Για πολλούς ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ), η σωστή επιλογή του προσωπικού βοηθού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Η σωστή υποστήριξη κάνει την ζωή πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμη. Όμως το να βρεις τη σωστή ομάδα προσωπικών βοηθών είναι ένα μόνο μέρος της διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς επίσης να διαχειρίζεσαι σωστά την ομάδα και να εξασφαλίσεις τη διάρκειά της στο χρόνο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από να αλλάζουν συνεχώς οι προσωπικοί βοηθοί.
Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία που προσλαμβάνουν προσωπικούς βοηθούς δεν έχουν εμπειρία σε θέματα διοίκησης ή δεν έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κρατήσουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τους ίδιους βοηθούς στην εργασία τους. Επίσης, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν περισσότερα άτομα από ό,τι χρειάζεται που ασχολούνται με την καθοδήγηση των προσωπικών βοηθών, με συνέπεια τη σύγχυση των ρόλων. Κάποιοι άνθρωποι με αναπηρία έχουν ως εργοδότες πολύ αυστηρή ή αυταρχική συμπεριφορά, που μπορεί να κάνει κάποιους προσωπικούς βοηθούς να μην αισθάνονται άνετα, με αποτέλεσμα να μην παραμένουν στην εργασία τους για πολύ καιρό.
Η διάρκεια της υποστήριξης σε βάθος χρόνου είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια αξιολόγησης όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξει κάποιος τον προσωπικό βοηθό του.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές συμβουλές για να πετύχετε όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα στην υποστήριξή σας:
- Κατέγραψε την καθημερινή σου ρουτίνα και ενημέρωσε προσεκτικά τον βοηθό σου όταν αρχίσει να εργάζεται για εσένα. Ο χρόνος που θα αφιερώσεις γι’ αυτό τον σκοπό θα κάνει τις ζωές και των δυο σας πολύ πιο απλές και θα εξασφαλίσεις μια πολύ καλή αρχή συνεργασίας.
- Συμπεριφέρσου στον βοηθό σου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν κι εσένα. Αν και ακούγεται αυτονόητο, ένα «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» μπορεί να ανταποδώσει πολλά.
- Κανόνισε τα ωράρια εργασίας των βοηθών σου ώστε να μην είναι εξαντλητικά. Ένα καθημερινό εντατικό ωράριο εργασίας είναι καλό να μην ξεπερνάει τις 10 ώρες, με 1-2 ώρες διάλειμμα κάπου στη μέση.
- Βεβαιώσου ότι είσαι ο μόνος που κατευθύνει τον βοηθό σου. Αν άλλα μέλη της οικογένειας ανακατεύονται, θα προκληθεί σύγχυση, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε προβλήματα. Ο βοηθός εργάζεται για να ικανοποιεί αποκλειστικά και μόνο τις δικές σου ανάγκες.
- Συζήτα με τον βοηθό σου. Τόνισε τα θετικά του σημεία και ενημέρωσέ τον για εκείνα που μπορεί να βελτιώσει. Η ανοικτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι βασική για να εξασφαλίσετε πως δεν θα διαταραχθεί η σχέση σας.
- Αν ο βοηθός σου είναι υπεύθυνος και για τις δουλειές του σπιτιού (πχ. καθάρισμα), φτιάξε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε η δουλειά του σπιτιού να μοιράζεται μέσα στην εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα σπαταλιέται λιγότερος χρόνος (που τον χρειάζεσαι για την καθημερινή σου ρουτίνα προσωπικής υποστήριξης).
Του Adrew Allan
Απόδοση στα ελληνικά: Γεωργία Φύκα