Το Ανώτατο Εφετείο των ΗΠΑ (US federal appeals court) έκρινε πως η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει είτε το σχήμα, είτε το υλικό και τα ανάγλυφα υδατογραφήματα στο χαρτονόμισμα του δολαρίου, προκειμένου οι Αμερικανοί πολίτες με προβλήματα όρασης να μπορούν ευκολότερα να ξεχωρίζουν τα χαρτονομίσματα (την αξία του κάθε χαρτονομίσματος) από την υφή ή το σχήμα τους!
Πράγματι, σήμερα όλα τα χαρτονομίσματα του δολαρίου, ανεξαρτήτως ονομαστικής τους αξίας (1,5,20 δολαρίων κτλ), τυπώνονται σε χαρτί ιδίου μήκους και πλάτους και δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο γνώρισμα που να τα ξεχωρίζει, τουλάχιστον όσον αφορά στην υφή τους. Κάτι που όντως δυσκολεύει τις καθημερινές συναλλαγές των ατόμων με προβλήματα όρασης που καλούνται να τα χρησιμοποιήσουν.
Με βάση λοιπόν αυτή την απόφαση της δικαστού Judith Rogers εναπόκειται τώρα στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να τροποποιήσει το χαρτονόμισμα κατά τρόπο συμβατό με τις ανάγκες μιας μεγάλης μερίδας των Αμερικανών πολιτών.
Κι εδώ κάπου αρχίζουν τα προβλήματα. Καθώς η πρώτη αντίδραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μπους ήταν η παραδοχή μεν του προβλήματος, αλλά παράλληλα και η διαπίστωση πως ο σχεδιασμός και η κοπή νέου χαρτονομίσματος, πέρα από μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, είναι προφανώς και εξαιρετικά δαπανηρή!
Προβληματισμό που ουδόλως συμμερίζεται το Αμερικανικό Συμβούλιο Τυφλών (American Council for the Blind), που κίνησε εξάλλου και τη σχετική νομική διαδικασία. Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου ισχυρίζονται – και δικαίως – πως μόνον στις ΗΠΑ 937.000 τυφλά άτομα και άλλα 2,4 εκατομμύρια πολίτες με σοβαρά προβλήματα όρασης, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες στις καθημερινές τους συναλλαγές. Προβλήματα τα οποία έχουν εκλείψει εδώ και χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες καθώς εκεί τα χαρτονομίσματα διαφορετικής ονομαστικής αξίας είναι σαφώς διακριτά λόγω είτε σχήματος, είτε υφής.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση θα έχει και συνέχεια αφού ήδη το αντίστοιχο αμερικανικό Νομισματοκοπείο (Bureau of Engraving and Printing) φέρεται να έχει ζητήσει την εκπόνηση μιας μελέτης για το πως μπορούν να μετατραπούν τα ήδη κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα. Ήτοι πάνω από 15 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα και μάλιστα σχετικά πρόσφατης κοπής (τα 10 δις το 2003, τα υπόλοιπα 5 δις τεμάχια μόλις τον περασμένο Γενάρη).
του Παναγιώτη Γκρουμούτη
www.protothema.gr 21/5/2008