Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ελληνικό Facebook των νέων επιχειρηματιών. «Ακούει» στο όνομα StartupGreece κι έχει δημιουργηθεί, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι με μεράκι έστησαν μία ιστοσελίδα που περιλαμβάνει on line πληροφόρηση για όσους θέλουν να στήσουν μια επιχείρηση, αλλά και αποτελεί ψηφιακό βήμα διαλόγου ανάμεσα σε νυν, νέους κι επίδοξους επιχειρηματίες.
Ανάλογες «πλατφόρμες» δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ ύστερα από πρωτοβουλίες του Μπ. Ομπάπα, στη Μ. Βρετανία του Ντ. Κάμερον, αλλά και στη Χιλή. Εδώ, στην Ελλάδα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης έριξε την «ιδέα» για τη λειτουργία ενός ιντερνετικού «εργαλείου» που θα ενισχύει τη νέα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, θα παρέχει συγκεντρωμένη σε ένα σημείο χρήσιμη πληροφόρηση για τις διαδικασίες ίδρυσης και χρηματοδότησης επιχειρήσεων, αλλά και χρήσιμη εμπειρία ανθρώπων που υλοποίησαν ιδέες τους ή και που απέτυχαν στα εγχειρήματά τους.
Το StartupGreece περιλαμβάνει:
Χρηματοδοτήσεις δημόσιας ή ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να είναι συγκεντρωμένοι σε μια ιστοσελίδα όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για τον επιχειρηματία ή για όποιον ενδιαφέρεται να επιχειρήσει.
Διαδικασίες, νόμους και διατάξεις ώστε να υπάρχει μια συνεκτική βάση-οδηγός για τον επιχειρηματία, υποψήφιο ή μη.
Εκδηλώσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την κατάρτιση.
Αρθρα «How to» για όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που ορίζουν και μπορούν να «απογειώσουν» ένα επιχειρηματικό σχέδιο (π.χ. βασικές αρχές μάρκετινγκ για τη νέα επιχείρηση).
Διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας για να βρίσκουν οι νέοι, επιχειρηματίες και μη, ένα σταθερό σημείο πληροφόρησης και ευκαιρίας να αξιοποιήσουν τη γνώση και το ταλέντο τους.
Χρήσιμα στοιχεία και τάσεις για πιο έξυπνες επιχειρηματικές αποφάσεις.
Ιστορίες επιτυχίας κι αποτυχίας για να προβάλλονται τα θετικά πρότυπα, αλλά και να αναδεικνύεται η αποτυχία ως πολύτιμη εμπειρία και απαραίτητο βήμα προς την επιτυχία.
Η ιδέα του StartupGreece πέρασε μέσα από δεκάδες ανοιχτές και κλειστές συζητήσεις με νέους και με καινοτόμους επιχειρηματίες, αλλά και μέσα από την προσπάθεια υπηρεσιών, προϊσταμένων και υπαλλήλων.
Οι δημιουργοί
Ανθρωποι οι οποίοι πιστεύουν σε μια δημόσια διοίκηση που λογοδοτεί, απαντά και πληροφορεί, συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της πλατφόρμας και συνεχίζουν για τη λειτουργία της στελέχη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κι εποπτευόμενων φορέων του (μία ομάδα περίπου 30 ατόμων) από την Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ, ΕΥΣΣΑΑΠ, την Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ, Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων, την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, την Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, την Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης, την Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ, την Invest in Greece, τους ΟΠΕ και ΜΟΔ, το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΥΠΑΑΝ, το Γραφείο υπουργού ΠΑΑΝ
Με υλικό συνέβαλαν, επίσης, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, ο ΕΟΜΜΕΧ και η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. (σύντομα ΕΤΕΑΝ), άλλοι φορείς, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και ο Corallia.
Με 500 followers… Σε 13 ημέρες απέκτησε 1.070 μέλη
Σε στενή συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, την τεχνική ανάπτυξη, το design και το video animation υλοποίησαν εξωτερικοί συνεργάτες.
Το StartupGreece είναι μια εθνική προσπάθεια, που έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. Πρώτος κυβερνητικός φορέας που εντάσσεται στο εγχείρημα είναι το υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Νεολαίας, Γενική Γραμματεία Eρευνας & Τεχνολογίας, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης). Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει, επιπλέον, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας που διαθέτει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Ενας πυρήνας στενών συνεργατών του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και 30 δημόσιοι υπάλληλοι «άνοιξαν» το startupgreece.gov.gr, το οποίο έτυχε αμέσως της στήριξης και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Βγήκε στον «αέρα» στις 15 Απριλίου και μέχρι και την Τετάρτη 27 του μηνός απαριθμούσε 1.070 μέλη. Στη σελίδα του Facebook έχει 707 likes (θετικές απόψεις), ενώ ο λογαριασμός της πρωτοβουλίας στο Twitter μετρά 500 followers.
Σημαντικό κομμάτι αποτελεί η on line κοινότητα. Εχει σχεδιαστεί για να συμμετέχουν επιχειρηματίες και νέοι που ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν, ειδικοί σε θέματα του επιχειρείν, επενδυτές, επιχειρηματικοί «άγγελοι» και στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και φορέων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα ή και την καινοτομία, καθώς και οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι μπορεί να επωφεληθεί από τη συμμετοχή του και να προσφέρει με τη γνώση και την εμπειρία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ethnos.gr 30/4/2011
Ύστερα η προσαρμογή των επιχειρήσεων και των κοινωνικών επιχειρήσεων στα μέτρα και στις ικανότητες των επιχειρηματιών με αναπηρίες, με τετραπληγίες και με παραπληγίες είναι τεχνική υπόθεση. Πληροφορίες για τις προσαρμογές των επιχειρήσεων μπορείτε να έχετε πάντα από το Disabled.GR.