ΡΑΓΔΑΙΕΣ αλλαγές στον τουρισμό, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, αναμένονται τα επόμενα χρόνια, με όλο το ενδιαφέρον να στρέφεται στους τουρίστες της τρίτης ηλικίας.
Μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) αναλύει τα νέα δεδομένα, τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στη χώρα μας ώστε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών, ενώ κάνει προτάσεις και για τις αναπτύξεις που πρέπει να γίνουν στο τουριστικό real estate.
Εκτιμάται ότι στη χώρα μας ήρθαν, το έτος 2000, περίπου 3 εκατ. τουρίστες ηλικίας από 55 χρόνια και πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Αυστρία, Βέλγιο).
Το έτος 2010 αναμένεται να έρθουν 4,7 εκατ. τουρίστες από τις παραπάνω χώρες. Αυτές οι εξελίξεις θα συμβούν εάν σταματήσει η διολίσθηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και συντελεστεί κάποια ανάκαμψη στη φθίνουσα ποιότητα, ιδιαίτερα την εξωξενοδοχειακή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ΙΤΕΠ, ένα σημαντικό στοιχείο που οδηγεί μαζί με άλλους παράγοντες στην τάση αυτή είναι και οι δημογραφικές μεταβολές, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεταβολή της ηλικιακής διάρθρωσης του πληθυσμού ολοκλήρου του πλανήτη κατά την τελευταία 50ετία (1950-2000).
Οι μεταβολές αυτές έχουν ως συνέπεια τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του πληθυσμού στα ανώτερα ηλικιακά στρώματα. Έτσι, δημιουργούνται τουρίστες «πολυταξιδεμένοι» και πλέον έμπειροι, με ειδικότερες απαιτήσεις αναφορικά με την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.
Ο πληθυσμός ολόκληρου του πλανήτη γηράσκει, καθώς με την πάροδο του χρόνου το ποσοστό των ατόμων που υπερβαίνουν τα 55 έτη, βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Αυτό οφείλεται στη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων, στην καταπολέμηση των ασθενειών και στο υψηλότερο επίπεδο ευημερίας συγκριτικά με τις παλαιότερες γενεές.
Μάλιστα, ο σχετικός ρυθμός μεταβολής αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ετσι, το 1950 υπήρχαν στον πλανήτη 295,6 εκατ. άτομα άνω των 55 ετών. Το 2000 ανήλθαν σε 816,1 εκατ. άτομα και το 2020 αναμένεται, με βάση τις προβλέψεις των Ην. Εθνών, να αυξηθούν σε 1,4 δισ. άτομα. Πρόκειται για αύξηση του πληθυσμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας κατά την περίοδο 2000/20 ίση με 590,2 εκατ. άτομα, αναμένεται δηλαδή, ό,τι θα λάβει χώρα μέση ετήσια αύξηση κατά 2,75%.
Σημειώνεται ότι κατά την ίδια περίοδο (2000/20) το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ίσον με, μόνο, 1,13%.
Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γηράσκει με ρυθμό ταχύτερο του παγκοσμίου. Η Ευρώπη μετά την Ιαπωνία είναι η περιοχή που παρουσίασε κατά το παρελθόν, και θα συνεχίσει να παρουσιάζει και στο μέλλον, σχετικά μεγάλη τάση γήρανσης. Το φαινόμενο θα είναι περισσότερο έντονο στις 10 ευρωπαϊκές χώρες από όπου προέρχεται μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του αλλοδαπού τουρισμού για τη χώρα μας.
Αν και η τάση γήρανσης είναι στην Ευρώπη μεγαλύτερη της παγκόσμιας, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων στην Ηπειρο είναι, λόγω σχετικής υπογεννητικότητας, χαμηλότερος του παγκοσμίου, αλλά και άλλων περιοχών, όπως της Κίνας, του Καναδά και των ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη αναμένεται ότι θα υπάρχουν 253,6 εκατ. άτομα άνω των 55 ετών κατά το έτος 2020, έναντι 184 εκατ. που μετρήθηκαν το 2000.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ενώ ο συνολικός πληθυσμός των 10 ευρωπαϊκών χωρών, από όπου η χώρα μας αντλεί το 75% περίπου του αλλοδαπού τουρισμού της, θα αυξάνεται με ρυθμό πολύ μικρό (0,04%) κατά τη 10ετία 2000/10, αντίθετα ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ατόμων θα αυξάνεται με ρυθμό 1,3% ετησίως.
Τα ταξίδια όμως των ηλικιωμένων σε αντίθεση με τις πληθυσμιακές εξελίξεις, θα αυξάνονται με ρυθμό 4,8% ετησίως. Παρόμοιες είναι περίπου οι εξελίξεις και για την περίοδο 2010/2020. Ομως η αντίθεση είναι πιο έντονη στη δεκαετία αυτή. Ετσι, ο συνολικός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί, ενώ τα ταξίδια των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό.
Οι προτιμήσεις των Ευρωπαίων
Ως προς τις προτιμήσεις των Ευρωπαίων όταν βρίσκονται σε διακοπές, διαπιστώθηκε από σχετικές έρευνες, ότι τα άτομα αυτά διακατέχονται από μεγάλη επιθυμία:
– να γευματίσουν σε ένα καλό εστιατόριο (86%),
– να κάνουν ψώνια κατά τις περιηγήσεις τους (67%),
– να επισκεφθούν μια ιστορική τοποθεσία (67%),
– να επισκεφθούν μια μικρή πόλη (54%),
– να δουν τα αξιοθέατα της πόλης (52%)
– να περιηγηθούν στην εξοχή (47%),
– να επισκεφθούν μια γκαλερί τέχνης ή ένα μουσείο (40%),
– να επισκεφθούν ένα μέρος με πολιτισμικό ενδιαφέρον (38%).
Μικρότερα ποσοστά προτίμησης (από 10% έως 20%) παρουσιάζουν δραστηριότητες όπως: να κάνουν ένα tour με οδηγό, να επισκεφτούν ένα εθνικό πάρκο, ή ένα πάρκο διασκέδασης.
Ποσοστά κάτω του 10% παρατηρούνται για δραστηριότητες όπως: επίσκεψη σε καζίνο, πραγματοποίηση ενός tour με κρουαζιερόπλοιο, άθληση στο σκι, ψάρεμα, κυνήγι, συμμετοχή σε μια οικολογική εκδρομή, κτλ.
Τα στοιχεία στα οποία οι ηλικιωμένοι δείχνουν προτίμηση προτιμώνται και από τα άλλα ηλικιακά στρώματα και καθώς αποτελούν πόλο έλξης και των νεοτέρων, επιβάλλεται η προώθησή τους διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί το συνολικό τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.
Ετσι, ο ελληνικός τουρισμός για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστικότερος θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με εναρμονισμένα μεταξύ τους πολιτισμικά στοιχεία (Μνημεία, Μουσεία, Θεματικά Πάρκα, Εκδηλώσεις, κτλ).
RE+D
Τρίτη, 26 Απριλίου 2005 07:00