Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν η ευκαιρία για να ξεκινήσει ο προβληματισμός αλλά και ο διάλογος για τη στεγαστική πολιτική του ΟΕΚ. Έτσι αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες ξεκίνησε διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο ανέγερσης εργατικών κατοικιών σε όλη τη χώρα. Θεωρητικά ο διάλογος έγινε αλλά δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τα μεγάλα λόγια.
Χωρίς κανείς να συλλογάται τις συλλογικές αλλά και τις πολιτικές ευθύνες που εμποδίζουν την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης για το στεγαστικό o Υφυπουργός Απασχόλησης κ. Γιακουμάτος χαρακτήρισε απαράδεκτο να παραμένει στα ταμεία του Οργανισμού ποσό 425 εκατ. ευρώ που πρέπει να διατεθεί για τη στέγαση των άστεγων μισθωτών και τόνισε πως η εποχή των χαμένων ευκαιριών τελείωσε.
Σε ότι αφορά στις 2.292 κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού εκδήλωσαν ενδιαφέρον 17.859 δικαιούχοι του ΟΕΚ, από τους οποίους σε 276 διατίθενται κατά τα προτεραιότητα τα πρότυπα διαμερίσματα.
Πρόκειται για 59 συνταξιούχους λόγω αναπηρίας ή θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος, 99 πολύτεκνους με πέντε παιδιά ή περισσότερα παιδιά, 118 συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω που προστατεύουν τουλάχιστον ένα ανήλικο παιδί ή δικαιούχους που προστατεύουν δύο ανάπηρα παιδιά, ενώ κατά προτεραιότητα θα κατοικήσουν στο Ολυμπιακό Χωριό και 229 δημότες του δήμου Αχαρνών που είχαν πληγεί από τον σεισμό του 1999. Για μία ακόμη φορά επρυτάνευσε η στατιστική επί των ανθρώπινων αναγκών. Και αυτήν την φορά έγιναν αντιληπτές οι αναπηρίες των μελών των οικογενειών και όχι οι ανθρώποι με αναπηρίες ως αρχηγοί νοικοκυριών αν και ως οικογενειάρχες.
Νέες κατοικίες σε πρώην στρατόπεδα:
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός πρόκειται να ανεγερθούν νέα συγκροτήματα κατοικιών σε πρώην στρατόπεδα που βρίσκονται μέσα σε αστικές περιοχές. Ο υπουργός δεν αναφέρθηκε ούτε στις προδιαγραφές της προσπελασιμότητας ούτε στις μαζικές μεταφορές που θα συνδέσουν αυτά τα νέα συγκροτήματα κατοικιών με την πόλη. Πάντως εάν κρίνουμε από την προσπελασιμότητα του Ολυμπιακού χωριού τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το Ολυμπιακό χωριό ήταν απροσπέλαστο και λίγες εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς έγιναν επιπλέον παρεμβάσεις με επί πλέον οικονομικό κόστος για να αποκατασταθεί η προσπελασιμότητα σε ορισμένα σημεία. Είναι πλέον βέβαιο πως εάν δεν προβλεφθεί η προσπελασιμότητα σε αυτά τα νέα συγκροτήματα αποκλείεται να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις αποκατάστασης της προσπελασιμότητας. Οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονται μόνο μία φορά. Εάν η προσπελασιμότητα δεν ήταν υποχρεωτική για τους Ολυμπιακούς αγώνες δεν θα είχε γίνει ποτέ.
Έλλειψη προσπελάσιμων κατοικιών:
Μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες κτιριακές μονάδες το πρόβλημα υπάρχει και αφορά την έλλειψη προσπελάσιμων κατοικιών. Είναι πολύ λιγοστές οι προσπελάσιμες οικοδομές στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικά προγράμματα για την αποκατάσταση της προσπελασιμότητας σε όλες τις απροσπέλαστες οικοδομές. Η προσπελασιμότητα πρέπει να επιβληθεί διά νόμου.
Εναλλακτική πιστωτική πολιτική:
Από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από τα στεγαστικά προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες δεν ασχολήθηκε κανείς με τα ζητήματα της πιστωτικής πολιτικής. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Οι τράπεζες συνήθως αρνούνται μα συμβληθούν με δανειολήπτες που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας. Ακόμη και σήμερα η αναπηρία ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής θεωρείται ως ένα επενδυτικό ρίσκο από τις ελληνικές τράπεζες. Όμως δυστυχώς οι κρατικές πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν τα υπαρκτά προβλήματα. Εξαντλούνται στην συγκρότηση ρητορικών προς την κατεύθυνση μιας κρατικής φιλανθρωπίας. Αλήθεια δεν μας χρειάζεται η ευαισθησία των πολιτικών. Χρειαζόμαστε υπεύθυνες πολιτικές.