή σε πολίτες με αναπηρία από την κοινότητα που θέλουν να δουν από κοντά τις δυνατότητες ανεξαρτησίας που προσφέρει ένα τέτοιο σπίτι.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδιαίτερα πολύπλοκη και απαιτητική τεχνολογία του συνεχώς αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται από τους μηχανικούς του τεχνολογικού τμήματος του Οργανισμού.
Το γερανάκι-οροφής στο υπνοδωμάτιο

Το γερανάκι-οροφής στο υπνοδωμάτιο


Το «έξυπνο σπίτι» είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση συνδυασμού και συνεργασίας διαφορετικών τεχνολογιών που αλληλοσυμπληρώνονται για την επίτευξη καθημερινών δραστηριοτήτων. Ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες με τρεις διαφορετικούς τρόπους: α) πατώντας τις κατάλληλες επιλογές στην οθόνη αφής που βρίσκεται στο κεντρικό control panel (μονάδα ελέγχου) στην είσοδο του σπιτιού, β) χρησιμοποιώντας ασύρματο τηλεχειριστήριο (λειτουργεί ακόμα και με φωνητικές εντολές) που επικοινωνεί με τους διάφορους αυτοματισμούς μέσω υπέρυθρων, και γ) χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή που αναρτάται στο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο του χρήστη (όπως το joystick).

Ο οργανισμός Don Carlo Gnocchi Onlus δημιουργήθηκε κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, με σκοπό να προσφέρει πρώτες βοήθειες, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη για παιδιά που ακρωτηριάστηκαν κατά τον πόλεμο. Από τότε, ο Οργανισμός έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του και τις τελευταίες δεκαετίες αναλαμβάνει την αποκατάσταση παιδιών με αναπηρίες, με χρόνιες παθήσεις, και ασθενείς (ανεξαρτήτου ηλικίας) με νευρολογικά, ορθοπαιδικά, καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα. Σήμερα στον Οργανισμό εργάζονται περίπου 4.000 υπάλληλοι, που εκπαιδεύονται συνεχώς, με 78% να εργάζονται στον ιατρικό και παραϊατρικό τομέα, και 22% να είναι τεχνικοί και διοικητικά στελέχη.
Στις δραστηριότητες και δομές του Οργανισμού περιέχονται, εκτός των άλλων, τα εξής: 2 κέντρα νοσοκομειακής φροντίδας, 22 κέντρα αποκατάστασης με πολλαπλές λειτουργίες, 5 κέντρα για την φροντίδα ηλικιωμένων, ένα κέντρο για τη φροντίδα καρκινοπαθών τελικού σταδίου, 2 κοινόβια για ανθρώπους με αναπηρίες, 41 περιφερειακές κλινικές για την εξυπηρέτηση εξωτερικών ασθενών, και ένα κέντρο εκπαίδευσης ασθενών. Υπολογίζεται πως 6950 άνθρωποι εξυπηρετούνται από τις δομές του Οργανισμού σε καθημερινή βάση.

Μέσω όλων αυτών των συσκευών, ο χρήστης με αναπηρία μπορεί να ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των αυτοματισμών του σπιτιού – ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ανοιγοκλείσιμο όλων των πορτών του σπιτιού
  • Έλεγχος (άνοιγμα/κλείσιμο) των διακοπτών για το φως, το τηλέφωνο και για όλες τις ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές
  • Αυτόματα ανοιγόμενα παντζούρια/τέντες
  • Μηχανισμοί ασφαλείας: φωτεινή και ηχητική ένδειξη στον πίνακα ελέγχου όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σπίτι, πχ. όταν ο χρήστης έχει ξεχάσει ανοιχτή την βρύση στο μπάνιο – σε αυτή την περίπτωση η βάνα για τη διακοπή της ροής του νερού μπορεί να ρυθμιστεί ακόμα και πάνω από τον πίνακα ελέγχου, χωρίς να χρειαστεί καν να πάει ο χρήστης στο μπάνιο.
  • Επιτοίχιο γερανάκι στο ταβάνι (ceiling hoist) που διασχίζει όλα τα δωμάτια του σπιτιού, πχ. μπορεί ο χρήστης να μεταφερθεί απευθείας από το υπνοδωμάτιό του στο μπάνιο.
  • Έπιπλα και μηχανισμοί κουζίνας με εργονομική διαρρύθμιση για την καλύτερη μετακίνηση του χειριστή αναπηρικού καθίσματος. Οι ηλεκτρικές συσκευές και πάλι μπορούν να ρυθμιστούν κεντρικά (από τον πίνακα ελέγχου) και εξ αποστάσεως.

Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή (εξ αρχής) ενός «έξυπνου σπιτιού» είναι μια ακριβή υπόθεση. Μόνο το κόστος των συσκευών (που τοποθετούνται και εντοιχίζονται σε όλο το σπίτι) κοστολογείται στα 50.000 ευρώ. Ωστόσο, όσο περισσότερες εταιρείες μπαίνουν στην αγορά του «ελέγχου περιβάλλοντος», τόσο θα καταργούνται τα μονοπώλια και οι τιμές θα γίνονται πιο προσιτές στον καταναλωτή με αναπηρία.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για βοηθήματα που δεν χορηγούνται από κανέναν ασφαλιστικό φορέα στην Ελλάδα και των οποίων το κόστος βαραίνει εξολοκλήρου τον χρήστη, κάτι που δεν διευκολύνει την «κίνηση» στη συγκεκριμένη αγορά.

Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Απρίλιος 2011

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δραστήριοι και στα γεράματα

Λένε πως οι δραστηριότητες και οι ενασχολήσεις συχνά συνδέονται με τη μακροζωία και την ευτυχία. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε τρεις ηλικιωμένους «ροδάτους», των οποίων η ζωή επιβεβαιώνει αυτόν τον …

Το πεπρωμένο είναι ανόητο

Ο Philippe Pozzo di Borgo, η ιστορία του οποίου γυρίστηκε ταινία (“Οι άθικτοι“), και ο Samuel Koch που έπαθε ατύχημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού reality (“Πάμε στοίχημα;”) στη Γερμανία, συζητούν για …

Κατακλίσεις του βαθέως ιστού (Συρίγγια)

Τα συρίγγια είναι ύπουλες κατακλίσεις που ταλαιπωρούν τους παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν παρακολουθούν υπερβολικά σχολαστικά τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Διαβάστε ένα πληροφοριακό …

Οι διαπραγματεύσεις της καθημερινής ζωής

Η ζωή κάτω από συνθήκες μιας σοβαρής τετραπληγίας ή ενδεχομένως και μιας υψηλής παραπληγίας είναι άθροισμα και διαδοχή μικρών ή μεγαλύτερων διαπραγματεύσεων. Συχνά ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε …

Η υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών είναι μια κακή συνήθεια όλων των παραπληγικών και των τετραπληγικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια όμως αυτό το κείμενο είναι αρκετά …

Είμαστε αδέλφια

Η ιστορία του έγινε γωστή από την ταινία “Οι Άθικτοι”. Τώρα ο τετραπληγικός Philippe Pozzo di Borgo συζητώντας με την Elisabeth von Thadden, μιλάει για το πώς η ταινία άλλαξε τη ζωή του. Μιλάει για …

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Δρόμος-μαρτύριο για 53χρονο τετραπληγικό

Μπορεί η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου να τελείωσε, αλλά ο «Γολγοθάς» για τη Σοφία Νικολοπούλου και τον γιο της Γιώργο από το Χελιδόνι κρατά 22 ολόκληρα χρόνια, όσα χρόνια ο 53χρονος άνδρας βρίσκεται …

ΔεδΙΚΑίωται αλλά χάνει το σπίτι

Το ΙΚΑ κατάσχεσε το διαμέρισμα πρώην πρωταθλητή ποδηλασίας, που έμεινε τυφλός και τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα, για νοσήλια ύψους 47.530 ευρώ. Ο Β. Κιουρκτσής δικαιώθηκε και στο Εφετείο …