Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στις δομές κοινωνικής πρόνοιας που παρέχουν υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Μετά πολλών βασάνων, η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008, ανέλαβε όμως τη δέσμευση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών, με βάση την… εξατομικευμένη παρέμβαση.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες εργαζόμενοι στα προγράμματα είναι απλήρωτοι από 6 έως και 10 μήνες, παρ’ ότι έχουν εκταμιευθεί οι κοινοτικοί πόροι. Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία για το μέλλον του θεσμού της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα μας αλλά και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αφού η εξασφάλιση της χρηματοδότησης μετά το 2008 και έως το 2010 θα εξαρτηθεί από το νέο θεσμικό πλαίσιο που οφείλει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να είναι έτοιμο για πλήρη εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου του 2008.
Οι αλλαγές στο μέχρι σήμερα σύστημα λειτουργίας των δομών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, οδηγούν στην ουσία σε αλλαγή της φύσης του θεσμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προσανατολίζεται στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη συμμετοχή των πολιτών στα προγράμματα καθώς και ποσοτικών – ποιοτικών στόχων για τις δομές προκειμένου να λαμβάνουν τη χρηματοδότηση.
Μιλώντας στο Capital.gr η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και διευθύντρια του Κέντρου Δάφνης Χριστίνα Κόκοτα σημειώνει ότι υπάρχει πρόταση για Δημιουργία Κοινωνικών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ και μόνιμων δομών με μεταφορά πόρων από το Κράτος στους Δήμους και μεταφορά των εργαζομένων σε αυτές. Η ΚΕΔΚΕ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ στηρίζει την πρόταση αυτή όμως το υπουργείο Απασχόλησης, δια του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κ. Τσουτσοπλίδη, προωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου όλων των κοινωνικών δομών εις βάρος των χιλιάδων πολιτών που ωφελούνται καθημερινά.
«Θεωρούμε ότι ο όρος εξατομικευμένη προσέγγιση υποκρύπτει την πρακτική « κουπόνι » (ή κάρτα ή δελτίο) που σκοπό έχει την σταδιακή συρρίκνωση των προνοιακών δομών» δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Κόκοτα για να συμπληρώσει ότι σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο ο ηλικιωμένος, η εργαζόμενη σύζυγος και μητέρα, ο άνεργος πατέρας, ο άνθρωπος με αναπηρία θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι μέσα από τη γραφειοκρατική διαδικασία να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση των κοινωνικών υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την περίοδο 2007-2013, στο Γενικό Στόχο 9 για την «Προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης», ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην αγορά εργασίας και την πρόληψη των φαινομένων περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού και η προώθηση της αποκέντρωσης στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Ήδη, από τις προτάσεις που έχει υποβάλλει στις υπηρεσίες της Ε.Ε. το αρμόδιο για τα θέματα αυτά Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, προκύπτει ότι διερευνάται η συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων με πόρους από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΄Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013 (με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Βέβαια, η Ε.Ε. ζητά την πλήρη εφαρμογή νέου σχεδίου επί της βάσης της εξατομικευμένης παρέμβασης, με ότι αυτό υποκρύπτει, έως το Σεπτέμβριο του 2008, ώστε η συγχρηματοδότηση να συνεχιστεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010. Από 1/1/2011, όπως τονίζει η Ε.Ε., το νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί και το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, θα μπει σε πλήρη εφαρμογή και θα αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών υπηρεσιών.
Της Ρούλας Σαλούρου
www.capital.gr 8/2/2008